سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

از خلیج فارس تا نیوهمشایر


از خلیج فارس تا نیوهمشایر
مهمترین مسئله در مورد خبر هفته گذشته رویارویی قایق های ایرانی با ناوهای آمریکایی در خلیج فارس، زمان اعلام آن است که از دو جنبه قابل بررسی است; نخست سفر جورج بوش به خاورمیانه و دوم، انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آمریکا.
سخنگوی پنتاگون،دوشنبه هفدهم دی ماه، درست دو روز قبل از سفر جورج بوش به خاورمیانه خبر تهدید قایق های ایرانی را اعلام کرد. جورج بوش سپس، ساعاتی قبل از سفر به خاور میانه گفت; "این شرایطی خطرناک است و آنها (ایرانی ها) نباید چنین می کردند، از این صریح تر و ساده تر نمی توانم بگویم.گویا واشنگتن برای پررنگ کردن سفر آقای بوش، نیاز داشت تا با نشان دادن خطر ایران برای منطقه، او را به عنوان فرشته صلح و تنها حامی کشورهای منطقه در برابر این خطر معرفی کند.
کندی روند صلحی که از آناپولیس شروع شد و ادامه تعرضات اسرائیل به فلسطینیان که اینک کرانه باختری رود اردن را نیز در برگرفته، حضور پر سر و صدای رییس جمهور آمریکا را می طلبید. از سوی دیگر سفر علی لاریجانی به مصر و سوریه و استقبال عمرو موسی، دبیر کل اتحادیه عرب، از وی، زنگ خطر را برای کاخ سفید به صدا درآورد. بدین ترتیب، جورج بوش یکی از اهداف سفر هشت روزه خود به خاورمیانه را «بررسی خطر جمهوری اسلامی» و جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه برشمرد.
با این حال، خبر رودررویی قایقهای ایرانی با ناوهای آمریکایی بیش از آن که تاثیری در منطقه خاورمیانه داشته باشد، در جریان انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آمریکا موثر بوده است.
کاندیداهای هر دو حزب آمریکا ایران را محور سیاست خارجی در تبلیغات انتخاباتی قرار داده اند. تاثیر خبر قایق های ایرانی، در موضع گیری انتخاباتی آنهاچیست؟ خبر پنتاگون باعث تقویت و تضعیف کدامیک از کاندیداها می شود؟ باراک اوبامای معتقد به مذاکره بی قید و شرط با ایران، یا مک کین مدافع سیاست های خاورمیانه ای جورج بوش؟
پاسخ را می توان در نتیجه انتخابات مقدماتی نیوهمشایر یافت. نتایج انتخابات نشان می دهد که هیلاری کلینتون و مک کین توانستند بر رقبای هم حزبی خود پیروز شوند. پیروزی خانم هیلاری دور از ذهن نبود والبته این پیروزی نیز برای وی چندان امیدوارکننده هم نیست. پیروزی کنونی اش در نیوهمشایر چند درصد بیشتر از اوباما نیست. پیروزی ای که قابل پیش بینی نبوده است.
در مورد مک کین، وضعیت به گونه ای دیگر است. این سناتور از ایالت آریزونا توانست از رقبای خود پیشی گیرد و در حالی مقام نخست را به دست آورد که در آیوا سوم شده بود. مک کین به این پیروزی احتیاج داشت. گفته شده بود; «چنانچه جان مک کین سناتور ۷۱ ساله در رای گیری نیوهمشایر مقام اول را در میان کاندیداهای جمهوری خواهان به دست آورد ممکن است بتواند دوباره موقعیت خود در یک سال قبل را یعنی هنگامی که در صدر کاندیداهای جمهوری خواهان قرار داشت، بازیابد.»
باید توجه داشت که در اردوی جمهوریخواهان، این سناتور مک کین است که بیشترین نزدیکی به مواضع جورج بوش را دارد و شکست وی در آیوا احتیاج به جبران داشت. گویا خبر پنتاگون نوشدارویی برای این سناتور پیر بود. او با ادعا نسبت به داشتن تجربه در این موارد، توانست تا از این حادثه کمال استفاده را ببرد و با تکرار مواضع ضد ایرانی خود آرای جمهوریخواهان را به دست آورد. در واقع، خبر حادثه تنگه هرمز آن قدر برای سیاست خارجی آمریکا اهمیت دارد که برای جنگ طلبی چون مک کین یک فرصت طلایی به حساب می آید.
اکنون، کاخ سفید اطمینان یافته که در صدر نمایندگان جمهوریخواه کسی قرار گرفته است که مدافع سپر موشکی آمریکا در اروپا است، مدعی دخالت نظامی ایران در عراق است، مواضع به شدت ضد روسی دارد و بسیاری از مواضع سیاسی او در راستای خواست های نومحافظه کاران است.
گزارش مشکوک پنتاگون از حادثه تنگه هرمز نشان دهنده بیم تندروهای کاخ سفید از شعار «لزوم مذاکرات بی قید و شرط با ایران» است که از سوی رقبایشان تبلیغ می شود. آنان به وسیله این گزارش، با تضعیف این شعار به دنبال تقویت جناح خود در انتخابات مقدماتی اند. مسوولان ایرانی می توانند با درایت، از سو»استفاده مقامات آمریکایی جلوگیری کنند و اجازه ندهند تا این شعار سازنده، تضعیف شود.
نویسنده : دکتر عزیز فتوت
منبع : آریایی


همچنین مشاهده کنید