چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


بچه‌های شیطان


بچه‌های شیطان
نیروی انتظامی در مرحله دوم طرح امنیت اخلاقی با مدل موها و لباس‌های گروه‌های شیطان‌پرست برخورد می‌كند.
اصلا انگار هر جا اسم شیطان می‌آید، «هراس» و «ابهام» را با خودش یدك می‌كشد. این بار هم دقیقا همین‌طور است؛ گویا شیطان و دار و دسته‌اش مرزهای كشور ما را پشت سر گذاشته‌اند و به خیابان‌های شهرهای ما هم راه پیدا كرده‌اند.
این دقیقا آن چیزی است كه زنگ‌های خطر را به صدا درآورده؛ یعنی روی هراس‌انگیز و مخوف ابلیس. نیروی انتظامی اعلام كرده كه در مرحله دوم طرح امنیت اخلاقی جامعه، با گروه‌های شیطان‌پرست و مدل موها و لباس‌هایی كه نماد این گروه‌های انحرافی باشد، برخورد می‌كند.
از آن طرف خبر از دستگیری گروهی از جوان‌‌ها در یك پارتی به گوش رسید كه بنا بر گفته مسئولان، گروه‌های موسیقی شیطان‌پرست در آن حضور داشتند. همین شنبه هفته پیش هم بخش خبری۲۲ شبكه۳، گزارشی را از فعالیت‌های گروه‌های شیطان‌پرست در انگلیس پخش كرد.
همه ‌اینها باعث شد كه برویم توی دل داستان شیطان‌پرستان و پرده از كار آنها كنار بزنیم؛ اینكه شیطان‌پرستی چیست؟ گروه‌های شیطان‌پرست كدامند؟ از كجا و چه‌جوری به وجود آمده‌اند؟ چه می‌گویند؟ علائم و نمادهایشان چه شكلی است؟
سردمدارانشان چه كسانی هستند؟ چگونه می‌شود حساب شیطان‌پرستان را از گروه‌های مشابه جدا كرد؟ و... چون انگار حتی آنهایی كه لباس‌های شیطان‌پرستان را در جامعه ما می‌پوشند، چندان اطلاعی از فلسفه‌های عجیب و غریب و جنایات و كارهای‌این گروه‌ها ندارند. البته در این شماره فقط به ریشه‌های شیطان‌پرستی در دنیا می‌پردازیم و در شماره‌های‌بعد به سراغ این پدیده در ایران خواهیم رفت.
حتما شما هم وقتی پای فیلم‌های هالیوودی‌ای نشسته‌اید كه شیطان یك پای آن است، از هیبت این اهریمن اندامتان به‌لرزه افتاده است. در آنجا شیطان یك نیروی افسونگر ماورایی است كه اجازه دخل و تصرف و اعمال نفوذ در هر كس و هر چیز را دارد؛ موجودی كه گاه شكست‌ناپذیر جلوه می‌كند و حتی برنده مطلق نابود ناشدنی‌ است كه اگر هم فعلا به هدفش نرسیده،‌ در كمین خواهد نشست تا در آینده‌ای نزدیك كار را یكسره كند.
شیطان دیگر مانند قدیم یك تصور ذهنی صرف نیست؛ او دارای تصویر شده است؛ اهریمنی سرخ یا سیاه‌پوش با چنگكی چند شاخه در دست و گاه با دمی شبیه پیكان و فلش؛ تركیبی كه از كودكی در ذهن‌های ما نقش بسته و در كارتون‌هایی مثل تام و جری -كه با آن بزرگ شده‌ایم- هم وجود داشت.
این شیطان، برخلاف نگاه اسلامی، دیگر یك ابلیس مسخر و محدود و صرفا وسوسه‌گر نیست كه در برابر خداوندگار عالم عددی نباشد بلكه یك قدرت است؛ قدرتی مرموز و مخوف كه از سویی هراس و وحشت و از طرفی ابهام و حتی اسطوره با نامش گره خورده. چنین موجود ساختگی جان می‌دهد برای انواع تصورهای عجیب و غریب و تحریف‌ها و اغراق‌های كوچك و بزرگ.
● او یك فرشته بود!
چنین تصورات باطلی فقط بحث امروز یا ۳-۲ قرن اخیر نیست بلكه به قدمت وجود بشر عمر دارد؛ تا آنجا كه آیین‌های ضالهٔ شیطان‌پرستی در مصر و یونان باستان ریشه دارد و حتی در سنت مسیحیان جودو، شیطان موجودی است که به اعتقاد غلط آنها می‌تواند در مقابل خواست خداوند مخالفت کند و با اختیار تام خود، قادر است مبارزه‌طلب باشد.
ابلیس در مسیحیتِ تحریف شده و نگاه‌های منحرف بعدی، ۳جایگاه دارد كه قدرت او را در عالم بی‌مانند می‌كند و او را تا حد عظمت و پرستش بالا می‌برد؛ اول اینكه او آن‌قدر مقتدر است كه از فرمان خدا سر باز می‌زند.
دومین عقیدهٔ اشتباه آنها این است كه او به انسان خدمت كرده و سبب شده انسان از میوه جاودانگی و دانایی و خرد بخورد و با خدا برابری كند و همین امر موجب شده انسان از بهشت برین به زمین زیرین رانده شود؛ و سوم آنكه ابلیس، مظلوم واقع شده است چرا كه او هم فرشته‌ای بوده مانند دیگر ملائك (هرچند در فرهنگ اسلامی شیطان جن است نه ملك ولی در نگاه مسیحیت «او یك فرشته بود!»).
در بسیاری از شاخه‌های مسیحیت، شیطان (كه به او در مسیحیت لوسیفر می‌گویند)، قبل از آنکه از درگاه خدا طرد شود، یک موجود روحانی یا فرشته بوده که در خدمت خداوندگار عبادت می‌كرده و به انسان گفته كه می‌تواند خدا شود، و در نتیجه از بهشت عدن اخراج شده است.
همه این تصورات و پندار‌های باطل است كه برای ابلیس عظمت و حتی قداست به ارمغان آورده. هواداران شیطان آن را یک طرح و الگو می‌دانند؛ موجودی كه از قبل از عالم هستی وجود داشته است؛ موجودی زنده و با چند وجه مشترك با طبیعت انسان.
● مشق شیطان
هرچند اندیشه‌های باطل شیطان‌پرستانه همزاد بشر است اما برای نخستین بار توماس هاردینگ در سال ۱۵۶۵ در کتاب «تکذیب یک کتاب» واژه شیطان‌پرستی را علیه مارتین لوتر و پیروانش به‌كار برد. لفظی كه در قرون۱۷ و ۱۸ میلادی تشدید شد؛ تا آنجا كه در برخی كشورهای غربی، شیطان‌پرستی به صورت یک رسم ظهور پیدا کرد كه به مخالفت با دین‌های ابراهیمی و خداهایشان می‌پرداخت.
آنچه قبل از هر طبقه‌بندی و توضیح دیگری ضروری است، توضیح معنا و قلمرو شیطان‌پرستی است؛ چرا كه در بسیاری موارد، باعث تصورات و پندارهای اشتباه شده و بسیاری را به خطا و خلط مبحث انداخته، جوری كه مثل خیلی از چیزهای دیگر در جامعه ما نتیجه‌اش شده است قضاوت مطلق سیاه و سفید.
بعضی‌ها اساسا زیرآب آن را زده‌اند و بعضی‌ها هم حوزه آن را تا جایی كه توانسته‌اند گسترده‌اند. شناخت گروه‌ها و افكار و عقاید شیطان‌پرستان به ما كمك می‌كند كه آنها را از گروه‌هایی كه از شبیه‌سازی‌های شیطانی استفاده می‌كنند ولی از نظر ریشه‌ها و باورهای اعتقادی متفاوتند، جدا كنیم؛ گروه‌هایی كه بیشتر موزیكال هستند، نمایش‌های مختلف اجرا می‌كنند و كمابیش در عالم هم طرفداران قابل توجهی خصوصا در میان جوانان دارند.
در حالی كه شیطان‌پرستی نوین عمری حدود ۴۰سال دارد و هوادارانش در سراسر عالم بسیار انگشت‌شمارند. بیشترینشان در كشورهایی مثل ژاپن، آمریكا،‌ آلمان و كشورهای اروپایی حوزه اسكاندیناوی دیده می‌شوند.
البته در میان خود شیطان‌پرستان هم تندروهای افراطی‌ای پیدا می‌شوند كه به هر كار شیطانی وحشیانه و بی‌منطقی دست می‌زنند؛ كارهای بی‌شرمانه‌ای مثل قربانی‌كردن دختران باكره و كودكان، جنایات جنسی، كشتن مسافران مترو در ژاپن، خودسوزی دسته‌جمعی.
اگر بخواهیم با یك نگاه كاربردی معنا و قلمرو شیطان‌پرستی را مشخص كنیم، ۳ حالت قابل تصور است: اول یك نگاه دقیق و تخصصی است كه فقط گروه‌های خاص را مشخص می‌كند كه به آنها اشاره خواهیم كرد. دوم یك قلمروی عام‌تر كه اضافه بر گروه‌های خاص شیطان‌پرستی، كلیه گروه‌های موسیقی و مشابه را هم شامل می‌شود و سوم معنای كاملا وسیع آن كه هر گروه غیرالهی و هر جمعیت غیرخداپرست را دربرمی‌گیرد.
● آغوش شیطان
برخلاف تصور معمول كه شیطان‌پرستان، شیطان را خدای خود دانسته و او را می‌پرستند،‌ آنها خودپرستند؛گویی شاخه‌ای از اومانیسم (انسان‌محوری) كه تنها برای شیطان جایگاه غلوآمیز جادوگری قائل هستند. شیطان‌پرستان به ۴گروه تقسیم می‌شوند:
▪ شیطان‌پرستی سنتی (دینی):شاید با خودتان بگویید شیطان‌پرستی دینی كه پارادوكس است! هرچند حق با شماست ولی اتفاق افتاده است. پیروان این گروه باطل می‌گویند شیطان‌پرست اول باید یک قانون ماوراءالطبیعی که در آن یک یا چند خدا تعریف شده است را بپذیرد و بعد به شیطان و قدرتش ایمان بیاورد.
طیف این گروه از ادیان قدیمی مصر باستان با الهه‌های باستانی (به‌عنوان مثال مارس-خدای جنگ) هستند تا شیطان‌پرستانی كه ادعای پرستش خدای اصلی را دارند. مریدان این گروه خود را بهتر از هر خدای دیگری، دارای قدرت تشخیص خوب از بد می‌دانند.
▪ شیطان‌پرستی معاصر (فلسفی):این جماعت جدید بزرگ‌ترین شرط رستگاری را برتری مادی‌شان نسبت به دیگران می‌دانند. آنها زندگی بعد از مرگ و باورهای دینی و معنوی و اخلاقی را به‌شدت نفی می‌كنند و می‌گویند هر شخص خودش خدای خودش است. آنها فلسفه عقلانی را خوار می‌دانند و با دید ترس به مسائل ماوراءالطبیعی نگاه‌ می‌كنند.
▪ شیطان‌پرستی لاویی:اینها بر مبنای فلسفه آنتوان لاوی که در کتاب «انجیل شیطان» و دیگر آثارش آمده، تشکیل شده‌اند. «شیطان» در نظر لاوی موجودی مثبت است. آنها هم خود را خدای خود می‌دانند و تعالیم خداجویانه کلیساها را مسخره می‌كنند.
یک شیطان‌پرست لاوی مدعی آن است که کسانی که خودشان را شیطان‌پرست می‌دانند، نباید به طرز فکر هیچ گروه خاصی وفادار بوده و آنها را از لحاظ اخلاقی قبول داشته باشند.
▪ شر پرستان:این فرقه از شیطان‌پرستان، ریشه در دوران تفتیش عقاید مذهبی از طرف کلیسا دارد. آنها به‌شدت افراطی و غیرانسانی عمل می‌كنند. كارنامه آنها مملو است از اعمالی از قبیل «خوردن نوزادان»، «قربانی کردن دختران باکره» و «نفرت از مسیحیان».
از آنجا كه شیطان‌پرستی ریشه در باور‌های تحریف‌شده مسیحیت دارد، این معضل بیشتر در جوامع مسیحی و لائیك به‌چشم می‌خورد و جالب است بدانید بیشترین انتقادات به شیطان‌پرستی از طرف خود مسیحیان است.
● نشانه‌های شیطان
اینها نمادهای معروف گروه‌های شیطان‌پرستی است؛ نمادهایی كه ممكن است روی بعضی لباس‌ها ببینید و بدون اطلاع از فلسفه‌شان، آنها را بپوشید.
▪ ستاره ۵ پر وارونه
در مراسم مخفیانه جادوگران برای احضار ارواح شیطانی استفاده می‌شود. شکل ظاهری این ستاره برای شیطان‌پرستان به صورتی است که ۲ رأس ستاره به طرف بالاست. در این نشانه شیطان مهم نیست دایره‌ای دورش باشد یا نه.
▪ بافومت
این خدای شیطانی و علامت شیطانی‌اش كه به‌عنوان شناسه روی ماشین هواداران زده می‌شود، در جواهر فروشی‌ها هم زیاد است. رسم شده سنگ‌تراشان بر دل سنگ آن را بتراشند تا خانه مریدان بی‌علامت نماند!
▪ ستاره ۵ پر
در جادوگری استفاده می‌شود و برای آنها نشانگر عناصر آب، خاک، آتش و روح اطراف آنهاست.
▪ ستاره ۶ پر
این ستاره داوود نیست بلكه یکی از رایج‌ترین علائمی است که در نیروهای شیطانی و جادو از آن استفاده می‌شود.
▪ آدجت
این هم علامت لوسیفر(پادشاه جهنم!)، اشك زیرچشم هم نماد محیط محزون و افسرده اطرافش است.
● پایگاه و پرتگاه شیطان
در میان مراكز پاتوق‌های شیطان‌پرستان ۲ جا از همه مهم‌تر است:
▪ کلیسای شیطان (Church of Satan): اولین سازمان فلسفی برای معتقدین به مبادی فلسفی شیطان‌پرستی است که توسط آنتوان لاوی در ۳۰آوریل ۱۹۶۶ در سانفرانسیسکو تاسیس شد.
▪ معبد ست (Temple of Set): ست نام یکی از خدایان مصر باستان است و این معبد یکی از مخوف‌ترین، مشهورترین و مخفی‌ترین سازمان‌های شیطان‌پرستی است. معبد ست اولین جامعه مخفی‌ای است که ادعای رهبری جهانی «طریقت دست چپ» در جهان را دارد. تعالیم آن شامل فلسفه شیطان و تمرینات سحر است.
معبد ست در سال۱۹۷۵ توسط مایکل آکینو در سانفرانسیسکو بنیانگذاری شد. او و گروهی دیگر از کشیشان کلیسای شیطان به‌خاطر اختلافات فلسفی و مدیریتی و همچنین به خاطر فساد موجود در کلیسای شیطان، از آن جدا شده و سازمان معبد ست را تشکیل دادند.
● تفاوت میان کلیسای شیطان و معبد ست:
بارزترین تفاوت میان کلیسای شیطان و معبد ست مربوط به مفهوم شیطان است. معتقدین به کلیسای شیطان (C.O.S)، که سیتنیست (Saitanist) نامیده می‌شوند، بر این باورند که شیطان موجودی نمادین است و وجود خارجی ندارد.
آنها از شیطان برای نشان‌ دادن توجهات خود و به استهزا گرفتن مسیحیت بهره می‌گیرند. در حالی که پیروان معبد ست که ستیانس (Setians) نامیده می‌شوند، معتقدند که شیطان واقعی وجود دارد و به آن «پادشاه تاریکی» می‌گویند. آنها او را «ست؛ پادشاه حقیقی تاریکی» می‌نامند. سیتن (Satan) نامی است كه از انجیل به عنوان پادشاه تاریکی گرفته شده ولی ست (Set) نام خداوند مرگ و عالم اموات در مصر باستان است.
● لعنت به خودشان!
امید احسانی: درست مثل مفهوم گناه است. مفهوم بدی یا چیزهای دیگر نظیر این؛ چیزهایی كه از همان روز اول آفرینش، روح آدم را خراش می‌داده و می‌تراشیده و نابود می‌كرده. مفهوم «شیطان» و وجود شر، از همان ابتدا با پسر آدم بوده است.
اینكه شیطان وجود دارد؟ ندارد؟ چه كار می‌كند؟ چه كار می‌خواهد بكند؟ چه كار می‌خواهد و نمی‌تواند بكند؟ چرا شیطان، شیطان شد؟ و چیزهایی نظیر اینها، از سؤالاتی بوده كه به قول آن اس‌ام‌اس بی‌مزه، شب‌ها نمی‌گذاشته آدم‌ها راحت بخوابند. در قدیمی‌ترین متن‌های تاریخی – مثل گیلگمش – یا در همین داستان‌های امروزی، خیلی جاها سروكله شیطان، اهریمن، ابلیس، لوسیفر – یا به قول تالكین «ملكور» - پیدا می‌شود.
هركس به فراخور حال و روز خودش سعی كرده یك حالی به شیطان بدهد یا حالی از او بگیرد. حتی توی روایات اسلامی هم شیطان پیدایش می‌شود و با شخصی یا حتی پیامبری صحبت می‌كند یا او را وسوسه می‌كند؛ مثل آنجایی كه یك بابایی شیطان را وسط دریا می‌بیند و شیطان به او پند می‌دهد كه از ۳ گناه دوری كند؛ یكی تكبر، یكی حرص و یكی هم حسد. شیطان آنجا می‌گوید كه خودش به خاطر تكبر از درگاه خدا رانده شد، آدم به خاطر حرص از میوه ممنوعه خورد و قابیل به خاطر حسد برادرش را كشت.
و بعد هم امام صادق (ع) حكایت مرد را كه می‌شنود، می‌گوید «خدا لعنت كند شیطان را، هرچند كه تو را خوب نصیحتی كرد».
خلاصه كه شیطان، خیلی قبل از اینكه این گروه‌های عجیب و غریب پیدایشان بشود، توی ذهن و زندگی بشر بود. منتها آن موقع شیطان، شیطان بود؛ یا داشت پسر آدم را وسوسه می‌كرد یا توطئه‌ای علیه خوبی تدارك می‌دید. یعنی چیزی غیر از این ۲ تا نبود؛ شیطان، شیطان بود.
این‌جوری نبود كه شیطان مفهومی باشد برای اینكه كسی یا كسانی هر كاری دلشان خواست بكنند و از زیر بار همه مسئولیت‌های اجتماعی و اخلاقی شانه خالی كرده و آخرش هم كثافت‌كاریشان را بیندازند گردن شیطان. آن موقع هنوز گروه‌های مثلا شیطان‌پرست در كار نبودند و شیطان وسیله نشده بود؛ شیطان خودش یك موجود سیاه و شرور بود؛ درست برخلاف حالا كه آدم‌هایی (آدم‌هایی؟!) پیدا شده‌اند كه از شیطان هم سیاهكارتر هستند.
حكایتی هست كه می‌گوید یك بابایی می‌خواست كار خلافی بكند، رفت و یك نقشه حسابی برای كارش ریخت و طرحش را اجرا كرد. چند وقت بعد، ‌یاد آن نقشه و آن خلاف افتاد، شرمنده شد و «لعنت بر شیطان»ی حواله كرد. شیطان هم ظاهر شد و گفت «لعنت بر خودت! من عقلم به آن نقشه تو نمی‌رسید!».
حالا حكایت این گروه‌های شیطان‌پرست هم همین است. برای اهداف خودشان رفته‌اند كاری را كه تا دیروز مخصوص شیطان بوده (وسوسه) به عهده گرفته‌اند و اسم خودشان را هم گذاشته‌اند پرستنده شیطان. واقعا كه لعنت به خودشان!
سیدبشیر حسینی
منبع : روزنامه همشهری