شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ایران و کوزوو موضوع یک معامله بزرگ ؟


ایران و کوزوو موضوع یک معامله بزرگ ؟
روزنامه هرالد تریبون چاپ ایلات متحده می گوید که آمریکا قصد دارد با دادن امتیازهایی به روسیه که احتمالا تعویق برنامه استقرار سپر دفاع موشکی در اروپای شرقی است، این کشور را درباره مسائلی چون برنامه هسته ای ایران، پیمان نیروهای متعارف (CFE) و استقلال کوزوو در اروپا با خود همراه کند.
آمریکا به این امید که این روسیه را متقاعد کند تا موضع خود درباره کوزوو و ایران را ملایم کند؛ دست به این اقدام می زند. گفته "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه۲۱ آذر روزی است این کشور حضور خود در پیمان نیروهای متعارف در اروپا ( CFE ) را متوقف می کند؛ مسکو در صورتی به حضور خود در این پیمان پایان می دهد که سایر کشورها این پیمان را به تصویب نرسانند.
هرالد تریبون این مطلب را به نقل از منابع دیپلماتیک غربی اعلام کرده است. این کوتاه آمدن، گویا بخشی از بسته ای پیشنهادی است که واشنگتن به کمک آن قصد دارد در مدتی معین، اختلافات خود با روسیه را درباره استقلال کوزو و اعمال تحریمهای بیشتر بر ایران به حداقل ممکن برساند.
"سرگئی لاوروف" وزیرامورخارجه روسیه به تازگی به تهران سفر کرده و ناظران می گویند که دور جدیدی در مناسبات تهران و مسکو آغاز شد.
مسئله کوزوو ۱۹ آذر در شورای امنیت سازمان ملل متحد بررسی می شود. دیپلماتها معتقدند که اگر مسکو کوتاه نیاید در آن صورت آمریکا و بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا می توانند استقلال کوزوو را به رسمیت بشناسند.
اما چنین تصمیمی تنها سبب بی ثباتی بیشتر اوضاع در منطقه بالکان شده و روابط با مسکو را وخیم می کند که منجر به وتوی روسیه و چین در شورای امنیت سازمان ملل متحد می شود که این اقدام، تحریم در رابطه با ایران را متوقف خواهد کرد.
در همین رابطه روزنامه های روسی به نقل از "پاول زولوتاریف" معاون انستیتو آمریکا و کانادای آکادمی علوم روسیه درباره کوتاه آمدن متقابل مسکو و واشنگتن نوشته اند که اگر این مسئله را واقعاً آمریکا پیشنهاد داده باشد واقع گرایانه نخواهد بود.
این کارشناس روسی ابراز عقیده کرده که تمام این مسائل، اهمیت خاص خود را دارند و به یکدیگر مرتبط نیستند و برای حل آنها نیاز به جدول زمانی و روشهای مختلف است.
روسیه قصد ندارد از پیمان CFE خارج شود و تنها از محدودیتهای توجیه ناپذیرآن (درباره استقرار نیروهای مسلح و تسلیحات معمولی در اروپا) خارج می شود و تلاش می کند سایر شرکت کنندگان در آن را متقاعد کند که پیمان به عنوان سندی که بازتاب دهنده واقعیات کنونی در اروپا باشد، به تصویب برسد.
آقای زولو تاریف می گوید درباره پیشنهاد واشنگتن درمورد سپر ضد موشکی نیز باید گفت که آمریکا تنها نمایندگان روسیه را دعوت می کند که از تاسیسات آتی در لهستان و چک بازدید کنند.
این چیز خاصی را تغییر نمی دهد. در حقیقت مهم این است که چه کسی این سیستم را کنترل می کند. ازاین رو گام حقیقی در راه سازش را باید پیشنهاد "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه درباره ایجاد مراکز مشترک ارزیابی از تهدیدهای موشکی در مسکو و بروکسل دانست.
به گفته این کارشناس، مکانیزم مشخصی نیز درباره برنامه هسته ای ایران ایجاد شده است. همانند مورد کره شمالی، در این جا نقشی مهم را گروه شش جانبه (۱+۵) ایفا می کند، اما ترکیب آن متفاوت است و بعید است که هرگونه توافق اصولی بین شرکت کنندگان، در طرح پیشنهادی واشنگتن برای کوتاه آمدن های متقابل بگنجد.
روزنامه "نیزاویسیمایا گازیه تا" چاپ روسیه نیز به نقل از منابع آگاه آمریکایی اعلام کرده که واشنگتن به مسکو پیشنهاد کرده است تا مجموعه مسائل بین المللی شامل کوزوو، ایران، پیمان کاهش نیروهای نظامی متعارف در اروپا را با امتیازدهی متقابل بطور یکجا حل و فصل کند. این معامله بزرگ از سوی دولت آمریکا در زمانی مطرح شده است که به تاریخ حل و فصل نهایی این موضوعات نزدیک می شویم.
روزنامه اینترنشنال هرالد تریبیون، چاپ پاریس به نقل از یک منبع آگاه در محافل دیپلماتیک نوشته که ایالات متحده حاضر است به روسیه در خصوص پیمان کاهش نیروهای نظامی متعارف در اروپا امتیازاتی بدهد، البته در صورتی که این کشور هم مواضع خود در قبال مسئله کوزوو و ایران را نرمتر کند.
این امتیازات گویا بخشی از مجموعه پیشنهاداتی است که واشنگتن با کمک آنها قصد دارد بر اختلاف نظرات موجود میان خود و مسکو در خصوص طرح اعطای استقلال به کوزوو و جلب رضایت روسیه برای اعمال تحریمهای مضاعف بر ضد تهران فایق آید.
مسئله کوزوو قرار است ۱۹ آذر در شورای امنیت سازمان ملل بررسی شود. اگر مسکو حاضر به دادن امتیاز در این خصوص نشود، آمریکا و اکثر کشورهای اروپایی ممکن است بطور یکجانبه استقلال کوزوو را به رسمیت بشناسند.
البته این اقدام اوضاع در منطقه بالکان را متشنج خواهد کرد و روابط با مسکو را نیز تیره می سازد که حتی ممکن است به استفاده از حق وتو از سوی روسیه و چین در شورای امنیت و بلوکه شدن قطعنامه ضد ایرانی شود.
منبع : دیپلماسی ایرانی


همچنین مشاهده کنید