چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
پیچخوردگیپا و رگبهرگشدگی
ساختار نرم اطراف استخوانها و مفاصل (رباطها، عضلات و تاندونها) ممکن است به طرق مختلف دچار آسیب شوند. آسیبهای این بافتهای نرم را معمولا «پیچخوردگی و رگبهرگشدگی» مینامند.
این آسیبها وقتی رخ میدهند که در اثر حرکات ناگهانی یا شدید، این بافتها بیش از حد کشیده شود و دچار پارگی ناکامل یا کامل شوند. به همین دلیل، پیچخوردگیها و رگبهرگ شدگیها، اغلب با فعالیتهای ورزشی همراه هستند.
● آسیب عضله و تاندون
عضلات و تاندونها میتوانند دچار رگبهرگشدگی، پارگی یا کوفتگی (کبودی) شوند. وقتی عضله بیش از حد کشیده شود و احتمالا دچار پارگی ناکامل شود، رگبهرگ شدگی روی داده است. این اتفاق اغلب در محل اتصال عضله به تاندون (که عضله را به استخوان وصل میکند) روی میدهد.
یک رگ تاندون انگشت عضلات را به استخوان موجود در مفصل متصل میکند. اگر یک جسم سخت به انتهای انگشت برخورد کند، تا شدن ناگهانی انگشت میتواند سبب پارگی تاندون بازکننده (که از بالای مفصل انگشت عبور میکند) از محل اتصال آن شود.
● پارگی پا
پارگی وقتی روی میدهد که عضله یا زردپی کاملا پاره شود؛ این حالت میتواند در تنه اصلی عضله یا در محل تاندون رخ دهد. پارگی عضله حرکات شدید میتوانند به پارگی رشتههای عضلانی منجر شوند. پارگی عضله، تورم و درد شدید ایجاد میکند.
● تشخیص
ممکن است موارد زیر وجود داشته باشند:
۱) درد و حساسیت در لمس
۲) اشکال در حرکتدادن بخش آسیبدیده (بهخصوص اگر مفصل باشد)
۳) تورم و کبودی موضع
۴) کوفتگی ممکن است در قسمتهایی از بدن که حجم عضلات بالاست، بهطور گسترده روی دهد. آسیبهای این مناطق معمولا با خونریزی به داخل بافتهای اطراف همراه هستند که این موضوع میتواند منجر به درد، تورم و کبودی شود. برای درمان ابتدایی کشیدگیها و پیچخوردگی، باید اقدامات زیر را به کار ببرید:
▪ بخش آسیبدیده را بیحرکت کنید.
▪ از یخ یا کمپرس سرد استفاده کنید.
▪ محل آسیب را فشار دهید.
▪ بخش آسیبدیده را بالا ببرید. احتمالاً این درمان برای تخفیف علائم کفایت میکند اما اگر در مورد شدت آسیب ذرهای شک دارید، آسیب را با فرض شکستگی درمان کنید.
● آسیب رباطها
پیچخوردگی از اشکال شایع آسیبهای رباطهاست. این حالت، در واقع پارگی رباط در محل مفصل یا نزدیک به مفصل است و اغلب ناشی از یک حرکت پیچدهنده ناگهانی یا غیرمنتظره است که فاصله زیادی بین استخوانهای مفصل ایجاد میکند و سبب پارگی بافتهای اطراف میشود.
● پیچخوردگی مچ
این حالت ناشی از کشیدهشدن بیش از حد یا پارگی رباطها (طنابهای لیفی که استخوانها را در محل مفصل به یکدیگر متصل میکنند) است.
● کمکهای اولیه
۱) به مصدوم توصیه کنید که بنشیند یا دراز بکشد. بخش آسیبدیده را در وضعیتی که برای مصدوم راحت باشد، نگه دارد.
۲) در صورتی که از زمان بروز حادثه، مدت کوتاهی میگذرد، موضع را با قرار دادن کیسه یخ یا کمپرس سرد، خنک کنید. این عمل به کاهش تورم، کبودشدگی و درد کمک خواهد کرد.
۳) با قرار دادن یک لایه پوششی ضخیم و نرم (مثل پنبه یا اسفنج) به دور محل آسیبدیده و محکم کردن آن به کمک باند، فشار یکنواخت و ملایمی (کمپرس) روی قسمت آسیبدیده وارد کنید. هر ۱۰ دقیقه، گردش خون را در نواحی پایینتر از محل باندپیچی کنترل کنید.
۴) قسمت آسیبدیده را بلند کنید و نگه دارید تا جریان خون به محل آسیب کاهش پیدا کند. این عمل، کبودی را در موضع به حداقل میرساند.
۵) اگر مصدوم درد شدیدی را متحمل میشود یا قادر نیست قسمت آسیبدیده را به کار گیرد، وی را به بیمارستان منتقل کنید. در غیر این صورت، به او توصیه کنید که استراحت کند و در صورت لزوم، به پزشک خود مراجعه کند
منبع : روزنامه تهران امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست