چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
مسجد تاریخی بلخ در معرض ویرانی
باستان شناسان افغان می گویند کشیدن یک جاده از کنار مسجد خواجه ابونصر پارسا در ولایت بلخ که در عصر تیموری نزدیک به ۵۵۰ سال پیش اعمار شده، این مسجد تاریخی را در معرض تهدید قرار داده است.
این مسجد نزدیک به ۵۵۰ سال قدامت تاریخی دارد
این جاده که گفته می شود تهدیدی به مسجد باستانی بلخ است، ۳۰ کیلومتر طول دارد و قرار است ولسوالی های بلخ و دولت آباد را به هم وصل کند.
رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت بلخ می گوید هیاتی به منظور ارزیابی خسارات احتمالی احداث این جاده به مسجد تعیین می شود.
به اعتقاد فرهنگیان افغان، تنها مسجد باقی مانده از دوره تیموری با تمام مشخصات این دوره با گنبد دندانه دار در افغانستان، همین مسجد خواجه پارسای بلخ است.
این مسجد که در سال ۱۴۶۰ میلادی یعنی حدود ۵۵۰ سال پیش از امروز ساخته شده، از افتخارات تاریخی افغانستان شمرده می شود، اما اکنون کشیدن جاده قیرریزی شده از کنار مسجد خواجه ابونصر پارسا، باستان شناسان افغان را نگران کرده که ترافیک و رفت و آمد وسایط سنگین وزن در این جاده رفته رفته زمینه تخریب مسجد را فراهم کند.
مسجد خواجه ابونصر پارسا در گذشته از محلات توریستی ولایت بلخ نیز به شمار می رفت و ساکنان ولسوالی بلخ از حضور مسافران افغان و خارجی در این محله سود می بردند.
از این رو، احداث جاده قیرریزی شده در کنار مسجد اعتراض ساکنان عادی این محل را نیز برانگیخته است.
● بررسی خسارات احتمالی مسجد ابونصر پارسا در بلخ
مسئولان ولایت بلخ در پی این اعتراضات می گویند که تصمیم گرفته اند کار بخشی از این جاده که از پهلوی مسجد می گذرد را توقف دهند.
صالح محمد خلیق، رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت بلخ می گوید همچنین از وزارت خواسته است هیاتی را به منظور بررسی خسارات احتمالی احداث جاده به مسجد خواجه ابونصر پارسا به مزارشریف بفرستد تا در پی قضاوت این هیات، تصمیم گرفته شود که آیا جاده در این محل احداث شود یا در محل دور تر از مسجد کشیده شود.
اما تا حالا این هیات عملا آغاز به کار نکرده است.
فرهنگیان افغان بیم از آن دارند که دولت نسبت به مساله محافظت از مسجد بی توجهی کند و به گفته آنها آنگاه که جاده ساخته شد، دیگر کار از کار خواهد گذشت.
مسجد خواجه پارسای بلخ که به یادبود خواجه ابونصر محمد ابن محمد ابن محمود پارسا از خلفای طریقه نقشبندی از سوی جلال الدین میر فرید ارغون، حاکم بلخ اعمار شد، در مسیر تاریخ تا حالا سه بار بازسازی شده است ولی طوریکه مسئولان می گویند این مسجد اکنون در وضع اسفباری قرار دارد و هیچ تلاشی برای ترمیم آن از سوی دولت کنونی افغانستان صورت نگرفته است.
منبع : ایرانیان انگلستان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست