سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

ستاره ای در آسمان بدرخشید


ستاره ای در آسمان بدرخشید
ولادتش آغاز بهار شكوفه هاست؛ میلادش از هر سو رحمت الهی است و وجودش ادامه‌ی راه انبیاء است.
ثمره حیاتش امتداد راه انبیاء ست. ولادتش پشتیبان طریقت انبیاء ست.
ستاره ای فاطمه (س) نامیده شد ؛ چون از هر زشتی و پلیدی بری بود و ناپاكی در او راه نداشت هر چه بود عظمت بود و عفاف و پاكی.
دخت گرامی پیامبر اكرم (ص) آن گونه بود كه هرگاه پدر او را می دید تسكین می یافت و او همیشه با سیمای روشن همچون ستاره ای درخشان و رویی خندان به استقبال پدر می رفت.
رسول اكرم (ص) در مورد فاطمه (س) اینگونه بیان داشتند كه :
« فاطمه پاره تن من است و نور چشمان من و میوه دلم و روح من است و او حوری انسان صفت است»
در روایتی از اهل سنت و شیعه – كه هر دو بر آن تاكید دارند می خوانیم:
پیامبر (ص) در شب معراج از بهشت عبور می كرد جبرئیل از میوه درخت طوبی به آن حضرت داد و هنگامی كه پیامبر (ص) به زمین بازگشت نطفه فاطمه (س) از آن میوه بهشتی منعقد شد.
لذا در حدیث می خوانیم كه پیامبر (ص) فاطمه (س) را بسیار می بوسید، روزی همسرش عایشه بر این كار خرده گرفت كه چرا این همه دخترت را می بوسی؟!
پیامبر (ص) فرمود:
« من هر زمان فاطمه (س) را می بوسم، بوی بهشت برین را از او استشمام می كنم».
و بدین سان بود كه این مولود بزرگ از عصاره پاك میوه های بهشتی و از پدری همچون پیامبر (ص) و مادر ایثارگر و فداكاری همچون « خدیجه » در روز بیستم جمادی الثانی گام به دنیا نهاد و به مضمون سوره « كوثر» فاطمه زهرا(س) چشمه جوشان برای ادامه دودمان پیامبر (ص) و ائمه هدی و خیر كثیر در طول قرون و اعصار ، تا روز قیامت شد.
حضرت صدیقه طاهره (س)، نام ها و القابی دارند كه برخی آسمانی اند و ازسوی پروردگار الهی نام های آسمانی نه اسم است كه در حدیث ذیل آمده است.
امام جعفر صادق (ع) فرمود: برای فاطمه (س) نزد خدای عزوجل ، نه اسم است :
«‌فاطمه، صدیقه، مباركه، طاهره، زكیه، راضیه ، مرضیه ، محدثه ، زهرا».
در ذیل نام ها ، القاب و كنیه های آن حضرت را به ترتیب حروف الفبا ذكر می نماییم.
ام الائمه : مادر امامان (ع)
رسول اكرم (ص) فرموده است : پروردگار عزیز و بلند مرتبه ، نسل هر پیامبر رادر صلب خود آن پیامبر قرار داد، حال آن كه نسل مرا در صلب علی قرار داد.
ام ابیها: یعنی مادر و دلسوز پدرش.
كنیه ای است كه پدر بزرگوارش حضرت رسول اكرم (ص) وی را بدان خواند ، و چون رسول خدا (ص) دلسوزی وی را می دید اشك می ریخت و می فرمود: او مادر پدرش است.
ام الحسن، ام الحسین: مادر حسن (ع) و مادر حسین(ع) .
ام حسن مجتبی (ع) نخستین فرزند حضرت زهرا (س) است كه در پانزدهم رمضان سال سوم هجرت در مدینه به دنیا آمد.
پس از حدود یك سال، وجود مقدس حسین (ع) در سوم شعبان سال چهارم هجری به دنیا آمد.
ام المحسن : مادر محسن (ع).
آن حضرت را پنج فرزند بود : حسن، حسین، زینب، ام كلثوم و محسن علیهم السلام محسن آخرین فرزند آن بانو و اولین شهید اهل بیت از پیامبر بود كه در ماه آخر حمل، سقط شد.
بتول : بتول یعنی جدا و ممتاز از دیگران.
ابن اثیر درالنهایه می نویسد: فاطمه (س)را بتول نامیدند زیرا از زنان زمان خویش{ و زمان های قبل و بعد خود } از نظر فضیلت و دین و حسب جدا و ممتاز بود . با آنكه از دنیا منقطع گشته و به خدای تعالی روی آورده بود.
حانیه: یعنی آن كه با شوهر و فرزندانش بسیار مهربان است.
الحرهء : یعنی پارسا و عفیف .
حورا/ حواری انسیه : یعنی انسانی زمینی كه از حوریان بهشتی است.
راضیه: یعنی كسی كه به تقدیر و قوانین الهی خشنود بود.
زكیه: به معنی پاك و پاكدامنیا وجود پر بركت است.
زهرا: یعنی درخشان ، نورانی و درخشنده.
سماویه: یعنی گرانبها ، گوهری آسمانی.
سیده ، سیدهٔ نساء العالمین: یعنی بزرگ بانوی جهانیان.
رسول خدا (ص) به دخترش فرمود: ای فاطمه (س) به درستی كه خداوند تو را بر همه زنان جهان و زنان اسلام كه بهترین دین است ، برتری داد.
صدیقه، صدیقه كبری: صدیقه یعنی كسی كه در راستگویی كامل است یا آن كه هرگز دروغ نگفته است، یا كسی كه سخن خود را با عمل خویش تصدیق می كند.
طاهره: به معنی پاكیزه، بی عیب، پاك و معصوم.
عذرا: یعنی آن بانو پیوسته همچون دوشیزگان بود.
فاطمه: یعنی آن كه خود و شیعیانش از آتش باز داشته (و در امان نگاه داشته ) شده اند.
مباركه: از نامهای دیگر حضرت زهرا(س) و به معنی وجود پر بركت است.
محدثه: یعنی آن كه فرشتگان با او سخن گویند.مرضیه: یعنی آن كه خداوند پیوسته از او و كردارش راضی است.
مریم كبری: یعنی مریم بزرگ.
منصوره: یعنی یاری شده از سوی پروردگار.
نوریه: یعنی فاطمه وجودی از نور است و انوار او تا ابد آفاق زندگی بشریت را روشن می سازد.
در سخنان مقام معظم رهبری این گونه آمده است كه:
خود الگوی فاطمه‌ی زهرا(س) كه در دوران كودكی ، در بعد از هجرت پیغمبر به مدینه در داخل مدینه و در همه ی قضایای عمومی آن روز پدرش كه مركز همه حوادث سیاسی اجتماعی بود – حضور داشت ، نشان دهنده نقش زن در نظام اسلامی است .البته فاطمه (س) قله این فضائل است.
شما بدانید زنان مسلمان در بسیاری از نقاط دنیا امروز به شما نگاه می كنند و از شما یاد می گیرند. این كه می بینید در بعضی از كشورهای عربی ، در بعضی از كشورهای مسلمان اما از حكومتهای غیر اسلامی ، این طور حجاب اسلامی مورد تهاجم دشمنان دین قرار می گیرد، این نشان دهنده گرایش زنان به حجاب است.
دركشورهای همسایه ما ، آن جاهایی كه به حجاب اهتمام نمی شد؛ در كشورهای اسلامی كه بنده خودم از نزدیك بعضی جاها را دیدم كه هرگز اسمی از حجاب در آن جا آورده نمی شد؛ در مدت بیست ساله بعد از انقلاب ، زنان بخصوص زنان روشنفكر و بخصوص دختران دانشجو، به حجاب گرایش پیدا كردند؛ علاقه پیدا كردند؛ رو آوردند و حجاب را حفظ كردند كه نمونه‌هایش علاوه بر اینها در كشورهای غربی هم مشاهده شده است، شما الگویید، شما نمونه اید.
بدانید امروز در هیچ جای دنیا زنانی كه مثل این مادران شهدای ما مادر دو شهید مادر سه شهید مادر چهار شهید باشند نیستند. در جامعه ما مادرانی با این خصوصیات كه از پدرها بهتر و قویتر و آگاهانه تر ایستادند، در این میدان بسیارند. این همان تربیت اسلامی است ؛ این همان دامان پاك و مطهر و نورانی فاطمه زهرا سلام الله علیهاست. شما دختران فاطمه هستید؛ فرزندان فاطمه زهرا هستنید؛ دنباله روان فاطمه زهرا هستید.
سلسله‌ی انبیا، پاكترین و مقدس ترین و نورانی ترین انسانهای تمام تاریخ بوده اند. در میان انسانهای پاك و انسانهای والا كه دارای روح عرشی و خدایی هستند، وجود مقدس خاتم الانبیاء محمد مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) سرآمد همه ، و خاندان پاك و اهل بیت مطهر او – كه قرآن ناطق به این طهارت و پاكیزگی و آراستگی است – در شمار برترین و بالاترین انسانهای پاك ومطهر و نورانی در همه تاریخ است. زنی مثل فاطمه زهرا (سلام الله علیها) در همه تاریخ كیست! انسانی مثل علی مرتضی در سرتاسر تاریخ بشریت، كجا نشان داده می شود؟!‌ حضرت امام خمینی از فرزندان حضرت زهرا (س) است و در مكتب او پرورش یافته و عمر شریف خویش را در اهداف والای اسلام و اهل بیت (ع) سپری نموده است. هم زمانی میلاد امام خمینی (ره) و میلاد زهرا (س) بر اهمیت اینمناسبت دو چندان افزوده است، در خاتمه لازم است به این نكته نیز اشاره داشت كه آنچه بیان شد تنها اشاره به بخشی از فضایل بی پایان و وصف ناشدنی زهرای مرضیه (س) است ، كه تبیین همه آن ، اصولاً از قدرت بشر خارج است.

منابع:
۱ - برترین بانوی جهان فاطمه زهرا (س) آیت الله مكارم شیرازی
۲ – فاطمه زهرا از ولادت تا شهارت (ترجمه) ص ۱۲۳
۳ – امالی صدوق ص ۴۷۴ ج ۱۸
۴ - المناقب خوارزمی ، ج ۳ ، ص ۳۲، ۱۳۲، ۱۳۳، ۲۲۹
۵ – العوالم العلوم ج ۶ ، ص ۴۶،۳۷،۳۶،۳۵
۶ – بحار الانوار ج ۴۳، ص ۱۶، ۱۹،۱۸
۷ – تفسیر فرات كوهی ، ص ۱۱۹.
۸ – امالی ، ص ۲۴۵، حدیث ۱۳.
۹ - تاریخ خطیب بغدادی ، ج ۱۰
۱۰ – تفسیر كشاف زمخشری ، ج ۱ ص ۱۹۳
۱۱ – تاریخ : ۳۰/۶/۷۹ بیانات مقام معظم رهبری در دیدار گروه كثیری از بانوان
۱۲ – تاریخ : ۳۰/۶/۷۹ بیانات مقام معظم رهبری در دیدار گروه كثیری از بانوان
۱۳ – تاریخ : ۳/۹/۷۸ بیانات مقام معظم رهبری در جشن بزرگ منتظران مهدی
محمد رضا تاتار
منبع : روزنامه اطلاعات
منبع : بنياد انديشه اسلامي