چهارشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۴ / 18 June, 2025
مجله ویستا
رابطه فساد با رشد اقتصادی

در اكثر تئوریهایی كه فساد را باعث كاهش رشد اقتصادی میدانند عمل فساد به تنهایی، هزینه اجتماعی جدی تحمیل نمیكند. در عوض زیانهای اجتماعی اصلی فساد از سرپا نگهداشتن بنگاههای ناكارا و فراریدادن استعدادها، فناوری و سرمایه از مولدترین استفادههای اجتماعیشان ناشی میشود. هنگامی كه سودهای بنگاهها بهواسطه فساد و رشوه كاهش مییابد، كارآفرینان به دنبال تاسیس بنگاه جدید نمیروند و بنگاههای موجود گسترش پیدا نمیكنند. كارآفرینان تصمیم میگیرند بخشی یا تمام پسانداز خود را به سمت اقتصاد غیررسمی هدایت كنند یا تولید را به شیوهای سازماندهی كنند كه نیاز و تقاضا برای خدمات عمومی به حداقل برسد. به علاوه اگر كارآفرینان انتظار دارند كه در آینده مجبور به چانهزنی برای پرداخت رشوه شوند، انگیزه مییابند تا از تكنولوژیهای تولید ناكارای «پرواز در شب» استفاده كنند كه قابلیت برگشت دارند تا هر زمان با تقاضاهای مقامات فاسد مواجه و تهدید به تعطیل فعالیت شدند قادر به واكنش سریع باشند. فساد همچنین بر تخصیص مهارتهای كارآفرینی تاثیر میگذارد.
هنگامی كه فساد رایج و نهادینه شده است، برخی بنگاهها، منابع خود را به كسب مجوزهای ارزشمند و دسترسی ویژه به بازارها اختصاص میدهند به جای اینكه بهرهوری را بالا ببرند. در شرایطی حتی به نفع كارآفرین است كه بخش خصوصی را رها كرده و در عوض به یك مقام فاسد دولتی تبدیل شود. نظریهپردازانی مثل هانتینگتون گمان میكردند برخی انواع فساد به رشد كمك میكند: فساد برخی اوقات اثر مثبتی بر رشد اقتصادی دارد. طرفداران «فساد كارا» ادعا میكنند رشوه دادن بنگاهها اجازه میدهد تا در اقتصاد گرفتار تاخیرهای اداری و قوانین بد و خشك بتوانند كارشان را پیش ببرند. در نظامی كه توزیع مجوزها و قراردادهای دولتی بر اساس رشوه است كاراترین بنگاهها قادر به پرداخت بیشترین رشوه میشوند و در نتیجه كارایی اقتصادی عاید میشود.
اما میردال این استدلال را قبول نداشت و میگفت مقامات دولتی فاسد با دریافت رشوه، این اختلالات را كاهش نمیدهند بلكه در عمل برای اینكه رشوه بیشتری دریافت كنند تاخیرهای اداری و اختلالات اقتصادی را افزایش میدهند. شواهد اقتصادی چه میگوید؟ بررسی بنگاهها و دولتها نشان میدهد كه فساد باعث كاهش رشد اقتصادی میشود. نمودار بالا رابطه بین شاخص فساد و تولید سرانه كشورها را نشان میدهد كه رابطه معكوس دارند و این هم یكی دیگر از امتیازات ثروتمند بودن كشورها است كه در آنها میزان فساد مالی كمتر خواهد بود.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست