دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا
شکست اولمرت یا پیروزی مقاومت
كمیته بررسی دلایل شكست اسرائیل در جنگ اخیر لبنان در گزارشی ایهود اولمرت، نخستوزیر رژیم صهیونیستی را به همراه عامیر برتز، وزیر جنگ و دان حالوتس، رئیس مستعفی ستاد ارتش، مسوول اصلی شكست و ناتوان در مدیریت جنگ معرفی كرد اما به نظر میرسد حقیقت موضوع دیگری است چرا كه علت اصلی شكست تاریخی و بیسابقه اسرائیل در وهله اول به مقاومت اسلامی حزبالله لبنان و استراتژیهای نظامی حساب شده و پایمردی رزمندگان این جنبش در صحنه نبرد بر میگردد. اولمرت باور داشت كه جنگ علیه لبنان آسان خواهد بود همانند جنگهای قبلی اسرائیل با ارتشهای عربی و بر این اساس با اطمینان و غرور زائدالوصف نسبت به نتایج آن وارد این جنگ شد.
ارتش اسرائیل یكی از ارتشهای قوی در منطقه محسوب میشد، زیرا ارتش نظامهای عربی در برابر آن ضعیف مینمود. ارتشهای عربی در سالهای ۱۹۶۷ و ۱۹۷۳ قدرت و توان خود را در برابر ارتش اسرائیل به آزمون گذاشته بودند و شكست را نیز تجربه كرده بودند آن هم در مدت تنها چند روز بسیار كوتاه اما مقاومت اسلامی لبنان كه اصولا با هدف شكست و فرسوده كردن دشمن تاسیس شده بود عكس این آزمون را تجربه كرد. ابتدا در سال ۲۰۰۰ میلادی ارتش صهیونیستی را وادار به عقبنشینی از جنوب لبنان كرد و سپس در تابستان سال ۲۰۰۶ همین ارتش را مجبور نمود تا آتشبسی را جهت خروج آبرومندانهاش پیشنهاد كند و خسارات مادی و معنوی گستردهای را بر آن تحمیل نماید. تمامی جنگهای قبلی اعراب با اسرائیل در كمتر از یك هفته با پیروزی طرف اسرائیلی پایان یافت به استثنای جنگ تابستان سال ۱۹۸۲ كه در آن مقاومت فلسطینی ـ لبنانی بیش از ۳ ماه از بیروت در برابر تهاجم اسرائیل دفاع كردند. در تابستان سال گذشته زمانی كه مقاومت اسلامی لبنان پیروزی تاریخیای را به ثبت رساند این امر تنها به خاطر پایداری آنها در ۳۳ روز جنگ بیامان اسرائیل علیه لبنان نبود بلكه آنها توانستند صحنه نبرد را به عمق استراتژیك اسرائیل برای نخستینبار در تاریخ نزاع اعراب و اسرائیل انتقال دهند. این پیروزی زمانی بود كه برخی سران عرب جهت ابراز همدردی با ایهود اولمرت، نخستوزیر اسرائیل، حزبالله لبنان را متهم به راهاندازی جنگ كرده و این جنبش مقاومت را مسوول پیامدهای آن كردند. با وجود این اما مقاومت اســـلامی لبنان تمامی معادلات را برهم زد و ثابت كرد چنانچه عزم و اراده و ایمان باشد میتوان ارتش اسرائیل را شكست داد.
جنگندههای اسرائیلی كه پیش از این سرنوشت نبردها و جنگها علیه اعراب را رقم میزدند در جنگ اخیر لبنان قدرت خود را از دست دادند. جنگندههای اسرائیلی اینبار به ابزاری برای «تخریب» و نه ابزاری برای «سرنوشت جنگ» تبدیل شدند و سیستمهای موشكی جدیدی در این جنگ توسط اسرائیل به آزمایش گذاشته شد و در آن سو نیز حزبالله لبنان با شلیك انواع موشكها به قدرتنمایی در برابر ارتش قوی اسرائیل پرداخت. این موشكها بدون شك در زرادخانههای نظامهای عربی نیز به وفور یافت میشود و چه بسا از موشكهای حزبالله به مراتب پرقدرتتر هستند. با این وصف آنچه كه حزبالله از آن سود میبرد و رهبران عرب از آن بی نصیب بودند، مثلث عزم، اراده و ایمان بود. تا پیش از جنگ تابستان گذشته عمق استراتژیك اسرائیل در دایره امنیت و ثبات قرار داشت اما موشكهای حزبالله لبنان كه همچون باران از جنوب این كشور شلیك میشد خواب و آسایش را از چشم سران صهیونیستی برای نخستینبار ربود. یكونیم میلیون اسرائیلی از الجلیل و طبریه برای نجات جان خود از مناطق شمالی فرار كردند به گونهای كه حتی یك یهودی در شهركهای خود باقی نماند و این در حالی بود كه بسیاری از لبنانیها بهویژه در شهرها و روستاهای جنوبی این كشور در منازل خود ماندند و از مقاومت حمایت كردند. تنها دستاورد ارتش اسرائیل در این جنگ ارتكاب جنایات قانا و عتیاالشعب، تخریب جنوب، انهدام پلها و پستهای آب و برق بود. این در حالی بود كه تانكهای پیشرفته اسرائیل قادر به پیشروی حتی یك مایل در عمق لبنان نشدند. اسرائیلیها درمانده شده بودند زیرا ارتشی كه به آن تكیه كرده بودند اینك قادر نبود حتی از آنها حمایت كند چه رسد به آنكه امنیت پایدار فراهم نماید. نتیجه اینكه مهاجرت معكوس اتفاق افتاد و بر صف طولانی هزاران یهودی در برابر سفارتهای آمریكا، كانادا و استرالیا برای خروج از سرزمینهای فلسطینی افزوده شد. سفارتهای كشورهای اروپایی نیز شاهد صفهای طولانی یهودیانی بودند كه خواستار تبدیل تابعیتشان شدند تا آیندهای بهتر برای فرزندانشان بیابند. در آن سو نیز نظامهای عربی، صلح را از اسرائیل التماس میكنند و آمادگی خود را برای چشمپوشی از حق بازگشت آوارگان فلسطینی اعلام كردهاند. حزبالله حق دارد همزمان با انتشار گزارش وینوگراد محافل جشن و پایكوبی برپا نماید. شمارش معكوس «غرور اسرائیلی» در روستاهای جنوب لبنان آغاز شد و اینك با شلیك موشك مقاومت از غزه به عمق استراتژیك اسرائیل ادامه دارد.
منبع : روزنامه تهران امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست