یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

جای پای اسرائیل در ایران


جای پای اسرائیل در ایران
عزری یا همایون مدتی معاون و سپس مسئولیت نمایندگی رژیم صهیونیستی در ایران را برعهده داشت. وی در ابتدا به منظور پیشبرد برنامه های سیاسی خود متوسل به طرح های فرهنگی و اجتماعی شد و در این زمینه با استادان دانشگاه ها و مدیران جراید و روزنامه ها و اندیشمندان و نویسندگان و شعرا و دیگران، طرح دوستی می ریخت(۱۲۷) و به آنان پیشنهاد می کرد که به عنوان میهمان دولت از کشور اسرائیل دیدن کنند. عزری چند روز پیش از ورود میهمانان برای استقبال، هماهنگی و ترتیب برنامه سفرشان رهسپار تل آویو می شد، سفر همایون به عنوان روزنامه نگار جوان و آتیه دار ]مؤسسأ[ اطلاعات نیز از سوی وی طراحی شده بود.
مدعوین در مدت اقامت خود روانه «هتل دان» در تل آویو می شدند و از سوی میهماندارانی از وزارت امور خارجه، دانشگاه عبری اورشلیم و. . . مشایعت می شدند(۸۱۲) و از مهمان نوازی ویژه کارگزاران صهیونیستی منتفع می گشتند.
مئیر عزری به خاطر همین خوش خدمتی ها بود که در پایان اقامت ۷۱ ساله اش در تهران، روز سه شنبه ۹۱ تیر ماه ۲۱۳۵ موفق به دریافت نشان درجه دوم تاج می شود. شاه به اسدالله علم، وزیر دربار خود دستور می دهد که تاریخ فرمان همراه نشان را به پیش از جنگ ۷۱۹۶ اعراب و اسرائیل تغییر دهد. (۹۱۲) پس از مئیر عزری اوری لوبرانی مسئولیت دفتر نمایندگی اسرائیل در تهران را عهده دار می شود.
به تصریح همایون موضع «آیندگان» در خصوص مسأله فلسطین کاملاً غیرمتعارف بود و هیچ از آن حماسه سرایی های فلسطینی در روزنامه آیندگان خبری نبود. «ما میهن فلسطینی برای خودمان نمی شناختیم. ما خودمان را موظف به فداکاری برای آرمان فلسطینی ها نمی دانستیم. »(۰۱۳) بدون تردید همایون واقعیت را بیان می کند اما نیمی از آن را کتمان کرده است. نیمه پنهان آن باور کشور اشغالگری موسوم به اسرائیل و تکاپو به منظور ترغیب دیگران به شناسایی آن و تضییع حقوق اساسی ملت مظلوم فلسطین و مخدوش کردن این حقیقت که اساساً بیت المقدس و سرزمین پیرامون آن متعلق به فلسطینیان است. »(۱۱۳)
بدین ترتیب انتشار روزنامه «آیندگان» به عنوان یکی از بازوهای تبلیغاتی دولت غاصب قدس حتی تا مقطع پس از پیروزی انقلاب اسلامی ادامه یافت. دست اندرکاران این روزنامه چنان که انتظار می رفت حتی پس از فرار «داریوش همایون» از کشور نیز با سوءاستفاده از آزادی ای که ره آورد انقلاب اسلامی بود در جهت متوقف کردن چرخ های شتابنده انقلاب، از هیچ کوششی دریغ نورزیدند و در این راه با عناصر چپ نمای افراطی، ملی گرایان و گروهک های مسلح همداستان شدند که در نهایت حضرت امام(ره) در کمال تواضع فقط تأکید کردند این روزنامه را نمی خوانند. بدین ترتیب پس از تحقیقات گسترده در پیرامون پرونده روزنامه ی «آیندگان» دادستانی کل انقلاب اسلامی در مردادماه سال ۸۱۳۵، تصمیم به تعطیلی این روزنامه گرفت. در اطلاعیه دادستانی انقلاب درباره علل این تصمیم آمده است:
«. . . دسته اول عللی هستند که ریشه های فاسد این روزنامه را تشکیل می دادند، به این ترتیب که اولاً روزنامه آیندگان با همکاری و کمک و سرمایه عمده اسرائیل تأسیس شده که در مقابل آن روزنامه موظف بوده که از اسرائیل غاصب و ستمگر بر علیه اعراب حمایت کند. ثانیاً در مراحل پس از تأسیس از حمایت مستقیم دولت و رئیس ساواک و حمایت غیرمستقیم شاه مخلوع برخوردار بوده به طوری که در یک فقره کمک دولتی به آن روزنامه مبلغ هفت میلیون و پانصدهزار ریال بیت المال را به طریق نامشروع تصاحب کرده است. ثالثاً طبق مدارک موجود در پرونده روزنامه آیندگان این روزنامه و اعضای وابسته و مدیریت آن همکاران خوب و تأیید شده ساواک و سیا آمریکا بوده اند به طوری که عوامل رژیم شاه آن روزنامه را ارگان اسرائیل می خواندند. »(۲۱۳)
● مشکل مهاجرت معکوس
در اواسط دهه ۰۱۳۴ هجری شمسی، موضوع مهاجرت معکوس یهودیان ساکن فلسطین اشغالی شده به ایران موضوعی است که آژانس یهود و دفتر نمایندگی رژیم صهیونیستی در ایران را دچار سردرگمی می سازد، زیرا بسیاری از مهاجران یهودی ایرانی با ابراز پشیمانی از حضور در اسرائیل به ایران بازمی گردند. موضوع مهاجرت معکوس یهودیان ایرانی به قدری برای مقامات صهیونیستی ناگوار بود که اختلافاتی در میان آنان پدید آورد، در یکی از اسناد ساواک در این باره آمده است:
«آقای دوکین یکی از رؤسای آژانس یهود جهانی که از اورشلیم به تهران آمده و با آقای اسحاقیان که یکی از مأمورین اعزامی اسرائیل به ایران است در آژانس یهود ملاقات نمودند. همچنین انجمن کلیمیان تهران نیز با وی تماس گرفته و چندین جلسه با حضور آقایان لبانون رئیس آژانس یهود ایران، امیدوار رئیس قسمت فرهنگی، نی ینو رئیس قسمت اطفال و کودکان مهاجر یهودی، آقای شمطوب، رکنی اعضأ آژانس در مورد اختلافات شدیدی که بین سفارت اسرائیل در ایران و با دکتر دوریل و ربی مئیر عزری وزیر مختار روی داده و اختلافات به قدری شدید است که ربی مئیر عزری که سمت وزیر مختاری دارد، چند روز است به اسرائیل مسافرت کرده تا طبق اظهار آقای اسحاقیان در تعویض آقای لبانون اقدام نماید و آمدن آقای دوکین از اداره مهاجرت اسرائیل به تهران بستگی به این اختلافات دارد.
نظریه منبع: مدتی است جداً مهاجرت یهودیان ایرانی به علت وخیم بودن اوضاع اقتصادی و غیره اسرائیل بسیار کم شده و برعکس دسته دسته یهویان ایرانی مهاجر که هنوز پنج سال تمام در اسرائیل به سر نبرده اند به تهران (ایران) مراجعت می نمایند و اغلب با سرمایه در تهران مشغول خرید و فروش زمین می باشند. از طرفی این موضوع مقامات اسرائیل و آژانس مرکزی اسرائیل را سخت ناراحت نموده و کارکنان سفارت سعی دارند گناه را به گردن کارکنان ]. . . [ آژانس یهود بگذارند. آقای دوکین پس از رسیدگی به این موضوع روز ۵۴۵.۱۲.۱ به اسرائیل مراجعت کرده است. »(۳۱۳)
براساس اسناد موجود «مئیر عزری» به دلیل افکار افراطی اش، پدیده مهاجرت معکوس را زائیده ناکارآمدی رؤسای «آژانس یهود ایران» می دانسته و به همین علت در عزل و نصب عموم آنها دخالت مستقیم داشته است و همین مسأله نشانگر جایگاه او در هرم قدرت صهیونیزم جهانی است. گزارش ساواک در تاریخ اسفند ۵۴ را بخوانیم:
«آقای ربی مئیر عزری که چندی قبل به اسرائیل رفته بود روز دوشنبه ۲۴۵.۱۲.۲ وارد تهران شد. آقای اسحاقیان پور که نماینده اعزامی اسرائیل (آژانس یهود) در تهران می باشد. . . کوشش می نماید که لبانون تعویض شود. . . مخصوصاً ربی مئیر عزری برای تعویض رئیس آژانس یهود کوشش می کند. . . فعلاً اوضاع مهاجرت کاملاً آرام و به ندرت هفته ای شاید چند نفر فقط به عنوان مهاجر به اسرائیل عزیمت می نمایند، زیرا طبق گفته خود ربی ]مئیر[ عزری و سایرین وضع اسرائیل از نظر اقتصادی و کار رضایت بخش نیست. »(۴۱۳)
۷۱۲- فصلنامه ره آورد، چاپ لوس آنجلس، شماره ۷۴، تابستان ۷۱۳۷، ص ۰.۲۹
۸۱۲- فصلنامه ره آورد، چاپ لوس آنجلس، شماره ۷۴، تابستان ۷۱۳۷، ص ۰.۲۹
۹۱۲- گفتگوهای من با شاه، خاطرات محرمانه امیراسدالله علم، گروه مترجمان، نشر طرح نو، ۱۱۳۷، ص ۰.۴۸
۰۱۳- همایون، داریوش، گذر از تاریخ، صص ۰۱۵-۳.۱۵
۱۱۳- تبرائیان، صفاالدین، وزیر خاکستری، نشر مؤسسه ی مطالعات تاریخ معاصر ایران، صص ۲۳۴-۱.۳۴
۲۱۳- روزنامه کیهان، مورخه ۷۱۳۵۸.۵.۱، صص ۲-۱.
۳۱۳- سند ساواک، شماره ۲.۳۲۴ه-۴، مورخه ۲۴۵.۱۲.۲؛ به نقل از کتاب سازمان های یهودی و صهیونیستی در ایران، مؤسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، صص ۸۴۹-۹.۴۹
۴۱۳- گزارش ساواک شماره ۵.۳۲۴۶ه-۴، مورخه ۵.۱۳۴۵.۱۲.۲ به نقل از کتاب سازمان های یهودی و صهیونیستی در ایران، صص ۰۱۶-۱.۱۶
منبع : روزنامه کیهان