چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ترکمنستان پس از انتخابات ریاست جمهوری به کدام راه می رود؟


ترکمنستان پس از انتخابات ریاست جمهوری به کدام راه می رود؟
مردم تركمنستان یكشنبه گذشته به پای صندوق های رأی رفتند و به ۶ نامزد ریاست جمهوری رای دادند. قربان قلی بردی محمداف، كفیل ریاست جمهوری به عنوان رییس جمهور جدید این كشور انتخاب شده است. اما آیا انتخاب وی می تواند پایانی برای دوران نیازاف باشد و معضلات این جمهوری را حل و فصل كند ؟
احزاب سیاسی مخالف، علیرغم به رسمیت نشناختن نتایج انتخابات اعلام آمادگی كرده اند كه با رییس جمهور جدید وارد گفتگو شوند. ۱۵ سال است كه تركمنستان استقلال خود را بدست آورده ولی تاكنون یكبار هم انتخابات آزاد و عادلانه در این كشور انجام نگرفته بود. به همین خاطر است كه روز ۲۲ بهمن، یعنی روزی كه در این كشور انتخابات ریاست جمهوری انجام گرفت، رخدادی تاریخی قلمداد می شود. یكی از رای دهندگان مقیم شهر عشق آباد، پایتخت این كشور با حضور در پای صندوق های رای ابراز داشت: «من برای نخستین بار در انتخابات شركت كردم و بسیاری از مردم از پیرو جوان به پای صندوق های رای آمده اند، گرچه آنها باور چندانی نداشتند، ولی كمی امیدوار هستند.»
مراد قاری اف رئیس كمیسیون مركزی انتخابات تركمنستان اعلام كرده است كه بیش از ۹۸ درصد از واجدین شرایط رای دهندگان در این انتخابات آرا خود را به صندوق های رای انداخته اند. قربانقلی بردی محمداف كفیل ریاست جمهوری تركمنستان توانست با پشت سر نهادن پنج رقیب خود در انتخابات ریاست جمهوری در صدر قرار گیرد. ولی نهادهای بین المللی حقوق بشر و احزاب سیاسی مخالف دولت به نتایج اعلام شده از سوی این كمسیون باور ندارند.
اپوزسیون تركمنستان اعلام كرده است كه حداكثر ۲۵ درصد از افراد واجد شرایط در انتخابات شركت كرده اند.خدای بردی اورازف، یكی از نامزدهای ریاست جمهوری اپوزیسیون ادعا كرد وی شواهد فراوانی در دست دارد كه می تواند غیرواقعی بودن اظهارات كمیسیون انتخاباتی را در خصوص حضور گسترده مردم در انتخابات ریاست جمهور ثابت كند.
آقای اورازاف سازمان امنیت و همكاری اروپا و كشور آمریكا را متهم می سازد كه به بهانه «سیاست خرید گاز از تركمنستان» با حاكمان جدید سازش كرده اند و از نیروهای دمكراتیك تركمن حمایت لازم را به عمل نیاورده اند.
وی در گفتگو با دویچه وله ابراز داشت: «با میانجیگری دولت های غربی و سازمان های بین المللی آماده بودیم با حاكمان جدید وارد مذاكره شویم. ولی اینان با دولت تركمنستان از در سازش درآمدند.»وی در ادامه مصاحبه اظهار داشت، سیستم نیازف بدون حضور وی نیز به كار خود در كشور ادامه می دهد.
انتخابات ریاست جمهوری ، در كشوری كه فقط یك گزینه برای انتخاب وجود دارد و بدون حضور ناظران بین المللی و استمرار نقض حقوق و آزادی بشر، نمی تواند اعتبار رسمی داشته باشد.اورازاف در گفتگو با برنامه فارسی صدای آلمان بیان داشت كه با این وجود اپوزیسیون حاضر است بارییس جمهور جدید تركمنستان وارد گفتگو شود.و اما عبدی قلی اف وزیر امور خارجه سابق و مسوول «اتحاد دمكراتیك اپوزیسیون تركمنستان» با صدور بیانیه ای به برگزاری زودرس این انتخابات اعتراض كرده است.
وی بیان داشت: «این انتخابات قانونی و مردمی نیست. بنظر من باید یكسال به مردم فرصت می دادند و انتخابات جدی و حقیقی برگزار می كردند.» احزاب سیاسی مخالف ضمن اعلام آمادگی برای گفتگو با رییس جمهور جدید تركمنستان، خواستار آزادی زندانیان سیاسی، فعالیت احزاب در چارچوب قوانین كشور، بازگشت مخالفین رژیم و همچنین گشایش مرزها شده اند.مدافعین حقوق بشر تركمنستانی معتقدند كه پس از درگذشت نیازاف شكنجه زندانیان سیاسی همچنان در بازداشتگاههای این كشور ادامه دارد.
خانم تاج گل بگ مادوا مسئول «فدراسیون دفاع از حقوق بشر هلسینكی» به وعده های انتخاباتی بردی محمداف باور ندارد: «اگر قرار است تغییرات اساسی انجام بگیرد، حداقل حقوق بشر در كشور باید رعایت گردد و دولت با نهادهای بین المللی مدافع حقوق بشر از جمله با «سازمان عفو بین الملل» و «سازمان دیده بان حقوق بشر» همكاری داشته باشد و از فعالیت سازمان های غیر دولتی جلوگیر نكند.»
ناظران سیاسی معتقدند كه علیرغم اعلام وفاداری بردی محمداف رییس جمهور جدید تركمنستان به خط و مشی نیازاف، وی قادر است با انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی نظر مثبت مردم كشورش و جامعه بین الملل را كسب كند.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید