جمعه, ۲۳ آذر, ۱۴۰۳ / 13 December, 2024
مجله ویستا
چرخهٔ دین انقلابی و دین محافظهکار
برخی محققان میان محافظهکاری موجود در دین و جهت گیری روانکاوانه ارتباط برقرار کردهاند. هم دین و هم روانکاوی مسائل اجتماعی را به درون فرد فرومیکاهند یکی با مفهوم گناه و دیگری با مفهوم سرکوب غرائز. امروزه روانکاوان چپ ، که به فرویدیهای چپ معروفند، انتقادات بسیاری را به جهت گیری های محافظهکارانه در روانکاوی وارد ساختهاند که امهات آن در این داستان عرضه میشود که روانکاو مسائلی که ریشه اجتماعی دارند و تشویش روانی افراد را موجب میشوند در درون بیمار جستوجو میکنند و بدین ترتیب به جای مبارزه با نهادهای اجتماعی ستمگر در جامعه فرد را با گذشته خود مشغول میسازند. الهیات نیز همواره با برجسته کردن مفهوم گناه و ارائه تفسیری شخصی یا خصوصی از گناه موجب بیتوجهی مذهبی ها به مسائل جامعه میشود. این نوع از دین محافظهکار تا چند دهه قبل از انقلاب بر ذهنیت متالهان ما غالب بود، نباید فراموش کرد که موج جریان روشنفکری دینی و البته برخی جریانات چپ بود که دین محافظهکاری را به جای دلخوش کردن با ایدئولوژی به تعبیر مانهایمی آن دلمشغول اتوپیاهائی برای ساختن آینده کرده است. در اینجا شریعتی نقش مهمی داشتهاست.
بسیاری از بزرگان سیاسی جامعه امروزی که زمانی دانشجو بوده اند از جریان خصوصیزدائی دین شریعتی تاثیر پذیرفتهاند. البته موجی که روشنفکران دینی آن زمان راهانداختهاند لایههای زیرین نهاد روحانیت را برانگیخت و آنها را درگیر مبارزه با قدرت بیرونی(جابجائی شیطان با شاه) ساخت. این دین اکنون تماما انقلابی و رهائی بخش شدهاست. تا اینجا الهیات انتقادی شکل گرفته تحت تاثیر علمائی چون مطهری نقش مهمی در دگرگونی نهادهای اجتماعی داشتهاست. اما بحث جدیدی پیش میاید که بیشتر به الهیات مابعد انتقادی مربوط میشود. الهیات انتقادی بعد از واژگونی نهادهای اجتماعی چگونه باید از فروغلطیدن به محافظه کاری جدید رهائی یابد.
تردیدی نیست که دین پویا و انقلابی که به همت روشنفکران دینی و علمای سیاسی پدید آمد خود اکنون مجددا موقعیت انتقادی خود را فراموش کردهاست و به توجیه وضع موجود مشغول شدهاست و دوباره گناه در الهیات مابعد انقلابی مفهومی خصوصی شده یافته است و به جای تاکید بر ساختارهای سیاسی اجتماعی زاینده گناه بر قلوب بیمار مفسقان و سست ایمانان تاکید میشود. این است که گناه در پوشش و آرایش مردمان بی قدرتی خلاصه میشود که خود سراسر مورد گناه بزرگتری قرار گرفتهاند.
عباس کاظمی
http://kazemia.persianblog.ir
منبع : مهندسان شیمی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست