دوشنبه, ۱۲ آذر, ۱۴۰۳ / 2 December, 2024
مجله ویستا

عدد هفت در فرهنگ ملل مختلف


عدد هفت در فرهنگ ملل مختلف
تا به حال به اینکه فلسفه هفت سین چیست، فکر کرده اید؟ عدد هفت نزد ایرانیان قدیم مقدس بود و به خاطر ستارگان هفتگانه یعنی «زهره، مشتری، عطارد، زحل، مریخ، زمین و خورشید» عدد هفت را گرامی می داشتند. نیاکان ما که زرتشتی بودند، اعتقاد داشتند عقل مقدس یعنی «اهورامزدا» که به او «سپند مینو» نیز می گفتند، شش وزیر بزرگ به نام «امشاسپندان» دارد که یعنی مقدسان جاویدان و این شش امشاسپند با «سپندمینو» تشکیل «هفت سپند» می دهند.
علت اینکه هفت سین به راستی هفت سین است، اشاره به هفت «امشاسپند» است و چون کلمه «سپند» با سین شروع می شده، روی این اصل به علامت آن هفت مقدس جاودانی، چیزهایی در نظر گرفته شده که هم با حرف سین شروع شده باشند و هم مورد استفاده مثبت بشر واقع شوند.
● عدد هفت در قدیم
مردم بابل عدد هفت را مقدس می شمردند، طبقات آسمان و زمین و سیارات هفت بوده است، ایام هفته هفت روز است.
● هفت از نظر مذاهب
به عقیده هندی ها در آیین برهما انسان هفت بار می میرد.
عروس و داماد باید هفت قدم به اتفاق هم بردارند. هفت قدم جلو رفته و قسم می خورند. در آیین زرتشت هفت فرشته مقرب وجود دارد. در تورات مذکور است که هفت نر و ماده را با خود برگیر تا نسلی بر جهان بماند.
● هفت در آیین مسیح
هفت معجزه، از ۳۳ معجزه را مسیح در انجیل ذکر کرده است، در انجیل از هفت روح پلید صحبت شده است، به نظر فرقه کاتولیک، هفت نوع شادی و هفت غسل تعمید وجود دارد.
● هفت در اسلام
آسمان هفت طبقه دارد. فرعون در خواب هفت گاو چاق و هفت گاو لاغر را دید که گفتند هفت سال خشکسالی و هفت سال فراوانی می شود. جهنم هفت طبقه دارد. گناهان اصلی هفت عدد است. پیش از اسلام در بین اعراب، هفت بار طواف دور کعبه مرسوم بوده و در سنت اسلامی نیز چنین است. هفت نفر قاری قرآن معروف بودند، هفت بار شستن اشیای ناپاک و قرار گرفتن هفت عضو بدن هنگام سجده نماز برزمین نیز مذکور است.
● سفره هفت سین
در کشورهای مختلف هفت سین های متفاوتی پهن می شود، حتی در برخی از نقاط ایران و دیگر کشورها به جای هفت سین هفت شین پهن می کنند. سفره هفت سینی که امروزه بیشتر مرسوم است دارای هفت مورد از چیزهایی است مانند؛
▪ سبزه؛ نماد خرمی و نوزیستی
▪ سرکه؛ نماد شادی (میوه درخت تاک در ایران میوه شادی خوانده می شد.)
▪ سمنو؛ نماد خیر و برکت
▪ سیب؛ نماد مهر و مهرورزی
▪ ســیر؛ نگهبان سفره (در اکثر فرهنگ های آریایی برای سیر نقش محافظت کننده از شر قائل بودند.)
▪ سماق؛ نماد مزه زندگی
▪ سنجد؛ نماد حیات و بذر حیات
▪ سپـند؛ اسفند
منبع : روزنامه اعتماد