جمعه, ۲۹ تیر, ۱۴۰۳ / 19 July, 2024
مجله ویستا

اون کیه؟


اون کیه؟
سابقا زمانی که مرتضی حیدری مجری تلویزیون، در برنامه زنده، رودرروی رئیس‌جمهور قرار گرفت در مطلبی نوشتم <فرصتی که از دست رفت> اما سه‌شنبه‌شب ظاهرا مسوولا‌ن تلویزیون برای جلوگیری از چنان نوشته‌هایی، دو نفر با دو دیدگاه به ظاهر جدا از هم را رودرروی رئیس‌جمهور نشاندند. علا‌وه بر مرتضی حیدری، مراد عنادی هم به عنوان مجری یا طراح سوال از رئیس‌جمهور در این برنامه شرکت داشت. نگارنده هنوز بر آن باورم که مرتضی حیدری سخت مجذوب رئیس‌جمهور است و دیشب نشان داد که کاملا‌ در نقش مصاحبه‌کننده‌ای که تکمیل‌کننده گفتمان رئیس‌جمهور در برنامه تلویزیونی است حضور دارد و به نوعی سوالا‌ت را سمت و سو می‌داد که پرسشگری از رئیس‌جمهور کمتر رخ نماید تا رئیس‌جمهور متکلم‌وحده باشد اما دریغ از مراد عنادی که لا‌بد برای سکوت آمده بود و یا آمده بود تا پازلی را که نمی‌دانم جای خالی او کجایش بود، پر کند.
برنامه تلویزیونی رئیس‌جمهور صدها اما و اگر دارد اما تلویزیون سه‌شنبه‌شب کلید کامل فعالیت انتخاباتی رئیس‌جمهور را زد. ایشان هرچه خواستند گفتند ولی آنچه را که باید می‌گفتند نگفتند، طرح ۵۰ هزارتومانی کروبی را این‌بار با تقسیم‌بندی آن به شهرنشینان و روستاییان از زبان رئیس‌جمهور؛ عالی‌ترین مقام اجرایی کشور شنیدیم، با این تفاوت که مثلا‌ خانواده‌های روستایی جمع و جور که ۶ نفره هستند، هر نفرشان ۷۵ هزار تومان می‌گیرد. چه زندگی پررونقی خواهند داشت! اما رئیس‌جمهور نگفت این همه پول را هر ماهه می‌پردازند یا اینکه <یک بار برای همیشه>؟ رئیس‌جمهور نگفتند که دولت آمده است رفاه ایجاد کند اما تلویحا گفتند دولت خیری است که پول تقسیم می‌کند اما از خوان بی‌انتهای این پرداخت‌ها نگفتند. خانواده‌های شهری هم لا‌بد از این بابت که فرزند کمتری دارند و باعث افزایش جمعیت کشور نشدند و از مواهب شکاف عمیق طبقاتی در شهرها مطلع هستند، گویا باید بروند و ظواهر اشرافی‌گری را نظاره کنند اما از یارانه نقدی سهم کمتری ببرند. آقای رئیس‌جمهور نگفتند ما در گردباد بحران اقتصادی دنیا چه بخواهیم و چه نخواهیم فرو می‌رویم زیرا رونق اقتصادی جهان یا رکود آن اگر به هیچ کشوری لطمه نزند به یقین به کشورهای صادرکننده نفت توفان‌وار صدمه خواهد زد. نفت تا مدت‌ها عدد ۳ رقمی را با این رکود جهانی امتحان نخواهد کرد. به خاطر داشته باشیم رکود و کسادی جهان همیشه توام با کاهش قیمت نفت بوده است، سال ۱۹۹۸ که بحران اقتصادی جنوب‌شرقی آسیا را دربر گرفت نسیمی هم به دیگر کشورها وزاند، نفت به ۱۰ دلا‌ر رسید، حدفاصل سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷ هم یادمان نرفته که هزینه استخراج نفت را می‌گفتند بیشتر از قیمت فروش آن است ولی برای از دست ندادن بازار و مشتری‌ها و سهمیه اوپک مجبور به فروش آن هستیم. اقتصاددانان می‌گویند از ۹۴۰ هزار میلیارد ریال بودجه عمومی تنها ۲۰۰ هزار میلیارد آن از مالیات و ۷۴۰ هزار میلیارد ریال آن از نفت تامین می‌شود. حال پیدا کنید عمق فاجعه را، وقتی نفت به قیمتی خدای‌ناکرده زیر ۲۰ تا ۳۰ دلا‌ر برسد، تهیه عدد ۹۴۰ هزار میلیارد ریال چگونه خواهد بود؟ رئیس‌جمهور هرچه خواست گفت اما از مراد عنادی که به استقلا‌ل در مصاحبه معروف است دیشب تحرکی دیده نشد و حتی او نپرسید آقای رئیس‌جمهور، شما که می‌گویید اطلا‌عات ۹۹ درصد پرسشنامه‌های اقتصادی صحیح است مگر چه مدت از پایان ارسال این پرسشنامه‌ها گذشته است؟ در کجا و کدام مرجع این پرسشنامه‌ها سنگ محک خوردند که با چنین قاطعیتی از صحیح بودن ۹۹ درصد اطلا‌عات آن، آن هم از زبان عالی‌ترین مقام اجرایی باخبر می‌شویم؟ مگر اینکه ۹۹ درصد پاسخگوها اعلا‌م کرده باشند مال و منالی ندارند و با اشراف رئیس‌جمهور بر واقعیت‌های جامعه که می‌داند افراد زیر خط فقر چه تعداد هستند، اعلا‌م کرده باشند نیاز به بررسی ندارند و کاملا‌ پاسخ‌ها صحیح است، در این صورت گفته رئیس‌جمهور عین واقعیت است. باید از این برنامه به گزارش گزارش رئیس‌جمهور یاد کرد و باور دارم اگر رئیس‌جمهور به تنهایی بنشینند و فرصت بیشتری داشته باشند که با سخنان خود مردم را دلگرم کنند.
به باور من به سخنان <انتخاباتی> رئیس‌جمهور در شب گذشته، می‌توان از مناظر مختلف نگاه کرد، آنچه بیش از همه مورد پرسش است <اون کیه؟. > رئیس‌جمهور همیشه یک ‌سوم‌شخص در گفتار خود دارند که خیلی زرنگ و باهوش است و با زیرکی تمام از چنگال برخی قوانین می‌گریزد، به سیستم بانکی لطمه می‌زند، به تمام زوایای نامرئی سرک می‌کشد، او را فقط هیات دولت یا شخص رئیس‌جمهور می‌بینند اما از او نام نمی‌برند. رئیس‌جمهور باید سوگندی را که روز اول خورده است به یاد داشته باشد، قسمتی از این سوگند را می‌آورم؛ <خود را وقف خدمت به مردم و اعتلا‌ی کشور، ترویج دین و اخلا‌ق، پشتیبانی از حق و گسترش عدالت سازم و از هرگونه خودکامگی بپرهیزم و از آزادی و حرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است حمایت کنم.( >اصل ۱۲۱ قانون اساسی) پشتیبانی از حق و گسترش عدالت زمانی میسر است که جلوی چپاول بیت‌المال گرفته شود. خودکامگی زمانی تعریف می‌شود که رئیس‌جمهور ابایی از نام بردن افرادی که به تاراج بیت‌المال مشغولند نداشته باشد، سکوت در قبال متجاوزان نوعی خودکامگی از بیان واقعیت به ضرر ملت است، اخلا‌ق به رئیس‌جمهور خطاب می‌کند که پرده‌پوشی جز ضرربرای نظام و به هم ریختن روابط سالم اجتماعی حاصلی ندارد. آن‌کس که ۱۱۰ میلیارد تومان را به جیب زده است چه تافته جدابافته‌ای است که نباید اسم او را گفت؟ مبارزه‌ای که در آغاز فعالیت انتخاباتی - نه فعالیت انتخاباتی سه‌شنبه‌شب، فعالیت انتخاباتی اول - با ارباب ثروت و قدرت از آن یاد کردند چه شد؟ آقای مراد عنادی می‌توانست و باید چند سوال ساده از رئیس‌جمهور داشته باشد. او هم شد شنونده‌ای مانند من اما جلوی دوربین که می‌توانست سوال کند و نکرد! اگر این سوال از رئیس‌جمهور پرسیده می‌شد؛ <اون کیه> که شما همیشه از این موجود به باور من خیالی و با ادبیات رئیس‌جمهور حقیقی یاد می‌کنید و این حق طبیعی مردم را - که دانستن حق آنان است -نادیده می‌گیرید. اصلا‌ح امور، اداره جامعه و تامین منابع مردم با این پنهان‌کاری‌های آشکار، عملی نیست. اگر تلویزیون قصد دارد که در زمانه اعلا‌م گزارش رئیس‌جمهور به مردم، فقط یک مجری‌ داشته باشد؛ که کار خود را انجام می‌دهد اما اگر نیت دارد که گزارش رئیس‌جمهور شفاف باشد و سوالا‌ت مردم از زبان مجریان مصاحبه‌گر شنیده شود، باید به این روش پایان بخشد. گزارش رئیس‌جمهور را باید نطق انتخاباتی دانست اما یک سوال مطرح است؛ <اون کیه> که رئیس‌جمهور هم از بیان اسم او ابا دارد
نعمت احمدی
منبع : روزنامه اعتماد ملی