سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
قــــــــــروه
● پل فرهادآباد(پل امیر)
این پل در ۱۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان قروه در روستای (فرهاد آباد ) قراردارد و در مسیر جاده قدیمی بیجار روی رودخانه (بایتمر) احداث شده است . پلفرهادآباد دارای ۸ دهانه و ۸۰ متر طول است . چشمه های وسط این پل، بزرگتر ازدیگر چشمه هاست . نوع قوس های به کار رفته در این پل عموما جناقی است .تاریخ ساخت پل به طور دقیق مشخص نیست و با توجه به شیوه معماری پل به نظر میرسد که به احتمال قوی از پل های دوران صفویه باشد . این پل در زمان حکومتخسرو خان اول مقارن با حکومت زندیه ، تعمیر و بازسازی شد و (فرهاد میرزایمعتمدالدوله ) زمانی که حاکم کردستان بود آن را مرمت کرد، از این رو آن را پل(فرهادآباد) می نامند . از آنجا که این پل توسط امیر علایی به دست تعمیرسپرده شد به نام پل امیر نیز مشهور است .
● حمام قصلا ن
روستای قصلان در مسیر دینور - زنجان در ۵ کیلومتری شمال شهر قروه قرار دارد .سرچشمه رودخانه شور و تپه بزرگ باستانی آن از عملکرد وسیع شهری قصلان در دوره های تاریخی حکایت دارد . حمام زیبا و بزرگ قصلان و برج آن در سال ۱۲۵۵ ه . قدر روزگار (آصف اعظم) تعمیر شد . تاریخ ساخت حمام احتمالا مربوط به اواخر عهدزندیه و در زمانی است که (خسرو خان اول ) به عنوان والی کردستان حکومت داشت .این بنا دارای بخش های مختلفی مانند هشتی ، حمام سرد ، هشتی و میان در ، حمامگرم ، خلوتی های خصوصی و عمومی، خزینه و تون است و تزیینات منحصر به فرد آهک بری با طرح های گیاهی ، هندسی ، انسانی و حیوانی در آن مشاهده می شود .
● سراب وینسار
یکی از چشمه های قدیمی شهرستان قروه چشمه سراب است که با آب بسیار گوارا وعالی در داخل روستای وینسار از دل زمین بیرون می آید . در حقیقت روستایوینسار پیرامون این چشمه شکل گرفته است. این چشمه سالهای سال است کـه تامینکننده آب روستا، هم برای شرب و هم برای کشاورزی است. اطراف چشمه اصلی سنگ چین شده و قدمت سنگ چین آن حدود دو تا سه قرن برآورد شده است .
● بقعه بابا گرگر(امامزاده سید جلال ا لدین)
این بقعه در روستایی به نام بابا گرگر و در شهرستان قروه واقع شده است .اینبقعه به امامزاده جلال الدین بن موسی ا لرضا (ع) و (باوه گرگر) نیز مشهور است.بنای مقبره روی صخره سنگی حاصل از آبها و گازهای معدنی ساخته شده است .ورودیبنا به صورت دیوار چینی از خشت و قلوه است و پوشش چوبی دارد و اتاق مقبرهدارای گنبدی شلجمی است . در ساخت گنبد از سنگهای لاشهای محلی روی پایه هایخشتی و سنگی استفاده شده است .این بقعه دارای تزیینات خاصی نیست . در این محل،چشمه های آهک ساز فراوان برجستگی هایی را به وجود آورده که مشهورترین آنها (اژدها )نام دارد . این پدیده حدود ۳۰۰ متر طول، ۵ متر ارتفاع و پهنایی بین ۴تا ۷ متر دارد . مردم منطقه به این بقعه شریفه اعتقاد وافری دارند و در مورداین سنگ کـه بـه شـکـل اژدهـاسـت نـقـل قـولـهـای مـخـتـلفی شده است.تاریخ دقیق ساخت بقعه مشخص نیست ولی به نظر می رسد که پیش از دوره قاجار توسط معماران محلی ساخته شده باشد.
● مقبره شیدای نازار
این بنا در بلندترین نقطه کوه (شیدا) در شمال شرقی روستای (ظفرآباد) از توابعقروه قرار دارد و از هر سو قابل رویت است .این بنا با پلان مربع شکل حدود ۹متر ارتفاع دارد . بنا از آجرهای قرمز به ابعاد ۵ * ۲۲ * ۲۲ سانت با قوس های سلجوقی - ایلخانی ساخته شده و زمان احداث آن به طور دقیق مشخص نیست . در داخل،طاقچه هایی در اطراف ، باقوس های پاتو و شبدری ، گچ کاری و گچ زبره دیده میشود که حاصل ابتکار استاد کاران آن دوره است . در کتاب تحفه ناصری آمده : دراین بنا سبحان وردی خان جد امان الله خان بزرگ والی کردستان معاصر نادر افشارمدفون است . شیدا را (شیدای نازار ) هم می گویند . این بنا یادآور بناهای پیشاز اسلام و به صورت چهار طاقی است و مرمت آن احتمالا سال ۱۱۶۷ ه ق همزمان بادفن سبحان وردی خان در آن است.
● چشمه بابا گرگر
در روستای بابا گرگر در ۱۸ کیلومتری شمال شرقی شهرستان قروه، چشمه ای جوشانهمیشه می خروشد که به آن (دنگز) می گویند . آب این چشمه در استخری عمیق ومدور به محیط ۲۰۰ متر جمع می شود . این چشمه پر آب دارای آبی است که رنگ آنمایل به سرخ است و در بعضی مواقع به رنگ زرد مایل به لیمویی در می آید . آباین چشمه به علت وجود املاح معدنی به ویژه گوگرد، رنگین است . ظاهرا این آببرای امراض سودایی و پوستی مناسب است و در درمان سوء هاضمه و دیگر بیماریهایدستگاه گوارش و نیز راشیتیسم و درمان تورم موثر است. چشمه وامامزاده بابا گرگر در کنار آن از مکان های طبیعی و تاریخی استان محسوب میشوند .
● آثار صخرهای فرهاد تاش وینسار
در حدود ۳۵ کیلومتری شرق شهر قروه در فاصله سه روستای داش بلاغ ،آق بلاغ و وینساربر روی کوهی مرتفع ،بقایای یک معدن بزرگ سنگ قرار دارد که از نظر نوع،اندازه و تراش سنگ دارای ویژگیهای خاص و از اهمیت بسیاری برخوردار است . باورمردم بر آن است که این سنگها به داستان شیرین و فرهاد ارتباط دارد . نوعحجاری و سفالهای موجود در منطقه احتمالا به دوره ساسانی تعلق دارد . اینمنطقه در ایام بهار به عنوان تفرجگاه مورد استفاده مردم است .
منبع : روزنامه آفتاب یزد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست