چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
پیری را به عقب بیندازیم
اگر شما هم جزو آن دسته افرادی باشید كه خیلی به زیبایی خود اهمیت می دهند، شاید تا به حال اقدام به تاتوی ابرو، تزریق برای از بین بردن چین و چروك های صورت و... كرده باشید. غافل از آنكه این زیبایی چه عوارضی دارد و ممكن است چه لطمات جبران ناپذیری به پوست وارد كند.
«تاتو» كه این روزها روی صورت خیلی از زنان جایگزین ابروی طبیعی شده است در حالی كه عوارض خطرناكی چون سل، جذام، سفلیس، ایدز، هپاتیت نوعB و C دارد. البته این تنها عوارض عفونی این كار است. تاتو دارای عوارض حساسیتی چون اگزما، تورم وخارش مكرر، ایجاد «كلوئید» و بافت اضافه در ناحیه تزریق نیز هست كه در این صورت، بیمار باید تا آخر عمر پماد یا آمپول كورتون دار مصرف كند.
دكتر «حمیده مروج»، متخصص پوست و استادیار دانشگاه شهید بهشتی، در این باره می گوید: با انجام تاتو ممكن است سلول های اطراف محل تزریق ملتهب و به صورت دانه های تسبیح برجسته و بنفش شوند. تكه برداری این ضایعه برای تشخیص، موجب خوردن خط بخیه روی ابروی فرد و درنتیجه ایجاد شكل خیلی ناخوشایندی در صورت می شود.
وی درباره مواد تشكیل دهنده تاتو می گوید: تاتو در واقع تزریق موادرنگی به پوست است كه این مواد ممكن است جیوه، كربن، آهن، آلومینیوم و یا روی باشند. پوست از بیرون از سه لایه «لپیدرم»، «درم» و «چربی زیر جلدی» تشكیل شده و «شاخی» خارجی ترین لایه لپیدرم است كه دائماً تجدید و لایه جدیدی جایگزین آن می شود. موادی چون حنا و رنگ مو نیز در واقع به این لایه رنگ می دهند، به همین دلیل پس از چند هفته كاملاً از بین می روند.
وی می افزاید: درم لایه ماندگار پوست است. اگر مواد تاتو به این لایه تزریق شود، برای همیشه باقی می ماند، ولی در صورتی كه به شاخی و لایه های سطحی اپیدرم زده شود، كم رنگ شده و به تدریج از بین می رود.
وی یكی دیگر از عوارض تاتو را حساسیت پوست به مواد رنگی استفاده شده در آن عنوان می كند و می گوید: اگر این مواد از رنگ قرمز (تركیبات جیوه) یا رنگ زرد تشكیل شده باشد، وقتی فرددر معرض نور آفتاب قرار می گیرد، دچار حساسیت می شود. همچنین اگر در تاتو مواد دارای رنگ های مشابه پوست مثل آلومینیوم و روی به كار رفته باشد، ممكن است در ناحیه تزریق برجستگی به شكل دانه های تسبیح ایجاد كند.
مروج درباره امكان برداشتن تاتو پس از تزریق می گوید: می توان تاتو را جراحی كرد و برداشت، اما جای آن می ماند. اگر تاتو از ماده كربن تشكیل شده باشد، می توان آن را به وسیله لیزر Q-Switch برداشت، ولی در صورتی كه دارای مواد رنگی، بخصوص قرمز، قهوه ای و زرد باشد، به علت تركیبات آهنی كه در این مواد وجود دارد امكان برداشتن آنها وجود ندارد و بعد از لیزر، ناحیه تزریق برای همیشه تیره می ماند. از سوی دیگر ، متأسفانه خیلی از خانم ها وقتی از تاتویشان راضی نیستند، برای پاك كردن آن دوباره از تاتوی سفید استفاده می كنند و با این كار به جای زیباتر شدن، شكل ضایعه را ناخوشایندتر می كنند.
وی با بیان اینكه تاتو معمولاً در مؤسسات زیبایی و آرایشگاه ها انجام می شود، می گوید: البته پزشكانی هم هستند كه این كار را می كنند، اما به خاطر عوارضی كه دارد از سوی نظام پزشكی و انجمن پوست تأیید شده نیست.
وی بهترین كار برای ترمیم ابرو را استفاده از مداد آرایشی كه هیچ عارضه ای هم ندارد، عنوان می كند و می افزاید: ما كاشت مو را در ناحیه ابرو توصیه نمی كنیم. این روش تنها در مورد كسانی كه در اثرسوختگی یا زخم، ابرویشان را از دست داده اند، به كار می رود و از نظر ظاهری نیز زیبایی ندارد.این استاد دانشگاه با بیان اینكه عوارض تاتو به هیچ عنوان قابل پیش بینی نیست، اضافه می كند: نمی توان از قبل حدس زد كه فرد به این مواد حساسیت نشان می دهد یا خیر. ما توصیه می كنیم افراد این كار را انجام ندهند، زیرا این زیبایی ارزش لطمات جبران ناپذیر آن را ندارد.
●فرار از نشانه های پیری
ایجاد چین و چروك روی پوست، یكی از نگرانی هایی است كه همزمان با افزایش سن، معمولاً در زنان به وجود می آید. امروزه روش های مختلفی برای از بین بردن چین و چروك ها استفاده می شود، اما این روش ها و در واقع جوان ماندن نیز دارای عوارضی است كه به راحتی نمی توان از كنار آن گذشت.
دكتر مروج، درباره شیوه های رفع چین و چروك های صورت و عوارض آن می گوید: تزریق ژل، یكی از این روش هاست كه برای از بین بردن چروك های بین لب و بینی استفاده می شود. ژل ها یا موقتی هستند یا دائم. ژل های دائمی چون از مواد «پلیمر» یا پلاستیك تشكیل شده اند، توسط پوست جذب نمی شوند، برای همیشه در محل تزریق باقی می مانند و در نتیجه بسیار مضر هستند.اما ژل های موقتی كه «هیالونیك اسید» نام دارند، توسط پوست جذب می شوند و اگر تأییدیه بهداشتی را داشته باشند، عارضه كمتری ایجاد می كنند.
وی اضافه می كند: از عوارض این روش می توان به آلوده بودن سوزن اشاره كرد كه موجب ورود عفونت به پوست و بیرون آمدن چرك از محل تزریق می شود. همچنین اگر ژل خوب تزریق نشود، ایجاد حساسیت می كند و محل تزریق به صورت دانه های تسبیح برجسته می شود. حتی برخی از ژل ها ممكن است پس از تزریق حركت كنند و در محل دیگری از صورت قرار بگیرند.
وی با بیان اینكه روش دیگر، تزریق سم «بوتوكس» یا «بوتولینیوم» است كه برای رفع چروك های ناشی از حركات عضلانی پیشانی و اطراف چشم استفاده می شود، می گوید: ماندگاری این روش ۴ تا ۶ ماه است و دارای عوارضی چون افتادگی پلك، بالا رفتن بیش از حد ابرو، عدم قرینه دو طرف صورت و خمار شدن چشمهاست. البته این عوارض سه هفته تا سه ماه پس از تزریق كاملاً از بین می روند.
مروج می افزاید: استفاده از كرم های رتینول، ویتامین ث و AHA در شب، یكی دیگر از این روشهاست كه البته تأثیر خیلی كمی دارند، بیشتر پیشگیری می كنند و معمولاً برای چروك های ناشی از تابش نورخورشید استفاده می شوند. این كرم ها عارضه زیادی ندارندو تنها ممكن است باعث بروز واكنش های حساسیتی شوند.
وی ادامه می دهد: روش دیگر، تزریق چربی است كه در آن از بدن خود فرد چربی را می گیرند و در نواحی دارای چین و چروك تزریق می كنند. این روش ماندگاری كمی دارد و دارای عوارضی چون درد، خونریزی و كبودی است كه البته زود از بین می روند.
وی با اشاره به جراحی پلاستیك، به عنوان تنها شیوه طولانی مدت از بین بردن چین و چروك می گوید: این روش در سنین بالای ۵۰ سال انجام می شود و البته بعد از چند سال دوباره برمی گردد.
وی می افزاید: بهترین شیوه رفع چین و چروك ها كه هیچ عارضه ای هم ندارد، تكثیر سلول های فیبروپلاست پوست است كه در آن پوست پشت گوش فرد را برمی دارند، سلول های فیبروپلاست آن را تكثیر و سپس به داخل چروك ها تزریق می كنند. در این روش، فرد یك بانك سلولی دارد كه هرگاه داخل چین و چروك ها خالی شد، این سلول ها را دوباره درون آن تزریق كنند. البته استفاده از روش تكثیر سلول های فیبروپلاست هنوز در كشور ما رواج نیافته است.
استادیار دانشگاه شهید بهشتی، با اشاره به علت های ایجاد چین و چروك روی پوست، اضافه می كند: بالا رفتن سن و از بین رفتن حالت ارتجاعی پوست، یكی از این علت هاست. عامل دیگر، تابش نور خورشید به پوست است. كسانی كه زیاد در معرض نور خورشید قرار می گیرند، حالت ارتجاعی پوستشان سریع تر از بین می رود و دچار چین و چروك های سنین جوانی می شوند. علت دیگر حركت های عضلانی است، مثلاً فرد زیاد اخم می كند، ابرو بالا می اندازد و... وی درباره نحوه پیشگیری از ایجاد چین و چروك روی پوست می گوید: به هر حال با بالا رفتن سن حالت ارتجاعی پوست از بین می رود. تنها می توان با تغذیه مناسب، خوردن میوه و سبزیجات تازه، موادغذایی دارای ویتامن E,C,A و سلنیوم به عنوان آنتی اكسیدان، استفاده از كرم های مخصوص شب، پرهیز از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، استفاده از ضدآفتاب و نداشتن استرس، پیری پوست را به تأخیر انداخت.
سمانه معظمی
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست