جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

خودباوری رشته های پرمدال


خودباوری رشته های پرمدال
كویت با ۲۵ مدال طلا، ۱۵ نقره و ۱۶ برنز در جای دوم و سوریه با تصاحب ۲۱ مدال طلا، ۱۴ نقره و ۱۶ برنز سوم شد. كاروان ورزشی ایران (قهرمان نخستین دوره این بازی ها) با ۱۹مدال طلا، ۲۶ نقره و ۱۸ برنز در مكان چهارم توزیع مدال ها قرار گرفت.در این دوره از بازی ها ۱۳ كشور شركت داشتند كه تنها گروه فلسطین موفق به كسب مدال نشد. این بازی ها در ۱۲ رشته دوومیدانی، شنا، شیرجه، بسكتبال ، بولینگ، شمشیربازی، فوتبال، ژیمناستیك، هندبال، تیراندازی، والیبال و وزنه برداری برگزار شد.
بدون استراتژی
همانگونه كه قبل از برگزاری این بازی ها در مطلبی مفصل نوشتیم ورزش ایران هیچ گونه استراتژی مشخص از پیش تدوین شده ای برای حضور در چنین رقابت های منطقه ای برای خود تعریف نكرده بود و گرنه دلیلی نداشت كه تنها چند هفته به آغاز این بازی ها و بدون مشخص بودن موقعیت حریفانمان در بسیاری از رشته های مطرح لیگ های خود را تعطیل كنیم و عاقبت نیز در پایان بازی ها زیردست كشورهایی چون قطر، سوریه و كویت در جدول رده بندی مدال ها واقع شویم كه به لحاظ سابقه و پتانسیل هرگز همپا با ما، در ورزش قاره مطرح نبوده اند. همان طور كه قبل از اعزام كاروان ورزشی ایران به این بازی ها یادآور شدیم. در بعد ورزشی این رویداد بدون در نظر گرفتن تأثیرات سیاسی و فرهنگی اش هیچ كمكی به ارتقای سطح ورزش ایران نمی كند و با این روند كنونی هم نخواهد كرد.
نقش پررنگ بانوان در مدال های سوریه و كویت
یكی از دلایل جهش دو كشور سوریه و كویت در جدول رده بندی مدال ها مربوط به نقش پررنگ بانوان ورزشكار این دو كشور در بازی های غرب آسیا بود كه همدوش با مردان ورزشكار در رشته های مختلف درخشیدند. در جمع كاروان اعزامی ایران بانوان تنها در تیراندازی و دوومیدانی حاضر بودند كه در هر دوی این رشته ها توفیق نسبی داشتند، اما تعداد مدال های به دست آمده بانوان ورزشكار ایرانی كجا و بانوان سوریه و كویت كجا؟ در مجموع سهم بانوان ورزشكار ایران در سومین دوره بازی ها ۳ مدال طلا (نسیم حسن پور در پیكارهای ۱۰ متر تپانچه و تیمی و زهرا بنی زاده در پرش ارتفاع) و ۳ مدال نقره (الهه احمدی در تفنگ بادی ۱۰ متر و تیمی تفنگ بادی، زینب رمضانی در ۱۰ متر تپانچه بانوان و مدال های برنز (پدیده بلوری زاده، نسیم حسن پور) بود.
هندبال سربلند در ورزش های گروهی
در ورزش های گروهی موفق نبوده ایم. بسكتبال كه قبل از شروع مسابقات انصراف داد، اما والیبال، هندبال و فوتبال با تعطیل كردن لیگ خود بار سفر بستند. فوتبال پس از توصیه حضور قدرتمند در این بازی ها ۶ بازیكن بزرگسال و آماده لیگ برتر را به جمع خود فرا خواند. والیبال هم با تلفیقی از با تجربه ها و جوانانش با امید به دستیابی یك قهرمانی آسان به جنگ رقبای درجه دوم خود رفت. در این بین تنها هندبال بود كه با وجود ندادن قول مدال دورخیزی حساب شد ه تر از دو همتای والیبال و فوتبال خود داشت و مزد اردوها و سفرهای برون مرزی پیش از بازی ها را با مدال ارزشمند نقره گرفت. هندبال بازی پایانی را به كویتی واگذار كرد كه همواره یكپای قهرمانی در قاره بزرگ آسیاست، اما والیبال به قطری باخت كه هیچ گاه حتی حریفی جدی برای تیم های باشگاهی ما محسوب نمی شد. فوتبال با وجود سروصدای اولیه و شكست دادن پرگل حریفان در نیمه نهایی تسلیم سوریه ای شد كه به لحاظ میانگین سنی ۳ الی ۴ سال از تیم ما كوچكتر بود و حتی در دقایق پایانی با ده نفره شدن اجازه رسیدن به فینال را به تیم با تجربه ایران نداد.
با این مقدمه طولانی به سراغ رشته های اعزامی و نتایج به دست آمده از سوی ورزشكاران ایران در این بازیها می رویم.
شنا پرمدال ترین و شیرجه موفق
در میان رشته های ورزشی اعزامی ایران شنا گران و شیرجه روهای ایران با كسب ۲۲ مدال پرمدال ترین بودند. در این دو رشته به تفكیك تیم ایران در شنا ۶ مدال طلا، ۶ نقره و ۵ برنز بدست آورد كه پس از كویت در جای دوم ایستاد. در رقابت های شیرجه، شیرجه روهای كشورمان با كسب ۲ مدال طلا، ۲ نقره و یك برنز بالاتر از كویت وقطر ایستاد. شنا به نسبت دو دوره قبل قدم های بزرگی در این دوره برداشت. در جمع شیرجه روها میرآبیانی و طاق بستانی بیشترین مدال را گرفتند. در شنا نیز محمد علیرضایی (۲ طلا)، سهیل آشتیانی (یك طلا)، حمیدرضامبرز(۲ طلا) و تیم ۴ در ۱۰۰ متر مختلط تیمی (علیرضایی، مبرز، برادران و وحدتی) ۶ مدال نقره، شاهین برادران (۳ نقره) حمیدرضا مبرز(یك نقره)، تیم ۴در ۲۰۰ متر آزاد (آشتیانی، برادران، وحدتی و نوشادی) و ۵ مدال برنز،شاهین برادران (یك برنز)، اشكان شرف زاده (۲ برنز)، پاشا وحدتی (یك برنز) و سهیل آشتیانی (یك برنز) و ثبت یك ركورد آسیایی در ماده ۵۰ متر قورباغه توسط محمد علیرضایی به كار خود پایان دادند.
۱۳ مدال ره آورد دوومیدانی
ره آورد دوومیدانی ایران ۱۳ مدال بود، سیزده مدالی كه حتی به گفته حسین جلالی رئیس پرتلاش دوومیدانی می توانست تعدادش بیشتر باشد كه خستگی و در دوران بدنسازی به سر بردن ورزشكاران این رشته مانع از رسیدن به نتایج ایده آل شد. دوندگان كشورمان با كسب ۳ مدال طلا، ۵ نقره و ۵ برنز پس از قطر و سوریه در جای سوم ایستادند.مدال های طلای تیم دوومیدانی ایران توسط احسان حدادی در پرتاب دیسك، علی فیضی در دهگانه و زهرا بنی زاده در پرش ارتفاع بدست آمد. روح الله عسگری در ۱۱۰ متر با مانع، اسحاق غفاری در پرش با نیزه، ایوب آرخی در پرتاب نیزه، هادی سپهر زاده در دهگانه و تیم بانوان ایران در ۴در ۱۰۰ متر صاحب مدال نقره شدند.مدالهای برنز نیز توسط محمد حسن ربانی در ماده پرش با نیزه، علیرضا حبیبی در پرش سه گام، امید محرابی در ۵ هزار متر و ۱۰ هزار متر و پدیده بلوری زاده در پرش طول كسب شد.
تیراندازی در پی شنا و دوومیدانی
بازی های غرب آسیا فرصت تازه ای پیش روی تیراندازی ایران مطرح كرد تا نتیجه ثمرات و توجهات بیشتر كمیته ملی المپیك به این رشته را شاهد باشیم. با وجود غیبت در رشته تفنگ بادی مردان، ورزشكاران اعزامی این رشته ۹ مدال كسب كردند. ۴ طلا، ۳ نقره و ۲ برنز حاصل رقابت ورزشكاران ایرانی با حریفان غرب آسیایی بود. در تیراندازی در برخی از رشته ها مثل (راپید فایر و سنتر فایر) تعداد شركت كنندگان چشمگیر نبود. تیراندازان ایران با وجود جهش قابل ملاحظه در اهداف پروازی (تراپ و اسكیت) ایده آل ظاهر نشدند.تیراندازی با استخدام یك مربی استرالیایی ازجمله رشته هایی است كه در بازی های آسیایی سال آینده روی آن حساب ویژه ای گشوده شده است.
بولینگ بی مدال ماند
بولینگ پس از شكل گیری مجددش در این بازی ها اگرچه دستش از مدال كوتاه بود، اما ورزشكاران این رشته توانستند فاصله خود را با رقبای منطقه ای مورد سنجش دقیق قرار دهند. مسئولان این رشته هم همانند ژیمناستیك از قدیمی بودن امكانات این رشته در ایران نالیدند و با زبان بی زبانی خواهان توجه بیشتر شدند.بولینگ تنها ورزش اعزامی ایران بود كه قادر به كسب مدال نشد و این درحالی بود كه ورزشكاران و مربیان آن به دلیل عدم شناخت موقعیت حریفان پیش از آغاز مسابقات خود را ازجمله بخت داران مدال تصور می كردند.
شمشیربازی ۶ ورزشكار با ۵ مدال
تیم ملی شمشیربازی با ۶ ورزشكار موفق به كسب پنج مدال شد. مجتبی عابدینی و علی یعقوبیان طلایی های شمشیربازی در اسلحه های سابر و اپه بودند. جواد رضایی و پیمان فخری هم در اسلحه های سابر و فلوره نقره گرفتند. یك مدال برنز هم شمشیربازی داشت كه مجموع مدال هایش را به ۵ رساند.
شمشیربازی را هم می توان در زمره ورزش های پرمدال خواند.
وزنه برداری با آرایش جدید
تیم وزنه برداری ایران با تیمی جوان و آرایش جدید در دوحه حاضر شد. حاصل عملكرد ۷ وزنه بردار در پنج وزن ۳ مدال طلا و ۳ مدال نقره بود.احد سنجابی تنها ورزشكاری بود كه در دسته ۷۷ كیلوگرم حذف شد و جواد گوهری زاده هم در غیاب رضازاده سهمی در روی سكوی برترین های وزن ۱۰۵+ كیلوگرم نداشت.سجاد بهروزی در وزن ۵۶ كیلوگرم و اصغر ابراهیمی در وزن ۱۰۵ كیلوگرم برندگان مدال طلا بودند.امید نائیخ، علی دهقانیان و احسان دارابیگی هم مردان نقره ای بودند.
علی شاكری
منبع : روزنامه همشهری