چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
برنامههای پتروشیمی باید در جهت دستیابی به تکنولوژی باشد
استراتژیها و برنامههای حاکم بر پتروشیمی باید در جهتی باشد که دستیابی به تکنولوژی و صاحب لیسانس شدن در این صنعت را دنبال نماید. برای رسیدن به این هدف باید به تدوین استراتژیهای درست در این زمینه، حمایت از بخش خصوصی، برنامهریزی درست در تحقیقات و ایجاد روحیهٔ خودباوری پرداخت. آقای مهندس ربانی، عضو هیات علمی پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی، در گفتگو با دفتر مطالعات توسعه تکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر ضمن بیان مطالب فوق به تبیین مشکلات موجود در صنعت پتروشیمی کشور پرداخته که متن زیر حاصل این گفتگو است
● اتخاذ استراتژیهای مناسب
در مجموع استراتژی حاکم بر پتروشیمی که مبتنی بر سرمایهگذاری در صنایع تولید پلیمرهای پایه و واگذاری تولید پلیمرهای مهندسی به بخش خصوصی است، مورد تأیید اینجانب نیز هست؛ زیرا پلیمرهای مهندسی با ارزش افزوده بالا نیاز به سرمایهگذاری پایینتری دارند و در ظرفیتهای کم نیز توجیه اقتصادی دارند ولی پلیمرهای پایه در حجم سرمایهگذاری بالاتر و ظرفیتهای بالاتر دارای توجیه اقتصادی هستند.
از طرفی انتخاب نوع پلیمرها و محصولات نیز بایستی کاملاً با درایت و حسابشده انجام پذیرد. فاکتورهایی مانند چرخه عمر بازار هر محصول، روند تغییرات نیاز بازارهای داخلی و خارجی و خواسته صنایع پاییندستی از عوامل مهم در برنامهریزی و تعیین استراتژی صنعت پتروشیمی میباشند.
سیاستگذاریهای فعلی بر مبنای تولید بیشتر با استفاده از تکنولوژی و لیسانس شرکتهای خارجی است و این برای رسیدن به یک سیستم اقتصادی مطمئن کافی نیست. زیرا هر روز دنیا در حال تحول و دگرگونی است و برای بقای مقتدرانه در بازارهای جهانی باید محصولات جدیدتر با کیفیت و کارایی بهتر تولید کرد. طبیعی است که وابستگی کامل به لیسانس و دانش فنی بیگانگان راه مطمئنی برای نیل به این هدف نیست. لذا باید زمینههای مناسب چه از نظر سیاستگذاریهای اقتصادی، چه از نظر حمایتهای مادی و معنوی محققین، متخصصین و مراکز و شرکتهای تحقیقاتی و مهندسی، جهت تولید دانش فنی و لیسانس در زمینههای مختلف فراهم گردد.
سرمایهگذاری در تحقیق و ایجاد دانش فنی قابل فروش در بازارهای جهانی بسیار سودآور است. به خصوص سرمایهگذاری در ایجاد دانش فنی در زمینه تولید پلیمرهای مهندسی بسیار سودآور بوده و از طرفی حضور در بازارهای جهانی محصولات پلیمری در آینده را تضمین میکند.
نکته قابل توجه دیگر، کیفیت کالاهای تولید داخلی است. متاسفانه در حال حاضر کارخانههایی با گرانترین تکنولوژی و پیشرفتهترین سیستمهای کنترل خریداری میشوند ولی محصولات تولید شده، یا کیفیت مطلوب را ندارند و یا دچار نوسان کیفیت هستند که این از عوامل مهم عدم موفقیت در بازارهای خارجی است.
عدم وجود نیروی متخصص مجرب، مدیریت نامناسب، نحوه انعقاد قراردادها و عدم پایداری اقتصادی و سیاستهای مربوط به آن از عوامل مهم این پدیده مخرب هستند. لذا در ضمن اینکه با سیاست تنشزدایی در عرصه جهانی عمل میکنیم، نباید مقهور روند جهانی شدن شده و بایستی سهم خود را در روند جهانی شدن افزایش دهیم.
● حمایت از بخش خصوصی
در حال حاضر در کشور ۱۰ میلیارد دلار در پروژههای مختلف پتروشیمی سرمایهگذاری شده است. با این حجم سرمایه باید به این موضوع توجه کافی نمود تا بتوان حداکثر بازده را ایجاد کرد و توانمندی داخلی را نیز افزایش داد. بخشی از این سرمایهها باید به حمایت از بخش خصوصی و متخصصین داخلی اختصاص یابد.
در این زمینه باید به اصلاح قوانین نیز پرداخت. البته در حال حاضر در کشور قوانین خوبی برای حمایت از بخش خصوصی وجود دارد ولی به علت اجرای نادرست این قوانین، نتیجهٔ مطلوب در این زمینه بدست نمیآید. بطور مثال قرار شد شرکت ملی پتروشیمی برای حمایت از بخش خصوصی، خوراک لازم برای واحدهای پتروشیمی بخش خصوصی را زیر قیمت جهانی به آنها عرضه نماید. این قانون خیلی مناسب بود ولی در عمل سهمیهها روی کاغذ تقسیم شد و شرکتهایی که هیچ کاری در این زمینه انجام نداده بودند و حتی واحدی نداشتند، سهمیه دریافت کردند و شرکتهایی که در حال تولید بودند و واحد آنها احتیاج به مواد اولیه داشت خوراک لازم به آنها اختصاص داده نشد.
حمایت از بخش خصوصی باید بر اساس پتانسیل این بخش، نیازمندیهای مملکت و با مدیریت درست صورت گیرد. نمیتوان گفت به هر بخش خصوصی وام بدون بهره یا ارز ارزان داده شود، بلکه باید با هر شرکت با توجه به توانمندیها و قابلیتهای آن برخورد نمود و تسهیلات لازم را برای پویایی آن ایجاد کرد. این کار باید با ظرافت صورت گیرد نه اینکه بعضی شرکتها با استفاده از رانت، حمایتهای زیادی دریافت کنند و در عوض جنس نامرغوب تولید کنند.
حمایتهای غیراصولی باعث خراب شدن بازار و از بین رفتن منابع میشود. ضمن اینکه باید این حمایتها هدایتشده باشد و جوری اعمال شود که در آینده این شرکتها بتوانند روی پای خود بایستند و محصولاتشان قابل رقابت در عرصهٔ جهانی باشد.
● استراتژی درست در تحقیقات
متأسفانه در زمینه تحقیقات نیز افراط و تفریطهای زیادی صورت گرفته است. چند سال پیش وقتی برای یک پروژهٔ تحقیقاتی درخواست بودجه میشد در ابتدا صحبت از این بود که از این پروژه چه مقدار سود عاید سرمایهگذار خواهد شد و اصلاً توجه نمیکردند که کار تحقیقاتی است و ممکن است اصلاً به نتیجه نرسد. در حال حاضر نیز بدون هیچ نظارتی، گاهی پول در اختیار افراد بیصلاحیت قرار میگیرد و اصلاً مشخص نمیشود که آیا بدرستی هزینه شده است یا خیر.
در هر کدام از این شرایط تحقیقات واقعی انجام نخواهد شد. باید یک تکنولوژی که با نظارت متخصصین از خارج از کشور خریداری میشود، بلافاصله در جهت بومیکردن و یا ارتقای آن اقدام شود؛ ضمن اینکه به موازات آن و با نظارت کافی، سرمایهگذاری تحقیقاتی نیز انجام گیرد. سیاستهای حمایتی در زمینهٔ تحقیقاتی لازم است ولی نباید این حمایتها منجر به سوء استفاده برخی اشخاص گردد؛ باید در این زمینه نظارت کافی و منطقی صورت گیرد.
در کشور ما توان R&D و نیروی متخصص برای این کار وجود دارد، ولی متأسفانه در این زمینه پراکندهکاری و موازیکاری زیاد است. چند سال پیش از IDMIDSO ژاپن برای انعقاد قرارداد همکاری با پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی به ایران آمدند؛ بعد از معرفی مشخص شد آنها ۴۰۰ نفر با درجه دکترا دارند و روی چهار پروژه کار میکنند. در حالیکه در آن زمان در پژوهشگاه پلیمر با ۸ نفر دکترا بر روی دهها پروژه کار میشد. ابتدا باید برایR&D استراتژی تعیین کرد و با یک مدیریت مناسب از موازیکاری و پراکندهکاری جلوگیری بعمل آورد.
● خود باوری
باید روحیهٔ خود باوری در کشور تقویت شود و این باور در بین متخصصین و مدیران به وجود آید که میتوان صاحب تکنولوژی شد. در کشور بعد از خرید یک لیسانس با توجه به اینکه تمام دانش فنی نیز در این زمینه خریداری شده است باید از خرید لیسانس مشابه خودداری شود و تیمهای مهندسی روی کپیسازی این واحدها کار کنند. میتوان به راحتی این واحدها را کپیسازی نمود؛ فقط باید خود را باور نماییم. البته گفته میشود که نمیتوان از نظر حقوقی این کار را انجام داد. این موضوع درست است ولی برای رفع آن میتوان در قرارداد حق کپیسازی را برای خود محفوظ نگه داریم یا با یک سری تغییرات جزئی این بهانه را از آنها بگیریم. ژاپنیها نیز از همین روش استفاده کردند. آنها با گذاشتن چند شیر کنترل و در موارد پیشرفتهتر با اتوماتیککردن سیستم، لیسانس جدید ایجاد کردند. حتی با وجود تغییرات کوچکی در سیستم آنها نمیتوانند در هیچ محکمهای ثابت کنند که لیسانس آنها کپیبرداری شده است.
ابتدا باید خود را باور کنیم و بعد با یک مدیریت صحیح که خود نیز به توانمندی داخلی باور داشته باشد، به سمت ایجاد لیسانس در کشور و انتقال صحیح تکنولوژی گام برداریم.
منبع : شبکه تحلیلگران تکنولوژی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست