یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

مدیریت تفریخ وانکوباسیون تخم شترمرغ


تخم شترمرغ نقش محوری در توسعه مزرارع پرورش شترمرغ دارد .مدیریت صحیح جمع آوری وانكوباسیون و تفریخ نقش اساسی در افزایش درصد تفریخ و تولید جوجه های سالم و قوی با پتانسیل ماندگاری بالا ایفاء می كند .در صنعت پرورش شترمرغ رسیدن به درصد تفریخ ۸۰ درصد ایده آل می باشد .در اقدامات اولیه قبل از انكوباسیون جمع آوری سریع و حمل و نقل همراه با مراقبت كامل و رعایت بهداشت پوسته تخم حائز اهمیت ویژه می باشد .ذخیره سازی تخم شترمرغ به مدت ۷ روز در دمای ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۵۰ تا ۷۵ درصد قبل از انكوباسیون موجب افزایش درصد تفریخ می گردد .طول دوره انكوباسیون ۴۲ روز بوده، درجه حرارت و رطوبت نسبی كه از عوامل اصلی توسعه و رشد جنین می باشند به ترتیب ۳۶، ۴/۳۶ درجه سانتیگراد و۳۶- ۱۸درصد می باشند .در انكوباتور اتاقك هوایی رو به بالا با زاویه ۴۵ درجه نگهداری شده و هر ساعت ۳-۱ بار با زاویه ۹۰ درجه چرخانده می شود .از روز ۳۹ انكوباسیون با ظهور اولین نشانه تفریخ) افتادن غشاء اتاقك هوایی (تخم ها به هچری منتقل می شوند .با افزودن درجه حرارت به میزان یك درجه سانتیگراد تفریخ در عرض ۲/۵ روز اتفاق می ا فتد .در این مدت با انجام كندلینگ) Candeling موقعیت جوجه در داخل تخم تحت نظر گرفته می شود .(در صورتیكه كاهش وزن وانكوباسیون بدرستی انجام یافته باشد نیاز به كمك جهت سوراخ كردن پوسته تخم وجود ندارد .تفریخ %۸۵ از تخم ها بدون كمك یا با كمك جزئی در شترمرغ ایده آل است .با كندلینگ زمان نوك زدن داخلی را می توان مشخص كرد . بعنوان یك قاعده كلی ۲۴ ساعت فاصله زمانی بین نوك زدن داخلی و خارجی یك زمان مطلوب است .جوجه شترمرغ چرخیده، با عضله ای در ناحیه گردنش شروع به شكستن تخم از داخل ) پوسته از داخل راحتر شكسته می شود(می كند .این مرحله می تواند ۲۴-۱۲ ساعت بطول بیانجامد .تنها ۱۰-۱۵ درصد جوجه شترمرغها نیاز به كمك در مرحله تفریخ دارند .درصد های بالاتر نشان دهنده وجود مشكل در مرحله انكوباسیون یا سلامت تولید مثلی شترمرغهای مولد می باشد .

چهاردهمین کنگره دامپزشکی ایران – تهران ۱۳۸۴
دکترهرمز حمیدیه- مركز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران
منبع : مؤسسه مرغداری ایران


همچنین مشاهده کنید