چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

کامپیوترهای جیبی


کامپیوترهای جیبی
کامپیوترهائی که با وجود کوچکی در حجم و اندازه، با امکانات و قابلیت‌های یک کامپیوتر شخصی می‌توانند در انجام بسیاری از کارهای روزانه، به شما کمک کنند. به همین دلیل استفاده از این کامپیوترها در سال‌های اخیر در اغلب کشورها رواج زیادی پیدا کرده است. به هر حال کشور ما هم هر چند با تأخیر، اما از این جریان مستثنی نیست. این تکنولوژی از حدود ۴ سال پیش وارد بازار ما شده و با این حال تنها در طول یک سال اخیر کمی متداول‌تر شده و استفاده از آن در ذهن مردم جا افتاده است.
آنچه باعث شده این دستگاه‌ها در میان مردم پذیرفته شوند. امکانات متفاوتی است که آنها را جذاب‌تر می‌کند. خیلی وقت‌ها معین متفاوت بودن کافی‌ است تا عده زیادی را به خریدن این دستگاه‌ها متقاعد کند. عده‌ای که شاید تعدادشان در کشور ما کم هم نباشد. این عده بیشتر از آنکه به کارآئی اهمیت بدهند به متفاوت بودن چیزی که در دست می‌گیرند اهمیت می‌دهند. با این وجود pocket pcها (کامپیوترهای جیبی) قابلیت‌های مختلفی دارند که برای اغلب افراد قانع‌کننده بوده و با سلیقه آنها جور درمی‌آید.
امکاناتی مانند PM (یادداشت، تاریخ، آدرس، برنامه کارها و ...) پخش انواع فایل‌های MP۳ و فایل‌های صوتی، ضبط صدا، پخش‌ عکس و کلیپ‌های تصویری، نمایش و ویرایش فایل‌های آفیس و کتاب‌های الکترونیکی بسته به نوع نرم‌افزار نصب شده، فرهنگ لغات گویا، ماشین حساب علمی مهندسی با امکان رسم طرح‌های ۲ بعدی، ۳ بعدی و ۴ بعدی، کنترل از راه دور، نرم‌افزار‌های مهندسی و نقاشی، اتصال به اینترنت و یا کامپیوتر، ارتباط بی‌سیم و دوربین‌های دیجیتالی و گیرنده سیستم مکان‌یابی جهانی که بعضی از این دستگاه‌ها در درون خود دارند یا می‌توان به آنها اضافه کرد. البته این سیستم فعلاً در کشور ما کاربردی ندارد چون خدمات آن از طریق مخابرات ارائه نشده است.
عمومی‌ترین کارآئی Pocketpcها هم استفاده در شبکه تلفن همراه با فرکانس‌های مختلف آن است. در این مورد باید توجه داشت که به جیز بعضی Pocketpcها که شماره سریال آنها به‌وسیله مخابرات ثبت‌شده بقیه دستگاه‌ها در شبکه مخابرات ایران قابل استفاده نیستند و برای استفاده از آنها باید با پرداخت مبلغی به شرکت مخابرات شماره سریال آنها را ثبت کرد.
در واقع Pocketpcها مکمل‌های منابی برای لپ‌تاپ‌های سنگین و گران‌قیمت هستند که می‌توانند اطلاعات و داده‌های مختلفی را در خودشان ذخیره کنند. این اطلاعات با راه‌های متنوعی وارد دستگاه می‌شوند که بعضی از آنها عبارتند از: صفحه کلید ثابت با تمام کلیدهای خاص مورد نیاز، نوشتن بر روی صفحه کلید مجازی (Virtual) با قلم مخصوص، صفحه LCD حساس به لمس، نرم‌افزارها تشخیص دست‌خط ورودی کارت‌های حافظه که در مدل‌های جدید وجود دارند از طریق ارتباط بی‌سیم، میکروفن، دوربین ، کیبوردهای جیبی تاشو برای تایپ‌های طولانی و به‌وسیله کابل همراه دستگاه برای اتصال به کامپیوتر، با تمام این قابلیت‌ها می‌توانیم بگوییم Pocketpcها نوعی کامپیوتر هستند بدون فلاپی، سی‌دی‌رام و هارد دیسک که حافظه آنها به دو دسته ردونی و بیرونی تقسیم می‌شوند. البته سخت بودن یادگیری کار با دستگاه نرم‌افزارهای جانب یکم‌تر و قیمت‌های گران را هم لیست معایب Pocket pcها اضافه کنید.
اگر سری به مجتمع تجاری پایتخت با بعضی فروشگاه‌های خیابان جمهوری زده باشید، احتمالاً مارک‌های مختلف Pocket pc را دیده‌اید. مارک‌هائی که شاید به اندازه مارک‌های معتبر تلفن‌های همراه به گوشتان نخورده و برایتان آشنا نیستند. I - Mate و Everex و HP و I - PAQ و PALM مارک‌های موجود در بازار هستند، به هر حال اگرچه کارهای بسیار ساده‌تر و ابتدائی‌تر Pocketpcها مثل دفترچه تلفن، یادداشت، زنگ یادآور و .... در بیشتر گوشی‌های موبایل قابل اجراء هستند. اما هیچ وقت گوشی‌های موبایل رایج در بازار نمی‌تواند کارآئی کامل یک Pocketpc را داشته باشند. البته شرکت‌های معتبر سازنده موبایل مانند نوکیا و موتورولا با تولید گوشی‌های جدید سعی دارند این فاصله را کم‌تر کنند. در این صورت شاید این دستگاه‌های جدید از لحاظ کیفیت با Pocketpهای فعلی موجود در بازار قابل مقایسه نباشند. اما به‌خاطر سابقه مثبتی که در ذهن مشتری‌ها دارند. قطعاً مورد توجه قرار گرفته و در نتیجه با قیمت بالاتری هم به بازار می‌آیند.
مارک‌های مختلف Pocket pcهای بازار اغلب از طریق شرکت‌های آمریکای و به تعداد کم توسط شرکت‌های اروپائی تولید می‌شوند که هیچ کدام از این شرکت‌ها در کشور ما نمایندگی ندارند. وجود نمایندگی شرکت‌های خارجی مستلزم داشتن بازار خوب و سرمایه‌گذار در کشور است. که به دلایل متعدد اقتصادی و سیاسی در جذب سرمایه‌گذاری خارجی ضعیف بوده‌ایم. در کشور ما طرفداران این دستگاه‌ها قشر خاصی شامل افراد حرفه‌ای و متخصص یا آنهائی هستند که برای متفاوت بودن حاضر هستند هر قیمتی را بپردازند. تعداد این افراد هر چند کم نیست ولی مسلماً قانع‌کننده نیست. علاوه بر اینها ورود غیرقانونی و قاچاق این دستگاه‌ها دلیل کافی برای نداشتن خدمات گارانتی و پشتیبانی از طریق شرکت‌های رسمی است. چیزی که این روزها به‌عنوان گارانتی برای Poketpcها وجود دارد، کارت‌های ضمانت فروشگاه‌ها است که مثل خیلی از ضمانت‌های دیگر قابل اعتماد نیستند، مدل، مقدار حافظه، نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای جانبی، رنگی یا سیاه و سفید بودن صفحه نمایش و قدرت تفکیک آن، داشتن امکان ارتباط بی‌سیم بلوتتوث و شبکه‌ای سیم همه جزء عواملی هستند که روی قیمت Pocketpcها تأثیر می‌گذارند.
این قیمت‌ها از حدود ۲۰۰ هزار تومان تا حدود ۸۰۰ هزار تومان متغیر است اما یک مدل متوسط با کارآئی‌های مناسب را می‌توانید با هزینه‌ای در حدود ۴۵۰ هزار تومان بخرید. به هر حال چیزی که در مورد قیمت این دستگاه‌ها اهمیت دارد این است که به‌دلیل فناوری نسبتاً جدید و رو به رشد Pocketpcها هنوز به‌عنوان یک وسیله کاربردی در اجمعه جا نیفتاده است و قیمت آنها اغلب غیرمنطقی بوده و اختلاف زیادی با بازارهای جهانی و منطقه‌ای مثل دبی دارد.
مریم تویسرکانی
منبع : سایر منابع