دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
چند شبهه درباره مجلس خبرگان
مجلس خبرگان رهبری در طول دوران شكلگیری و فعالیت خود همواره هواداران و موافقانی داشته است. مخالفان این نهاد شامل كسانی میشوند كه به طور كلی گزینش گروهی از خبرگان را برای پذیرش و انتخاب رهبر رد كرده و آن را در مخالفت با مردمسالاری و مبانی دموكراسی میدانند. به اعتقاد این عده انتخاب این افراد راه را برای اعلام نظر و نظارت مردم بر عملكرد رهبری میبندد و بهترین راه ممكن برای انتخاب بالاترین مقام سیاسی و حكومتی كشور حضور گسترده مردم در انتخابات سراسری است.
طبعاً این عده به منظور منطقی نشان دادن مخالفت خود سعی میكنند با طرح برخی شبهات، انتقادات وارده بر اصل برگزاری انتخابات مجلس خبرگان را مستدل نشان دهند. گروه دوم، موافقان برگزاری انتخابات مجلس خبرگان هستند كه به چند دسته تقسیم میشوند. برخی از موافقان به صورت كامل به نحوه برگزاری انتخابات مجلس خبرگان و نوع عملكرد نمایندگان برخاسته از این گزینش مردمی مهر تایید میزنند و آن را مطابق با شرایط مصرح در قانون اساسی میشناسند.
گروهی دیگر ضمن اینكه اصل برگزاری انتخابات خبرگان را تایید میكنند خواستار شمول بیشتر شرایط بر نامزدهای انتخاباتی هستند. این عده معتقدند كسی كه رهبری امت اسلامی را به عهده میگیرد باید علاوه بر شرط فقاهت به صورت متوازن از سایر اوصاف از جمله تدبیر، تدبر و برخوداری از شم سیاسی قوی نیز برخوردار باشد و منتخبین خبرگان رهبری در صورت داشتن صرف قوه اجتهاد تنها قادر به تشخیص جنبههای فقاهی رهبر خواهند بود. اگر منتخبین خبرگان رهبری علاوه بر فقها شامل سیاسیون هم باشند انتخاب رهبری با دفت بیشتری صورت خواهد گرفت. گروهی دیگر از موافقان نیز معتقدند اگر بپذیریم كه نامزد خبرگان رهبری علاوه بر دارا بودن شرط فقاهت از شعور بالای سیاسی نیز برخوردار است، مرجع تشخیص صلاحیت نامزدهای مورد نظر برای حضور در عرصه رقابت این انتخابات باید در فضای غیر حكومتی باشد. این اظهار نظر در مقابل این نظریه است كه قائل به گزینش نامزدهای انتخابات مجلس خبرگان از سوی شورای نگهبان است. كسانی كه موافق تعیین صلاحیت نامزدهای انتخابات از طریق حوزههای علمیه و مراجع عظام تقلید و مجتهدان علوم دینی هستند، تایید صلاحیت نامزدها توسط شورای نگهبان را به جهت انتساب این نهاد به رهبری شبهه دور میدانند و اعلام میكنند چگونه میشود گروهی كه میخواهند بر عملكرد رهبری نظارت كنند از سوی كسانی كه منتسب به رهبر انقلاب هستند و خود نیز در مجلس خبرگان حضور دارند، تایید صلاحیت شوند؟ در كنار این موافقان، گروه دیگری نیز وجود دارند كه مسائلی از قبیل شورای رهبری و موقتی بودن مدت زمان مسئولیت رهبر منتخب خبرگان را مطرح میكنند كه البته از كثرت عددی چندانی برخوردار نیستند و در عین حال آنان را باید در شمار موافقان مجلس خبرگان محسوب كرد.
طبعاً در فضای جدید سیاسی كشورمان پرداختن به مسئله خبرگان رهبری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و مردم به عنوان صاحبان اصلی نظام انتظار ارائه تصویری روشن از فضای مجلس خبرگان، ساختار تشكیلاتی، صلاحیت نامزدهای انتخاباتی، مرجع تشخیص صلاحیت، عملكرد نمایندگان منتخب مردم در مجلس خبرگان و نوع و نحوه غیر مستقیم مردم بر انتخاب و عملكرد رهبری و... را دارند. خبرگزاری فارس در آستانه برگزاری انتخابات مجلس خبرگان در همین راستا سلسله مباحثی را تحت عنوان آشنایی با نهاد مجلس خبرگان به تدریج منتشر میكند.
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست