شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


دعوت ما را بپذیرید


دعوت ما را بپذیرید
گوهر خیراندیش در سال ۱۳۳۳ در شیراز به دنیا آمد. او دارای لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشکده هنرهای زیباست. فعالیت هنری را از سال ۴۹ آغاز کرد و اوج درخشش او در فیلم بانو بود اما او هیچگاه فرودی نداشت و همیشه در اوج ماند، اکثر کارشناسان معتقدند او از معدود بازیگرانی است که که همیشه در یک سطح قرار دارد و جایگاهش نزول پیدا نکرده، هر چند نقش‌های تکراری بسیاری ایفا کرده اما هرگز او و حضورش کلیشه‌ای نشده. مثلا ایفای نقش همسر حاجی در فیلم سینمایی دنیا و سریال میوه ممنوعه و امثالهم... گوهر خیراندیش در فیلم سینمایی دعوت حضور پیدا کرد تا دومین همکاریش با ابراهیم حاتمی‌کیا رقم بخورد به همین بهانه با او گفتگویی انجام دادیم...
● حماسه‌ای که خانه‌نشینم کرد
برای بازی در سریال «حماسه آرد» به کارگردانی بهزاد فراهانی به یکی از مناطق محروم زنجان به نام حلب سفر کرده بودیم، در آن چند روز اکثر عوامل احساس بیماری به خصوص درد در ناحیه شکم داشتند، در مرحله اول فکر کردیم میکروب وارد بدن‌مان شده و این نشانه یک مسمومیت ساده است، برای دیگر دوستان این تشخیص درست بود اما درد و ضعف من هر روز و هر ساعت بیشتر می‌شد تا اینکه بالاجبار به بیمارستانی در زنجان منتقل شدم و در آنجا متوجه شدیم این درد به دلیل ترکیده شدن آپاندیس من بوده، چند روزی را که در بیمارستان بستری بودم با تشخیص دکتر تنها با سرم، تغذیه می‌کردم و این، عامل ضعف بدنی شدید من شده بود تا اینکه درد دیگری به سراغم آمد و بر اثر ضعف شدید زمین خوردم و دچار شکستگی شدم به همین دلیل مدت زیادی خانه‌نشین بودم.
● باز خواهم گشت
کار مجموعه «حماسه آرد» به دلیل بیماری من و چند بازیگر دیگر و مشکلات دیگری که برای عوامل پیش آمد، مدتی است که تعطیل شده البته آقای فراهانی تغییراتی را برای پیشبرد کار اعمال کرده و ان‌شاءا... با حضور مجدد من و دیگر عوامل، کار را از سر می‌گیریم.
● دعوت به دعوت!
وقتی آقای حاتمی‌کیا برای فیلم دعوت به من پیشنهاد همکاری داد، این دومین همکاری را به فال نیک گرفتم اما مشکلی سر راه من وجود داشت که نمی‌گذاشت دومین همکاری شکل بگیرد ولی از آنجایی که ابراهیم حاتمی‌کیا قصد داشت، نقش سیده خانم را گوهر خیراندیش بازی کند، زمان ایفای نقش من را طوری تنظیم کرد که در ده روز تعطیلی دهه فجر باشد. ارتفاع پست اولین همکاری من با این کارگردان کاربلد بود و می‌دانستم و مطمئن بودم می‌داند چه می‌خواهد و مهمتر اینکه چگونه بسازد و از چه بازیگری در کجا استفاده کند؟ اینها عوامل مهمی است برای تولید یک کار خوب و قابل دفاع، تمام این دلایل کافی بود تا حسی که در ابتدا بعد از شنیدن قسمت‌هایی از اپیزودها به من دست داد کاملا از بین برود. هر چند زمانی که قصه کوتاهی از کار را برای من روایت کردند هنوز متن کامل نشده بود.
● شباهت مادرم با سیده خانم
مهمترین ویژگی فیلم دعوت، برخاستن این فیلم از بطن جامعه است. ما می‌توانیم به وضوح امثال این افراد را در اطراف‌مان ببینیم. به طور مثال من و خواهرزاده‌ام تنها دو ماه با هم اختلاف سن داریم یعنی مادر من نیز در سن بالا و همزمان با دخترش باردار شد، در شرایطی که داماد و عروس داشت، هر چند که در خارج از کشور از چنین اتفاقاتی استقبال می‌کنند اما در اینجا ما با چشم دیگری نگاه می‌کنیم و شاید درست نباشد. البته لازم به ذکر است که بگویم من در ابتدا هیچ حس همذات‌پنداری با سیده خانم در فیلم دعوت نداشتم و برای نگه داشتن بچه با او هم‌نظر نبودم اما هر چه جلوتر می‌رفتم او مرا قانع می‌کرد و این دیدگاه حاتمی‌کیا در قصه، درباره مسئله سقط‌جنین به خوبی به مخاطب القا شد.
● دعوت خسته‌کننده نیست
خیلی‌ها از من می‌پرسند که آیا نگران عدم ارتباط مخاطب با فیلم هستم یا خیر؟ و من قاطعانه جواب می‌دهم به دلیل ارتباط نزدیک و تنگاتنگ اپیزودها به هم، بیننده از دیدن فیلم خسته نمی‌‌شود و همین عامل او را تا انتها همراه فیلم نگه می‌دارد. در کل من به فیلم این طور نگاه می‌کنم که دارای یک قصه، با شخصیت‌های مختلف است که هر یک از این شخصیت‌ها جداگانه زندگی می‌کنند و سرنوشت جدایی دارند.
● نسخه نهایی را ندیدم
سیده خانم در نسخه نهایی تغییرات عمده‌ای کرد اما از دیگر بخش‌ها و شخصیت‌ها خبر ندارم که در نسخه نهایی چند درصد دچار تغییرات شدند، چون به دلیل بیماری و تجویز پزشک برای استراحت مطلق نسخه نهایی را ندیده‌ام. حتی برای اکران خصوصی هم نتوانستم به دعوت آقای حاتمی‌کیا پاسخ مثبت دهم.
در جشن خانه سینما نیز تندیس بهترین بازیگر برای حضور در نقش سیده خانم، به لطف دوستان به من تعلق گرفت که باز هم به دلیل خانه‌نشینی، دخترم آزاده آن را برایم به خانه آورد.
قسمت‌هایی از پایان قصه حذف شده، هر چند من آنها را خیلی دوست داشتم اما از آنجا که کارگردان، محور اصلی و اساسی هر ساخته‌ای است و هر صحنه‌ای ساخته ذهن اوست گویا با تشخیص ایشان آن صحنه‌ها از کار جدا شد.ضمن اینکه نباید فراموش کرد حاتمی‌کیا یک کارگردان به قول معروف ششدانگ و باهوش است و می‌داند از قصه چه می‌خواهد همین عامل باعث می‌شد از تمام پیشنهادات تنها آنهایی که در راستای هدفش قرار می‌گرفت را بپذیرد.
● دو همکاری، دو جایزه
همکاری با حاتمی‌کیا همیشه برایم خوش‌یمن بوده، دفعه پیش یعنی پس از حضور در فیلم ارتفاع پست دیپلم افتخار برایم به همراه داشت و این بار، تندیس جشن خانه‌سینما.
اگر به دیدن این فیلم نرفتید، حتما بروید که خوشتان خواهد آمد.
محبوبه نصیری
منبع : مجله خانواده سبز


همچنین مشاهده کنید