چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
شبهای قدر، لحظات بارش رحمت الهی
شبهای قدر، اوج پر گشودن در فضای نیایش و بندگی، و نهایت شکوفایی رحمت الهی بر بندگان است. شب قدر، ساعت پذیرایی از مهمانانِ بزم حضور است. در شب قدر، رو به آینه محاسبه مینشینیم و چهره جان را بیغبار میبینیم و با باران اشک، دل را در سحر رحمت و مغفرت، شستوشوی میدهیم. شب قدر، شب گشودنِ سفره دل و ریختن اشک نیاز و فصل گریستن در آستان آفریدگار بخشاینده است. شب قدر، شب احیای خویش، با دم مسیحایی دعاست؛ شبی است که باید قدر خویش را بشناسی، تقدیر خویش را رقم بزنی و خویشتنِ جدید را با قلم توبه و جوهر اشک ترسیم کنی.
● باران رحمت
قدر، باران رحمتی است که در جویبارِ هر فرد و هر جمع، به اندازه او جاری میشود. شخصیت افراد به گونهای شکل گرفته که بعضی از آنان، توان پذیرش جریان رودی بیکران از رحمت و برکتِ قدر را دارند و برخی دیگر، این زمینه را ندارند. حقیقت شب قدر، از نوع حقایق قرآنی است و همان طور که قرآن شفا و درمان است، شب قدر نیز اینگونه است:
«و از قرآن، نازل کردیم آنچه را مایه شفا و رحمت برای مؤمنان است، و البته به ستمگران چیزی جز خسارت و زیان اضافه نمیکند».
● فضیلت شب قدر
شب قدر، از شبهای مقدس و با برکت اسلامی است. خداوند در قرآن مجید از آن به بزرگی یاد کرده و سورهای نیز به نام «قدر» نازل فرموده است. در تمام سال، شبی به خوبی و فضیلت شب قدر نمیرسد. این شب، شب نزول قرآن و شب فرود آمدن ملائکه به همراه برترین و مقربترین فرشتگان است که «روح» نامیده میشود. عبادت در شب قدر، برتر از عبادتِ هزار ماه است. در این شب، مقدرات یکسال انسانها و روزیها، عمرها و امور دیگر مشخص میشود. ملائکه در این شب بر زمین فرود میآیند، به پیشگاه امام زمان (عج) میروند و آنچه را برای بندگان مقدر شده است بر ایشان عرضه میدارند.
● قدر و امتهای پیشین
یکی از موهبتهایی که بر امت پیامبر بزرگ اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم بخشیده شده، شب قدر است؛ چنان که در حدیثی از پیغمبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم میخوانیم:
«خداوند به امت من شب قدر را بخشیده و هیچ یک از امتهای پیشین، از این موهبت برخوردار نبودهاند».
● تقدیر و مسئله اختیار
در روایات متعددی آمده است که در شب قدر، مقدرات یکسال انسانها تعیین میگردد. این امر هیچ گونه تضادی با آزادی اراده انسان و مسئله اختیار ندارد؛ چرا که تقدیر الهی بر اساس شایستگیها و لیاقتهای افراد و نیز میزان ایمان، تقوا، پاکی نیّت مقدّر میشود؛ یعنی برای هر کس، آن مقدّر میکنند که لایق آن است و زمینههایش، پیشتر از طرف خود او فراهم آمده، و این نه تنها با اختیار منافات ندارد، بلکه تأییدی بر آن است.
● نمایی از شب قدر
شب قدر، شب جدایی میان اولیای خدا و اولیای شیطان است. شب دعا و ندبه، و شب نزول رحمت عام و کَرَم خداوند است. شب آشتی بنده با خداوند، و شستوشوی تیرگیهای دل است. شب خودسازی و نزدیک شدن به پروردگار است. شب تقسیم سهم است و بندگان به اندازه تلاششان در عبادت، پاداشی در خور میبرند. شب یادآوری نعمتهای مادی و معنوی خداوند است. شب عروج انسان، از خاک به افلاک است. شب بیدار ماندن، بیدار کردن و آگاه شدن از مکتب است.
● شب اندیشه
شب قدر، مهلتی است برای همه آنان که عمر خود را به بیراهه رفتهاند، تا لحظهای به خود آیند و اندیشه کنند در اینکه چیستند، کیستند، از کجا آمدهاند و به کجا میروند، و تا فرصت باقی است، به جبران گذشتهها بپردازند و با توبه، از سقوط حتمی رهایی یابند. شب قدر، شبی است که بار دیگر انسان فرصت مییابد شیرینی معرفت را بچشد و با تقویت درجات ایمان و یقین، در راه سیر الهی و عروج به عالم بالا حرکت کند.
● شب عاشقی
شب قدر، شبی است که باید در عاشقی ثابت قدم بود. در طلب کوشید و بیدار ماند و دیدار جُست و به نیایش پرداخت. شب قدر، شبی است که باید به نیازمندان رسید و دانایی طلبید. شب قدر، شبی است که باید به یاد روی آن محبوب عزیز، آن یار پنهان رخسار، عاشقانه نالید و دیدار روی او را از خدا طلبید.
● شب سلامت
در آیه آخر سوره قدر آمده است: «شب قدر، شبی است سراسر سلامت و خیر و رحمت تا طلوع صبح». شب قدر، شبی است که از آغاز تا پایان سلامت است؛ هم قرآن در آن نازل شده، هم عبادت در آن معادل هزار ماه است، هم برکات الهی در آن شب نازل میشود، هم رحمت خاص خدا شامل حال بندگان میگردد و هم فرشتگان و روح ـ بزرگِ فرشتگان ـ در آن شب نازل میگردند. حتی بر پایه بعضی روایات، شیطان در آن شب در زنجیر است و از این نظر، شب قدر، شبی همراه با سلامت است.
● کیفیت نزول قرآن
بر اساس روایات، مجموع قرآن کریم، این معجزه جاوید رسول اعظم صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، در شب قدر به یکباره بر قلب حضرت محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم نازل شد. به این نوع نزول، در اصطلاح، نزول دفعی (یکباره) و نزول اجمالی قرآن میگویند. اما قرآن نزول تدریجی و تفصیلی هم دارد که در ۲۳ سال بر آن حضرت نازل گردید. چه لذتبخش است در شب نزول قرآن، کنار چشمه سار زلال وحی، فروتنانه بنشینیم و دل و جان تشنه را از آن سیراب کنیم.
● فرصت طلایی
شبهای قدر، فرصتی است طلایی برای برقراری ارتباط مستقیم با پروردگار و راز و نیاز با او. این شبها، بهترین فرصت و بهانه برای ترک همیشگی گناهان، دوری از بدیها و پاک کردن زنگار از دل هاست. به اعتقاد بزرگان، شبهای قدر، اوقات پر رمز و رازی است که در آن، خداوند وعده داده دعاهای بندگان خود را اجابت کند.
● شب برگزیده
شب قدر، شبی است که خداوند آن را از میان شبها برگزیده است ؛ چنان که از بین موجودات، انسان، از جمع پیامبران، حضرت محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، از میان مکاتب، اسلام، از بین خانههای روی زمین، کعبه، از جمع سنگها، حَجَر الأسود، از میان کتابهای آسمانی، قرآن، از راهها، صراط مستقیم، از سورههای قرآن، یس، از روزهای هفته، جمعه، و از ماههای سال، رمضان را انتخاب کرده است.
● شیاطین در شب قدر
شب قدر، شبی است که شیاطین در بندند و زمینه برای کارهای خداپسندانه و مفید به حال فرد و جامعه، فراهم است. از این رو، در آن شب، مؤمنان از شر وسوسههای شیاطین ایمن هستند. از رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت است که: «شیطان در این شب، تا صبح بیرون نمیآید و قدرت ندارد به کسی آسیب برساند. همچنین سِحْر هیچ ساحری در این شب اثر نمیکند».
● مناجات موسی علیهالسلام
روایت است که حضرت موسی علیهالسلام به خداوند عرض کرد: خداوندا! میخواهم به تو نزدیک شوم. فرمود: قرب من از آنِ کسی است که شب قدر بیدار شود. گفت: خداوندا! رحمتت را میخواهم. فرمود: رحمتم از آنِ کسی است که در شب قدر به نیازمندان رحمت آورد. گفت: خداوندا! جواز گذشتن از صراط را از تو میخواهم. فرمود: از آنِ کسی است که در شب قدر صدقهای بدهد. گفت: خداوندا! از درختان بهشت و از میوههایش میخواهم. فرمود: از آنِ کسی است که در شب قدر تسبیح من گوید. گفت: خداوندا! رهایی از جهنم را میخواهم. فرمود: از آنِ کسی است که در شب قدر بخشایش بخواهد. گفت: خداوندا! خشنودی تو را میخواهم. فرمود: خشنودی من از آنِ کسی است که در شب قدر دو رکعت نماز بگزارد.
● مقام معظم رهبری و شب قدر
مقام معظم رهبری درباره فضیلت شب قدر فرمود:
«لیلة القدر، شب ولایت است؛ هم شب نزول قرآن است، هم شب نزول ملائکه بر امام زمان(عج)است و همه شب قرآن و اهلبیت علیهمالسلام است. از این رو، سوره مبارکه قدر هم، سوره ولایت است. شب قدر خیلی ارزش دارد. همه ماه رمضان، شبها و روزهایش ارزش دارد؛ البته لیله القدر در مقایسه با روزها و شبهای ماه رمضان، خیلی فاخرتر است.... باید قدر بدانیم. در این روزها و در این شبها، همه بر سر سفره انعام الهی حاضرید؛ استفاده کنید».
● نیایش
الهی! ماه مبارک را حرام کردم؛ که نه قدر روزه را دانستم و نه قدرِ قدر را، نه قرآن خواندم و نه سحر داشتم و نه سهر. در لیلة الجوائز، جز شرمساری چه برم. بارالها! آهم جهنمسوز است. الهی! وای بر آنکه در شب قدر، فرشته بر او فرود نیامده، با دیو همدم و همنشین گردد. الهی! به حرمت راز و نیاز اهل راز و نیازت، این نااهل را سوز و گداز ده.
رضا ساعی شاهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست