جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

کوچک و حجیم


کوچک و حجیم
با رواج حافظه های الکترونیکی در بین کاربران رایانه و فراگیر شدن استفاده از این همراهان کوچک و همیشگی دیگر باید CD و فلاپی را به کناری نهاد. زیرا این حافظه ها در انواع گوناگون و برای مصارف مختلف ساخته و طراحی شده اند و نظر هر مشتری را به خود جلب می کنند. این حافظه ها به دلیل سرعت بالایی که دارند در ثبت اطلاعات و نیز بازیابی آن بسیار پرفروش و پرطرفدار می باشند.
حافظه های فلش در تلفنهای همراه، دوربین دیجیتال، دیسکهای سیار، پلیرها و... به کار می روند. این نوع از حافظه ها در دو نوع NAND و NOR قابل دسترسی هستند.
حافظه NAND در اوایل کار چندان موفق نبودند. اما پس از مدتی رشد خوبی داشتند، این نوع از حافظه ها نسبت به نوع NOR دارای سرعت ذخیره و بازیابی بیشتری است. به همین دلیل برای استفاده در حجم های بیشتر مناسب تر است و از آنها در ساخت دیسک های سیار فلش و پخش کننده های MP۳ استفاده می شود و بنابرگفته برخی از تولیدکنندگان تلفن های همراه در آینده ای نه چندان دور از آنها برای ساخت حافظه های تلفن همراه بهره برداری خواهد شد. اما نوع NOR نخستین نوع حافظه های فلش است که از فناوری قدیمی ساخت تراشه های EPROM و EEPROM در تولید آنها استفاده می شود.
سیستم عامل های کنونی که در تلفن های همراه مورد استفاده قرار می گیرند و نیز حافظه هایی که در دوربین دیجیتال مورد استفاده واقع می شود از این نوع از حافظه ها هستند، در این گونه از حافظه ها ذخیره و حذف اطلاعات توسط جریانهای الکتریکی صورت می پذیرد. این گونه تراشه ها داخل سطرها و ستونهای مختلف شبکه ای منظم را پدید می آورند که در این شبکه هر بخش کوچک دارای شماره سطر و ستون مختص به خود بوده که در اصطلاح یک سلول حافظه نامیده می شود، هرکدام از این سلول ها از تعدادی ترانزیستور ساخته شده و هرکدام نیز توسط لایه های اکسید از دیگر سلولها جدا می باشد. در داخل هر سلول نیز دو ترانزیستور Floating و Control قرار دارد. ترانزیستور Floating مسئول خط ارتباطی سطرها می باشد.
● ویژگی های Flash Memory
۱) این حافظه ها از نوع Removable هستند که در دستگاه های مختلفی نظیر PDA، دوربین دیجیتال، ipod و... استفاده می شود.
۲) این حافظه ها دارای حجم بالایی برای انتقال اطلاعات بوده و به علاوه قابلیت جابه جایی راحت و آسانی نیز دارند.
۳) نسبت به سایر حافظه های جانبی آسیب پذیری کمتری داشته و در مقابل ضربه تاب مقاومت بیشتری دارد.
۴) بیشتر این حافظه ها قابلیت pluy&play را دارند که به سادگی و از طریق یک پورت USB به رایانه متصل می شود.
۵) امکان به اشتراک گذاری نقش دیسک ها در یک شبکه وجود دارد. به علاوه می توان فلش دیسک را
به گونه ای پیکربندی کرد که با استفاده از آن سیستم قابلیت راه اندازی داشته باشد.
۶) پس از اتصال فلش به رایانه نحوه عملکرد آن همانند هارددیسک است که می توان هر داده ای را روی آن ذخیره و بازیابی کرد.
۷) فلش دیسک ها امکان افزودن و حذف فایلها را تا یکصد هزار مرتبه فراهم می کنند و به منظور ذخیره محتویات دیجیتال قابل استفاده اند.
۸) این حافظه ها از پورت USB جهت اتصال به رایانه بهره می گیرند که پورت USB دارای دو نوع USB۱/۱ و USB۲/۰ است. فلش دیسک هایی که قابلیت پشتیبانی از سرعت USB۲/۰ را دارند می توانند فایلها را با سرعت ۸mbps بازیابی و ذخیره کنند. با توجه به این که فلش دیسک ها از گذرگاه (پورت) USB برای انتقال داده ها استفاده می کنند در زیر به صورت خلاصه اشاره ای به نحوه کار گذرگاه USB کرده ایم:
▪ USB
کنترل کننده USB که مجموعه ای تشکیل شده از اتصالات و تراشه های اختصاصی است به عنوان رابطی بین نرم افزار و سخت افزار عمل می کند. سیستم عامل که جزئیات (Details) مربوط به نحوه کار وسایل سخت افزاری را آماده و برای اجرا فراهم می کند دستورات لازم را به HUBHost گذرگاه USB می فرستد. این HUB روی کانال کنترل قرار می گیرد.
گذرگاه USB از هرگونه وسیله جانبی مانند مانیتور، صفحه کلید، موس، مودم، بلندگو، میکروفن، تلفن، چاپگر و اسکنر پشتیبانی می کند و همه این وسایل قابلیت اتصال به گذرگاه USB را داشته و عمدتاً نیز به صورت PNP مورد شناسایی و استفاده قرار می گیرند.
سیم های موجود در کابل USB که دو رشته سیم است برای تأمین جریان الکتریسیته وسیله جانبی استفاده می شود و لذا به منبع تغذیه برای تأمین برق سخت افزارهای مربوطه نیازی نیست.
سیم های دیگر که در گذرگاه USB قرار دارد +D و D- نام دارد، از این سیم ها برای ارسال داده ها و دستورات استفاده می شود که با تغییر ولتاژ بر روی سیم های +D و D- می توان بیت های اطلاعات را منتقل کرد.
▪ نرم افزارهای کاربردی
با توجه به این که حجم فلش دیسک ها برای نصب سیستم عامل ها توانمندی های لازم را ندارد و به علاوه جابه جایی های بسیاری در فلش دیسک ها بر روی رایانه های مختلفی انجام می شود، امکان نصب یک سیستم عامل روی آنها برای این امر میسر نمی باشد لذا بااستفاده از چند نرم افزار کاربردی و کوچک می توان مدیریت های خوبی روی فلش دیسک ها انجام داد. در زیر به چند نرم افزار کاربردی برای انجام این امر اشاره کرده ایم:
۱) Portable Apps Suite
با استفاده از این نرم افزار می توانید داده های خود را مانند ایمیل ها، فایلها و آدرسها همواره داشته باشید تا در مواقع ضروری و موردنیاز به آسانی از آنها استفاده کنید. این نرم افزار حاوی مرورگر اینترنتی نیز هست.
۲) Mojopack
این نرم افزار در اصل یک نسخه بسیار کوچک از ویندوز xp است که روی فلش دیسک شما نصب
می شود. روی این ویندوز کوچک شما می توانید اطلاعات و داده ها و نرم افزارهای مختلفی را همراه داشته باشید. مزیت اصلی این فلش دیسک ها در این است که شما بدون نیاز به سیستم عامل اصلی می توانید برنامه های خود را اجرا کرده و در محیط آن برنامه کارهای مورد علاقه خود را انجام دهید.
۳) CD- Fsuite
این نرم افزار مخصوص کسانی است که از کامپیوترهای مکینتاش استفاده می کنند و به علاوه تمایل دارند که نسخه ای از سیستم عامل و اطلاعات خود را همواره همراه داشته باشند.
وحید نقشینه
منبع : روزنامه ایران