دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
قیمیز (Kymyz)
«قمیز» نوعی نوشیدنی لذت بخش است که از شیر مادیان تهیه می شود و در میان اقوام ترک کوچدار و نیمه کوچدار ، امروزه نیز مورد استفاده قرار می گیرد .
این کلمه که عموما بصورت Kymyz تلفظ و نوشته می شود ، به شکل Kumys وارد زبانهای روسی و غربی شده است .
با وجود اینکه این نوشیدنی در حکم نوشیدنی ملی ترکان تلقی می شود ، با آن چه در ادبیات شفاهی و چه در ادبیات کتبی زیاد مواجه نمی شویم .
در کتیبه های «اورخون» و همینطور در دیگر آثار ترکی قبل از اسلام ، تا حالا با این کلمه برخورد نشده است.
در کتاب «قوتادغی بیلیک» (نشر رشید رحمتی آرات ، استانبول ، ۱۹۴۷ ، Lvx ، شماره ۴۴۴۲) در بین موادی که از پرورش حیوانات بدست می آید ، این نوشیدنی ذکر می شود.
در کتاب «نوایی» از نوشیدن «قیمیز» به جای شراب صحبت می شود (ش . سلیمان ، ص ۲۴۹) ، در کتاب Oguz kahan destani (نشر و . بانگ و رشید رحمتی آرات ، استانبول ، ۱۹۳۶ ، سطر ۸۰) عبارت Süt – din kumuz bolmak بکار می رود که معنای آن چندان واضح نیست.
در دیوان لغت ترک محمود کاشغری غیر از کلمات Kymyzlanmak , kymyz (صاحب Kymyz شدن ) ، همینطور عبارت Kymyz almyla (سیب ترش ) بکار می رود.
برای کاربرد آن در ترکی قزاقی به عبارتهای Kymyzdy bagyt (قیمیزلی واغیت ، قیمیزینگ بول چاغی) و Kymyzdyk (Kymyz – lyk « غوزی غولاغی » Ramex ocetoza ) مراجعه شود .
«قیمیز» در حکم نوعی نوشیدنی ، توسط بعضی از اقوام دیگر که در ارتباط با ترکان بوده اند نیز ذکر می شود.
همانطور که «هرودوت» در وصف زندگانی اسکیت ها از «قیمیز» سخن بمیان می آورد ، مورخ های سلسله تانگ (۹۰۷ – ۶۱۸) نیز از آن صحبت می کنند .
در کتاب Kutubi «عیون التواریخ»
(Brockelmann , GAL , II , ۴۸ ; Yazma nüshasi Istanbul , KÖprülü kütüp . , nr . ۱۱۲۱ , ۲۶۹ a )
آمده است که «بایبارس اول» (م : از حاکمان حکومت ترکان مملوک) سال ۶۷۶ (۱۲۷۷) ، قبل از رحلتش در دربار خود در شام ، چند روز Kymyz (القومیز = al – kumiz)نوشیده است .
مدتها بعد یعنی در قرن دوازده (هفده) ، در بین مراسم منسوب به دربار خانهای ازبک ، از رسم نوشیدن قیمیز ((a۳۵۱;amidan – I Kumiz صحبت می شود .
در این مورد رجوع شود به کتاب ابن محمود ابن والی بنام بحرالاسرارفی مناقب الاخیار
(bk . Grunder . der iran . Phil . , II , ۳۶۲ ; Ind . off . , nr . ۵۷۵ ; metin n۳۵۱;r . w. Barthold , zap . geogr . ob۳۵۱;ç . po otdel . etnogr . , ۱۹۰۹ , xxx۱۷, ۲۹۵ V. dd. ).
«قیمیز» به رنگ شیر ، میخوش ، خوشبو و خیلی مقوی بوده و همینطور لذت بخش است .
«قیمیز» کم چربی و دارای نمک های معدنی کمی است .
«قیمیز» سرشار از ویتامین c است و تأثیر آن در درمان بعضی از بیماریها مخصوصا بیماری «سل» ، به ثبوت رسیده است .
از اواسط قرن نوزدهم افتتاح «سناتوریوم های قیمیز» (م : آسایشگاههای مسلولین که در آنها مصرف «قیمیز» رایج است) آغاز می شود .
▪ «قیمیز» با توجه به درجه ترشی آن دارای سه نوع است :
ـ کمی ترش یا ملایم (یک روزه) ، متوسط (دو روزه) و خیلی ترش (سه روزه) .
ـ بهترین نوع «قیمیز» نوع دو روزه ی آن است .
ـ قیمیزی را که بیش از اندازه ترش شده است ، با افزودن شیر تازه می توان ملایم کرد.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی گمیشان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست