چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

زنبورها


زنبورها
تولید مهم دیگر زنبور عسل ژله رویال است این ماده مقوی و گران قیمت را زنبور عمدتا برای لارو ملکه تدارک می بیند و تا سالهای در ایران ناشناخته بود ولی اخیرا در ایران نیز مورد توجه صنایع تولیدی قرار گرفته و تولید می شود، اگر چه هنوز برای بسیاری از مردم ناشناخته است. ژله رویال آبشن در بسته های ۵ گرمی و ۱۰ گرمی به بازار عرضه شده که قیمت آن در هر گرم ۱۳۰۰۰ ریال می باشد.
گرده افشانی یکی از مهمترین مزایای وجود حشرات استکه در صورت عدم وجود حشرات بسیاری از یا محصول نخواهند داد و یا میزان محصول آنها به شدت افت می یابد.اصولا در بین کشاورزان و کندوداران در بسیاری از ممالک قراردادهایی وجود دارد که به ازای قرار دادن کندوها در مزارع و باغها و کمک آنها در گرده افشانی ، غذای مورد نیاز زنبورها نیز فراهم می شود.توسعه ایده محصول بدون سم بیشتر به گسترش این همکاری منجر شده است.
▪ زنبورهای پارازیتوئید
علاوه بر زنبور عسل ، زنبورهای مفید دیگری نیز وجود دارند که گرچه محصول آنها مستقیما (به مانند عسل) به مصرف انسان نمی رسد ولی نقشی مهم در نگهداری محصولات زراعی و باغی از گزند آفات و حذف آفات آنها به عهده دارند . این زنبورهای خدمتگذار اخیرا در ایران نیز مورد توجه واقع شده اند و به دنبال توسعه بینش کاهش مصرف سم روی محصول ((IPM مورد پرورش ، تکثیر و توزیع قرار گرفته اند. اساس عمل این زنبورها تخمگذاری(نیش) بر روی آفات میِباشد. حتی برای پرورش این حشرات هزینه های هنگفتی نیز پرداخت می شود که النته در قیاس با خدمت آنها ناچیز است.
▪ زنبور تریکوگراما:
زنبور تریکوگراما حشره ریز و ظریفی است که حدود یک میلیمتر طول داشته و متعلق به خانواده ای از زنبورها تحت نام Trichogrammatidae می باشد . این خانواده از زنبور ها به طور کلی پارازیتوئید ( انگل ) تخم بویژه پروانه ها می باشند که تعدادی از این پروانه ها جزء آفات مهم و اصلی محصولات کشاورزی هستند و هر ساله کشاورزان و باغداران را وادار به مبارزه بر علیه آنها می نمایند . این زنبورها به واسطه پنجه پای سه بندی به راحتی قابل تشخیص بوده و به واسطه اینکه تخمهای انگلی شده ( پارازیت شده ) توسط این زنبور ها پس از چند روز سیاهرنگ می شوند ، در شرایط صحرایی براحتی قابل تشخیص و جمع آوری می باشند .
این زنبورها بسته به حجم تخم میزبان از یک تا چند عدد تخم داخل میزبان قرار می دهند و این تخمها حدودا پس از ۲۴ ساعت تفریخ شده و لاروهای زنبور از محتویات تخم میزبان تغذیه نموده و پس از چند روز سیاهرنگ می شوند ، در شرایط صحرایی براحتی قابل تشخیص و جمع آوری می باشنددر حال حاظر از این زنبورها به طور گسترده در مناطق شمالی کشور در مبارزه با کرم ساقه خوار برنج ، آفت کلیدی محصول برنج ، استفاده می شود . از آفات دیگری که در سطح کشور از این زنبور ها در جهت کنترل آنها در سطوح نسبتا محدود تری استفاده می شود ، می توان به کرم قوزه پنبه ، کرم ساقه خوار اروپایی ذرت ، کرم گلوگاه انار و کرم سیب اشاره نمود . نکته مهم در کاربرد زنبورها این است که انها به شرایط نامساعد محیط در هنگام رهاسازی ( همانند بارندگی و دماهای بالا ) و سمپاشی و یا بادبردگی سم از مزارع مجاور بسیار حساس بوده و در چنین شرایطی از بین رفته و نمی توان از رهاسازی انتظار موفقیت داشت
دربرنامه مبارزه بیولوژیک براساس کاربرد زنبورهای تخم خوار تریکوگراما در مبارزه با کرم سیب که بعلت ارزش غذایی زمین میوه سیب وارزش عاری بودن آن ازباقیمانده سموم شیمیایی ازرسمیت و اولویت لازم در طرحهای نیمه صنعتی برخوردار است نتایج حاصل از اجرای طرح تحقیقاتی مبارزه بیولوژیک در مشهد و نیز بررسیهای انجام شده درجوامع درختی سایر مناطق کشور استعداد بالقوه گونه های بومی تریکوگراما درانهدام جمعیتهای طبیعی کرم سیب را بهمراه داشته است و کرمهای منطقه ای تریکوگراما جمع آوری شده ازکارآیی قابل توجهی برخوردار بودند.
منبع : مطالب ارسال شده