پنجشنبه, ۲۲ شهریور, ۱۴۰۳ / 12 September, 2024
مجله ویستا
نیروگاههایچرخهترکیبی حرکت به سمت توسعه
با وارد مدار شدن ۲۰ واحد نیروگاه جدید سیکل ترکیبی به شبکه برق کشور و تبدیل شدن ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاههای گازی با قابلیت تبدیل به چرخه ترکیبی، میزان بهرهگیری از نیروگاههای سیکل ترکیبی در کشور فزونی میگیرد.
براساس آمار پایان سال ۸۵ ، نیروگاههای چرخه ترکیبی به میزان ۷۶۷۶ مگاوات معادل ۱۷ درصد از مجموع قدرت نامی صنعت برق کشور را در اختیار داشتند. با بهرهگیری از نیروگاههای جدید سیکل ترکیبی بدون تردید؛ این نوع نیروگاهها قادرند نقش بیشتری را در تولید برق کشور برعهده بگیرند. در سال گذشته میزان تولید نیروگاههای چرخه ترکیبی ۴۰۳۴۳ میلیون کیلووات ساعت معادل ۲۱ درصد از کل تولید بوده است.
براساس برنامهریزیهای انجام شده در سال آینده ۴۷۹ مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی وارد مدار خواهد شد و این رقم در سالهای ۸۸ ، ۸۹ و ۹۰ به ترتیب ۹۵۴، ۶۴۴ و ۴۸۳ مگاوات خواهد بود و بدین ترتیب تا پایان سال ۱۳۹۰ حدود ۶۸۷۱ مگاوات قدرت نامی نیروگاههای چرخه ترکیبی کشور افزایش خواهد یافت و با توجه به ظرفیت موجود این نیروگاهها قادر خواهند بود که بیش از ۱۴ هزار مگاوات برق تولید کنند. به عبارت دیگر تولید نیروگاههای چرخه ترکیبی سهمی معادل ۱/۲۲ درصد کل نیروگاههای کشور تا سال ۱۳۹۰ خواهد بود. افزایش تولید در نیروگاههای چرخه ترکیبی علاوه بر اینکه سبب افزاییش راندمان سیستم تولید و کاهش مصرف سوخت فسیلی میشود اثرات مثبت زیست محیطی را هم به دنبال خواهد داشت. کاهش اثر سوء زیست محیطی این نیروگاهها به این دلیل است که از سوخت بهویژهگازاستفاده بهینـه کـرده و راندمان بسیار بالایی نیز در تولید برق به وجود میآورند. از طرف دیگر توسعه نیروگاههای چرخه ترکیبی به منظور افزاییش بازده تبدیل سوخت به انرژی مفید صورت میگیرد. بنابراین به هر میزان تعداد نیروگاههای چرخه ترکیبی افزایش یابد به همان نسبت در بهبود وضع محیط زیست نیروگاهی موثر خواهد بود.
بررسیهای آماری نشان میدهد که میزان گازهای SO۲، CO۲ و NOX که گازهای آلایندههای محیط زیست ناشی از فعالیت نیروگاهی هستند در نیروگاههای چرخه ترکیبی در مقایسه با نیروگاههای بخاری و گازی کمتر است.
از سوی دیگر حرکت به سمت ساخت نیروگاههای گازی و چرخه ترکیبی، سبب پیشرفت فنآوری تکنولوژی و ساخت داخل تجهیزات این نیروگاهها شده و راندمان آنها را افزایش میدهد. توسعه نیروگاههای چرخه ترکیبی علاوه بر مواردی که ذکر شد سبب پیشرفت فنآوری تجهیزات ساخت میشود.
کارشناسان بر این باورند که بومیکردن فنآوری، انتقال دانش فنی و رشد فنآوری از ابزارهای اصلی توسعه پایدار است. به همین دلیل است که صنعت برق کشور برای توسعه و احداث همه انواع نیروگاهها از جمله نیروگاههای سیکل ترکیبی از مدتها پیش اقدام به تاسیس شرکتهایی کرده است که بر توان مهندسی و علمی داخلی کشور متکی هستند.
با تکیه بر این موارد است که برای ساخت و توسعه همه نیروگاهها از جمله نیروگاههای سیکل ترکیبی انجام مدیریت پروژه به وسیله متخصصان ایرانی انجام میشود و از آن گذشته انجام عملیات طراحی و مهندسی نیز به وسیله نهادهای فنی و مهندسی ایرانی صورت میگیرد. در این زمینه استفاده از تولید صنایع ساخت داخل برای اجرای طرحها و انتقال فنآوری تولید تجهیزات ساخت خارج به داخل کشور انجام میشود.
در پایان باید اشاره کرد که با بهرهگیری هرچه بیشتر از نیروگاههای چرخه ترکیبی و تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی در مصرف سوخت نیز صرفهجویی میشود.
سوخت نیروگاههای چرخه ترکیبی، سوخت گازی است که البته گازوئیل هم در موارد اضطراری مصرف میکنند. ضریب بهرهبرداری از این نیروگاهها نیز در خور توجه است که در مجموع میتوان گفت توسعه نیروگاههای چرخه ترکیبی یکی از نیازهای روز صنعت برق کشور را تشکیل میدهد.
منبع : ماهنامه پیک برق
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست