شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا
سیر تکاملی لپتاپ در ۱۰ مرحله
۱) معرفی این تصویر دو روزنامهنگار حیرتزده ژاپنی را نشان میدهد که از دیدن جدیدترین محصول شرکت سونی – Lifestyle pc از سری p به قیمت ۹۰۰ دلار- و تغییرات ظاهری انجام شده روی آن ابراز شگفتی کردهاند. کریس گارسیا – متصدی موزه تاریخشناسی کامپیوتر میگوید: زمان نشان خواهد داد که دستگاهی مانند Lifestyle pc به وزن ۴/۱ پوند با صفحهنمایشی به اندازه ۸ اینچ آیا یکی از شاخههای اصلی شجرهنامه سیر تکاملی لپتاپ به شمار میرود یا فقط جزو یکی از شاخههای فرعی آن محسوب خواهد شد. در این شماره به سیرتکاملی لپتاپ در گذر زمان و اینکه لپتاپهای فعلی چه پروسهای را از نظر زمانی و شکل ظاهری طی کردهاند تا به موقعیت کنونی خود رسیدهاند پرداخته شده است.
۲) اولین کامپیوتر قابل حمل
به گفته کریس گارسیا اولین کامپیوتر قابلحمل در سال ۱۹۸۱ به نام Osborne۱ با دو فلاپی دیسک و صفحهنمایشی به اندازه ۵ اینچ به جهان معرفی شد. وزن این کامپیوتر ۵/۲۴ پوند بود و صفحهکلید آن با یک کابل به کامپیوتر متصل میشد. این صفحه کلید نیز نقش درب لپتاپ را به عهده داشت. این کامپیوتر به اندازهای کوچک بود که میشد آن را در قسمت زیرین یک صندلی هواپیما جا داد. Osborne۱ به برخی نرمافزارها از قبیل :WordStar که نقش Word کنونی را داشته، صفحه گسترده SuperCalc و زبان برنامهنویسی BASIC مجهز بود.
۳) اولین کامپیوتر تجاری
زمانی که Osborne ۱ به جهان عرضه و به عنوان اولین کامپیوتر تجاری موفق شناخته شد ماشینحسابهایی مجهز و قابل برنامهریزی به نام Sharp PC-۱۲۱۱ نیز تولید شدند و به رقابت با آنها پرداختند. این ماشینحسابها در اندک زمانی توانستند بازار را تحت کنترل خود درآورند. اینگونه ماشینحسابها نیز در لیست اولین کامپیوترهای قابلحمل قرار گرفتند. برخی از افراد آن را تحت نام TRA-۸۰ PC۱ میشناسند که با مارک تجاری Radio Shock فروخته میشد. طول این ماشینحساب ۶ اینچ بود که از Osborne۱ کوچکتر و قابلیت برنامهریزی به زبان بیسیک را نیز داشته است.
۴) اولین نوتبوک
Epson HX-۲ در سال ۱۹۸۱، به عنوان اولین نوتبوک معرفی شد و حمل و نقل آسانی داشت. این کامپیوتر در میان بسیاری از کامپیوترهای قدیمی موجود در موزه، اولین کامپیوتری است که شباهت زیادی به نتبوکهای فعلی دارد. وزن تقریبی این دستگاه ۵/۳ پوند و صفحهکلید آن کامل است. صفحه نمایش این نوتبوک به اندازهای بود که ۴ خط از یک متن ۲۰ کاراکتری را در خود نشان میداد. پرینتری به اندازه یک ماشینحساب، محفظهای پلاستیکی بهعنوان کیس قابلحمل و یک نوار چرخان (tape drive) برای ذخیره اطلاعات در این کامپیوتر تعبیه شده بود. این نوتبوک نیز با برنامه بیسیک سازگاری داشت.
۵) اولین لپتاپ تاشو
در سال ۱۹۸۲، اولین نوتبوک با صفحهنمایش تخت و درب تاشو که پس از تمام شدن امکان خم شدن روی کامپیوتر را داشت ساخته و به نام Grid Compass ۱۱۰۰ روانه بازار شد. سازمان فضایی ناسا طراح این نوع از لپتاپها بود و در بسیاری از ماموریتهای فضایی شاتل در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ از آنها استفاده میکرد. عکس حاضر کامپیوتر STS ۵۱G را در یکی از ماموریتهای ناسا در سال ۱۹۸۵ نشان میدهد. این کامپیوتر با سیستمعامل مخصوص خود سازگاری داشته و شامل نرمافزارهای Word، صفحه گسترده و مدیریت اطلاعات بوده است. Grid Compass ۱۱۰۰ که از فلز منیزیم ساخته شده بود جزو اولین لپتاپهای سخت و نیرومند شناخته شده و قیمت آن ۸ هزار و ۱۰۰ دلار بوده است.
۶) تحولی دیگر
ورود MicroOffice RoadRunner تحول بزرگی در سیر تکاملی لپتاپها به وجود آورد. این لپتاپ نیز مانند لپتاپهای تولید شده سال ۱۹۸۲ به صورت تاشو طراحی شده بود. همزمان با ورود این کامپیوترها به جهان، تکنولوژی LCDهای گرانقیمت و امکان افزایش ظرفیت ذخیرهسازی اطلاعات کامپیوترها نیز مطرح شد.
۷) رویای خبرنگاران
در سال ۱۹۸۳ زمانی که شرکت ژاپنی Kyocera کامپیوترهای قابلحمل خود را معرفی کرد همه چیز به خوبی پیش میرفت و این مدلها با نام Kyotronic در ژاپن به فروش میرفتند. شرکتهایی مانند Trandy، NEC و Olivetti با خرید امتیاز طراحی از شرکت Kyocera سری TRS-۸۰ مدل ۱۰۰ را به فروش رساندند.
کیبردهای بزرگ و صفحه نمایشهای السیدی قادر به نمایش ۸ ردیف از ۴۰ کاراکتر بودند. ابزار پردازش لغت، منجر به محبوبیت این ماشینها میان روزنامهنگاران شد. ۴ باتری AA قادر بودند این ماشینها را به مدت ۲۰ ساعت شارژ کنند. قیمت این مدلها از حدود ۸۰۰ دلار آغاز میشد.
۸) اپل هم وارد بازی میشود
در سال ۱۹۸۹ کامپیوترهای قابلحمل مکینتاش، اپل را وارد بازی کردند و این نوع کامپیوترهای اپل وارد مرحله شکوفایی شدند. وزن ماشینهای جدید که با باتریهای اسید سربی کار میکردند ۱۶ پوند و دارای صفحهنمایشهایی مجهز به Active Matrix بودند. این فناوری در زمان خود یک تکنولوژی برتر به شمار میرفت. بر چسب قیمت این کامپیوترها ۶۵۰۰ دلار بود اما برخلاف موفقیت بالا در زمان خود فروش خوبی در بازار کسب نکردند. ۲ سال بعد PowerBook ۱۰۰ توانست رقم بالای فروش را به خود اختصاص دهد. گارسیا گفت: "این مدلها منجر به شکلگیری فاکتورهایی شدند که امروز به راحتی قابل تشخیص هستند".
۹) نتبوکی با طراحی مدرن
در سال ۱۹۹۲ شرکت IBM با معرفی نتبوکهای سری ThinkPad با مداد پاککنهای شبیه به ماوسهای TrackPoint، صفحهنمایشهای رنگی TFT و ۱۰۴ اینچی، طراحی باریک و مشکی مات، موجی از تغییرات و نارضایتی را ایجاد کرد. اولین سری ۷۰۰C ها بودند که دارای یک پردازنده ۲۵ مگاهرتزی، دیسک سخت ۱۲۰ مگابایتی و برچسب قیمت ۴۳۵۰ دلاری بودند. وزن این نتبوکها ۷/۵ پوند بود. این وزن به عنوان استانداردی برای سری لپتاپهای Lenovo که در حال حاضر فروخته میشوند تبدیل شد. بنا بر گفته گارسیا، ThinkPadها آغازگر مرحلهای به نام متجانسسازی ماشینها هستند.
۱۰) هر کودک یک XO
لپتاپهای ارزان، کممصرف و مقاوم برای هر کودک در کشورهای در حال توسعه رویای نیکولاس نگروپونت -دانشمند علوم کامپیوتری در موسسه فناوری ماساچوست- بود. لپتاپهای XO ابزاری برای تحقق این رویا هستند. اولینبار در سال ۲۰۰۷ لپتاپهای ۲۰۰ دلاری به کشورهایی مانند پرو ارسال شد. گارسیا گفت: اگرچه لپتاپهای XO فقط در چند زمینه محدود به خوبی کار میکند اما میتوانند یک ماشین عالی برای بچهها باشند و به هیچ عنوان نمیتوان آنها را یک وسیله بیارزش به شمار آورد.
منبع : هفتهنامه بزرگراه فناوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست