سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا


مسجد سلطانی بروجرد ، بروجرد


این مسجد كه به «مسجد شاه» نیز معروف است،‌ شباهت زیادی به مسجد بزرگ بازار تهران دارد. این بنا، از یادگارهای دوره فتحعلی‌شاه قاجار است. نام وی در میان گچبری‌های درِ شمالی بنا حك شده است. صحن مسجد با طول و عرض 47×61 متر و حوضی در میان، دارای سه درگاه بزرگ است. درگاه شمالی تاق مُقَرنَس زیبا دارد كه با كاشی و گچ‌كاری آذین شده و دری دو لنگه دارد. بالای لنگه راست آن،‌ جمله «المسجد اساس علی التقوی» و بر پایین آن، جمله «المنافق فی المسجد كالطرفی القفس» و بر بالای لنگه چپ در، جملاتی از پیغمبر (ص) نوشته شده است. تاریخ آن نیز 1291 هجری قمری است. این در با دو راهروی شرقی و غربی مانند مسجد امام (شاه سابق)‌ تهران به صحن مسجد راه می‌یابد.
مسجد سلطانی بروجرد، یكی از حوزه‌های علمیه دینی فعال ایران است كه 16 حجره دارد. این حجره‌ها، دارای درهای اُرسی مشبك بوده‌اند كه اینك تنها، اندكی از آن باقی مانده است. این درها، هر یك شاهكاری از درهای مشبك هستند. بر ایوان غربی و بر دیوار جنوبی ایوان، سنگ‌نبشته‌ای از زمان فتحعلی‌شاه قاجار باقی مانده كه نشان می‌دهد در زمان حكومت محمدتقی میرزا حسام‌السلطنه برای رفاه اهالی بروجرد، مالیات خبازان را بخشیده‌اند. این سنگ‌نبشته 12 سطر است. این مسجد از مهم‌ترین مسجدهای استان لرستان است كه از لحاظ قدمت تاریخی و معماری قابل توجه است.
از استادان علمی و مذهبی كه در این مدرسه تدریس كرده‌اند، یكی هم مرحوم آیت‌اللّه العظمی بروجردی است كه سال‌ها رهبری شیعیات جهان را در دست داشتند.