دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بررسی اثر قرارگیری در میدانهای الکترومغناطیسی ناشی از تصویرنگاری به روش تشدید مغناطیسی هسته بر روی میزان آزاد شدن جیوه از آمالگام های دندانی


بررسی اثر قرارگیری در میدانهای الکترومغناطیسی ناشی از تصویرنگاری به روش تشدید مغناطیسی هسته بر روی میزان آزاد شدن جیوه از آمالگام های دندانی
● زمینه و هدف:
تصویرنگاری به روش تشدید مغناطیسی هسته (MRI) باعث افزایش میزان مواجهه انسان با میدانهای مغناطیسی قوی گردیده است. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر قرار گرفتن در میدانهای الکترومغناطیسی ناشی از تصویرنگاری به روش تشدید مغناطیسی هسته بر روی آزاد شدن جیوه از آمالگام می باشد.
● روش بررسی:
در این مطالعه مداخله ای قبل و بعد، سی نفر که حداقل چهار دندان ترمیم شده با آمالگام داشته و از زمان آخرین ترمیم آنها حداقل یک هفته گذشته بود و از سوی دیگر برای آنها MRI مغز تجویز شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. شدت میدان مغناطیسی معادل ۰.۲۳ تسلا و مدت زمان قرارگیری در میدان برای هر بیمار سی دقیقه بود. برای هر بیمار پرسشنامه ای در مورد شرایط کار و زندگی وی تکمیل شد سپس پنج سانتی متر مکعب بزاق تحریک شده، درست قبل از MRI و بلافاصله بعد از آن تهیه گردید. درب لوله ها بسته و کدگذاری شدند.
در مرحله بعد نمونه ها به آزمایشگاه ارسال شده تا جیوه بزاق به روش اسپکترو فتومتری جذب اتمی با تکنیک تولید بخار سرد اندازه گیری شود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفت و از آزمون پارامتریک t زوج (Paired t-test) برای مقایسه سطح جیوه در حالتهای مختلف استفاده گردید.
● یافته ها:
بعد از آنالیز نمونه ها در آزمایشگاه و دریافت پاسخ، مرحله کدبرداری (Decoding) نمونه ها انجام شد. میانگین میزان جیوه بزاق قبل و بعد از MRI به ترتیب معادل ۰.۸۶±۰.۳ و ۱.۱۳±۰.۵ میکروگرم بر دسی لیتر بود. داده ها توزیع نرمال داشته و آزمون t زوج یک اختلاف آماری معنی دار بین غلظت جیوه قبل و بعد از MRI نشان داد. (۰.۰۵>P)
● نتیجه گیری:
مطالعه حاضر تاثیر مواجهه با میدانهای الکترومغناطیسی MRI را بر روی آزاد شدن جیوه از آمالگام دندانی تایید می نماید.
سیدمحمدجواد مرتضوی
افسانه یزدی
کاظم خیابانی
علی کاووسی
رضا وزیری نژاد
بدرالسادات به نژاد
سیمین مهدی زاده تهرانی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی