جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

دوازده ماه تابان


دوازده ماه تابان
کلیه مطالب این دو صفحه از احادیث معصومین استخراج شده است، برای داشتن زندگی مملو از شادی و خوشبختی، به این نکته‌ها توجه کرده و سعی کنید، آنها را اجرا نمایید.
● پیامبر(ص) می‌فرمایند:
دو خصلت است که بسیاری از مردم از آنها غافلند، تندرستی و آسودگی خاطر... با مردم مدارا کن که نیمی از ایمان است و با آنان مهربانی کن که نیمی از زندگانی است. بر مسلمان فریبکاری نکن، زیان نرسان و حیله‌ای به کار نبر که ازما نیست هر کس که این ویژگی را داشته باشد.. خوش‌اخلاق باش تا دوستی استوار گردد، گشاده‌رو باش تا از کینه فاصله بگیری، از مدارا کردن، خود را محروم نکن که از همه نیکویی‌ها محروم می‌شوی. با دروغ و ضیافت خو نگیر، با خویشاوندان خود در ارتباط باش، هر چند به یک سلام گفتن باشد.
● امام علی‌(ع) می‌فرمایند:
هرچیزی خواهی، فقط از پروردگارت بخواه که بخشیدن و محروم نمودن به دست اوست. در زمان سخنوری دقت کن، چون بهترین سخنان، سخنی است که سودمند واقع افتد. راستگویی و صداقت را پیشه خود ساز چرا که شما را به سوی نیکی هدایت می‌کند، اگر شما به راستگویی عادت کنی و راست بگویی در قلب‌تان جای سوزنی هم برای دروغ دیده نخواهد شد. زبان خود را حبس کن که چیزی شایسته‌تر از آن برای حبس نیست. با مردم به محبت رفتار کن، بیماران خود را به صدقه دادن درمان کن و اموال خود را با زکات دادن بیمه...
● امام حسن(ع) می‌فرمایند:
«تقوای الهی را پیشه خود ساز و در طلب آن کوشا باش. پیش از آنکه زمان به پایان رسد، عمل صالح انجام بده. زهد را فرا بگیر، یعنی دلدادگی به تقوی و دل برگرفتن از دنیا را... حلم را پیشه راه خود ساز، یعنی خشم خود را فرو بخور و خویشتن‌داری کن. دنیا، فریب‌کاری است زودگذر و تکیه‌گاهی است فرو ریزنده، از عبرت‌ها پند بگیر و متوجه اثر گذشتگان باش. در همه حال به حسن انتخاب خداوند اعتماد کن. چرا که هرکس اعتماد کرد، آرزو نمی‌کند در غیر حال و وضعی قرار بگیرد که خداوند برایش انتخاب کرده است.»
● امام حسین(ع) می‌فرمایند:
« احسان مانند باریدن باران است که نیکوکار و بدکار را در بر می‌گیرد، پس به اهل و نااهل احسان کن، با خردمندان، همنشینی کن، چرا که از نشانه‌های اسباب‌ نادانی، کشمکش با غیراهل فکر است و از نشانه‌های فرد دانا، نقادی از سخن‌ خویش و آگاهی است. با گناه کردن چیزی را به دست نیاور، هرکه با گناه کردن چیزی را به دست آورده و به آنچه امید بسته به سرعت از دست می‌‌رود و از آنچه گریزان است در چنگ او گرفتار آید. از غیبت کردن دست بردار که غیبت خوراک سگ‌های جهنم است، بترس و دوری کن از ستم کردن به کسی که یاوری جز خداوند عزوجل ندارد.»
● امام سجاد (ع) می‌فرمایند:
«از دروغ گفتن چه کوچک باشد و چه بزرگ، چه جدی و چه شوخی خودداری کن، زیرا اگر انسان دروغ کوچک بگوید، بر گفتن دروغ بزرگ نیز دل و جرات پیدا می‌کند. به آنچه خداوند تقسیم فرموده، راضی باش، چراکه رضایت شما، یعنی اینکه از همه مردم غنی‌تر هستید. هرگز علم را وسیله مال دنیا قرار نده، چراکه از آن سودی نخواهید برد. با مردم به صداقت رفتار کن، از کارهای زشت خجل شو و با خانواده اخلاق خوبی داشته باش، با این خصلت‌ها دین‌تان کامل و گناهانتان محو می‌شود. از گفتارهای بیهوده خودداری کن، شکیبا باش و با خلق خدا، نیکو رفتار کن.»
● امام باقر (ع) می‌فرمایند:
«از تنبلی، بی‌قراری و بی‌حوصلگی بپرهیز، چراکه این دو، کلید هر بدی هستند، کسی که تنبلی کند حقی را به انجام نرساند و آن کس که بی‌قراری کند، بر حق نتواند شکیبایی کند. چاپلوسی و حسدورزی از اخلاق پسندیده نیست، مگر در راه علم‌آموزی. با چهارنفر برادری نکن و نزدیک آنها نرو: نادان، بخیل، ترسو و دروغگو. خشم خود را هنگام غضب فرو بده و از خود عکس‌العمل نشان نده، از انتقام دست بردار، حلم و بردباری کن چرا که خداوند در دنیا و آخرت شما را عزیز می‌کند. از آنچه تا به امروز بر تو گذشته، بگذر تا به راحتی زندگی کنی.»
● امام جعفرصادق(ع) می‌فرمایند:
«با همسرت همفکر، با فرزندت خوش‌رفتار و با دوستانت باصفا باش تا به صمیمیت برسی. دینداری، فروتنی و بخشندگی را در زندگی‌ات داشته باش چراکه محبت‌انگیز است. از سه شخص برحذر باش: خیانت‌پیشه، ستم‌پیشه و سخن‌چین. با نادان مشورت نکن و از دروغ پرداز یاری نگیر و به دوست آزرده خاطر، اعتماد نکن. سه چیز در زندگی پشیمانی به دنبال دارد: به خود نازیدن، به خودستایی پرداختن و ستیزه برای دستیابی به قدرت. علم فرا گیر و برای خداوند به دیگران یاد بده... روزهای دنیا سه روز است، دیروز که دیگر نیاید، امروز که باید آن را غنیمت بدانی و فردایی که باید به آن امیدوار باشی.»
● امام موسی کاظم (ع) می‌‌فرمایند:
«به ناتوان‌ها یاری برسان‌که از برترین صدقه‌هاست. برای حق فروتنی کن تا جزو مردم خردورز باشی. در فکر ریختن آبروی مردم نباشید. هرکه از ریختن آبروی مردم خودداری کند، خداوند از خطای او در روز رستاخیز بگذرد. خشم کلید بدی است و کامل‌ترین مومنان در ایمان، خوش‌اخلاق‌ترین آنان هستند. به خدا توکل کن و فرمانبردار او باش و به قضا و خواسته الهی راضی باش و کارت را به خدا بسپار. هرآنگاه که مردم گناهانی تازه پدید آورند که پیش از این انجام نمی‌‌دادند، خداوند گرفتاری‌های تازه‌ای برایشان پدید آورد که آن را حساب نمی‌‌کردند، از گناه دوری کن.»
● امام رضا (ع) می‌‌فرمایند:
در کسب روزی بیشتر سعی کن تا خانواده‌ات را تأمین کنی که پاداشش از جهاد در راه خدا بزرگتر است. از غضب دوری کن که کلید هر شری است. غضب از خودخواهی، تکبر و کوچک شمردن مردم آغاز می‌‌شود. از رفتن به جای بلند خودداری کن زیرا پایین آمدن بسیار مشکل است و بترس از اینکه دنبال هوای نفس بروی که اگر چنین کنی،‌ پرت می‌شوی. بدترین مردم کسی است که به تنهایی غذا بخورد و از کمک مالی مضایقه کند.برای تنگ‌نظر، آسودگی و برای حسدورز، لذت و برای دروغ‌پرداز جوانمردی نباشد. پس تنگ‌نظر، حسدورز و دروغ‌پرداز نباش... سکوت اختیار کن که دری از درهای حکمت است، همانا سکوت مهرآور است، چرا که به هر نیکی رهنماست.
● امام جواد (ع) می‌‌فرمایند:
تاخیر در توبه، خود را فریب دادن است، امروز و فردا کردن زیاد، باعث سرگردانی است. به سه خصلت برای مومن بودن محتاجی؛ توفیق از جانب خدا، واعظی از درون خود و پذیرش نصیحت از هرکس که تو را نصیحت کند. صبر را بالش خودساز، با فقر دست به گردن شو، با هوای نفس مخالفت ورز و بدان که همواره در دیدرس خدایی، پس ببین چگونه باید باشی. اظهار چیزی قبل از آنکه محکم و قطعی شد، باعث تباهی آن است. افزونی نعمت از سوی خدا قطع نمی‌‌شود، مگر آنکه شکرگزاری بنده خدا قطع شود.»
● امام هادی (ع) می‌‌فرمایند:
شکرگزاری به خود شکر، سعادتمندتر است از نعمتی که موجب شکرگزاری او شده است؛ زیرا نعمت‌ها، کالای دنیایند، اما شکر، هم نعمت دنیاست و هم آخرت. ... دنیا بازاری است که عده‌ای در آن سود برند و عده‌ای هم زیان ... هرکس که برای خود شخصیت و ارزش قائل نشود، از گزند او خاطر جمع نباش...
خداوند، دنیا را خانه آزمایش، آخرت را خانه ماندگار و آزمایش در دنیا را سببی برای ثواب آخرت و ثواب آخرت را عوض آزمایش دنیا قرار داده است.
● امام حسن عسگری (ع) می‌‌فرمایند:
شخص کینه‌ای کم‌آسایش‌ترین مردم است. دوست نادان مایه رنج و زحمت است ... پارساترین مردم کسی است که در هنگام شک درنگ نماید، عابدترین مردم کسی است که واجبات را به جای آورد، زاهدترین مردم کسی است که از حرام دست بردارد و سخت‌کوش‌ترین مردم کسی است که گناهان را وانهد. جدال نکن، که احترامت از بین می‌‌رود و شوخی نکن که بر تو گستاخ‌ می‌شوند.دو خصلت است که چیزی برتر از آن دو نباشد؛ ایمان به خدا و سود رساندن به برادران؛ و چه زشت است برای مؤمن به چیزی دلبستگی پیدا کند که مایه خواری اوست.
● شگفتی های ۱۲
در سوره بقره آیات ۶۰-۵۹ آمده است پس ستمکاران سخن را به غیر از صورتی که دستور داشتند، تغییر دادند. پس بر آنان که ستم کردند، به سزای نافرمانی‌شان بلایی از آسمان نازل کردیم و هنگامی که موسی برای قومش آب خواست گفتیم: با عصایت به این سنگ بزن، آنگاه ۱۲ چشمه از آن جوشید که هر قبیله‌ای آبگیر خود را می‌شناخت، گفتیم: «از رزق خدا بخورید و بنوشید و در زمین سر به فساد برمدارید»
درسوره اعراف آیات۱۶۰-۱۵۹ آمده است: از قوم موسی گروهی هستند که به حق هدایت می‌کنند و بر آن داوری می‌نمایند و آنان را به ۱۲ عشیره که هریک شاخه‌ای بود بخش کردیم و به موسی هنگامی که قومش از او آب خواستند وحی کردیم که با عصایت به این سنگ بزن، آنگاه از آن ۱۲ چشمه جوشید که هر گروهی آبخور خویش را شناخت و ابر را سایبانشان نمودیم ... و گفتیم: «از این چیزهای پاکیزه‌ای که روزیتان کردیم، بخورید.»
پژمان کردمحله
منبع : خانواده سبز