چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چه زبانی برنامه بنویسیم؟


چه زبانی برنامه بنویسیم؟
امروزه زبانهای برنامه نویسی زیادی وجود دارد.شاید هزاران نوع که هر کدام برای کار خاصی شکل گرفته اند.که از مهمترین آنها می توان به …,Java,Basic,Pascal,C اشاره کرد.
تعدد زیاد این زبانها است که باعث شده است که برنامه نویسان ویا کسانی که می خواهند بسوی برنامه نویسی قدم بردارند دچار سردرگمی شوند.وهمه به این سوال برسند که کدامیک بهتر است؟
اما باید دانست که هر یک از این زبانها برای کار خاصی شکل گرفته اندوهرکدام در زمینه خودش برتری خاصی نسبت به دیگری دارد.وهیچ کدام را نمی توان برتر کامل دانست واین برنامه نویس است که باید متناسب با کار وهدفی که دارد زبان مناسب برای کار خویش را نیز انتخاب کند.
البته قطعا در این میان زبانی که گستره کاری زیادی داشته باشد یعنی بتوان در محیطهای گوناگون کارهای متفاوتی را با آن انجام دادبه عنوان یک زبان قدرتمند محسوب خواهد شد.
شاید موقعی که صحبت از زبان برنامه نویسی برتر باشد حتما نامی از C یا C++ می شنوید اما این زبان چیست وآیا با دانستن آن دیگر نیازی به سایر زبانهای برنامه نویسی نخواهیم داشت؟!
C وخانواده آن یعنی C++,C#,… بزرگترین وبرترین زبان برنامه نویسی دنیاست زیرا هم سرعت برنامه هایی که با این زبان نوشته می شوند بالاست وهم قابل کار بر روی اغلب سیستمهای نرم افزاری است.در واقع این سیستمهای نرم افزاری مانند بزرگترین سیستم عامل برای PCها یعنی ویندوز خود بوسیله سی بوجود آمده اند.
هدف اولیه از تشکیل C ایجاد یک زبان برنامه نویسی قدرتمند برای ساخت نرم افزارهای سیستمی بود.وبا گذشت سالها وکامپایلرهای گوناگونی که از سی بوجود امد اما باز هم C اصالت خودش را حفظ کرده وبه عنوان برترین زبان سیستمی شناخته می شود.این زبان یک زبان سطح میانی است وهم خاصیت زبانهای اولیه و سطح پایین(سرعت بیشتر) وهم خاصیت زبانهای سطح بالا(کارایی بیشتر)را یکجا داراست.
این زبان بطور کل پرقدرتر وسریعتر از سایر زبانهای برنامه نویسی است وهر برنامه ای که با این زبان ساخته شود از سرعت بیشتری برای اجرا برخوردار خواهد بود.اما همانطور که گفته شد سی یک زبان سیستمی است و اگر برنامه نویسی قصد نوشتن یک برنامه سیستمی را نداشته باشد به دلیل سختی کار با سی و معایب دیگری که دارد ترجیح می دهد تا زبان برنامه نویسی دیگری برای خود انتخاب کند.پس اگر قصد نوشتن برنامه های کاربردی ویا محاسباتی و تفریحی ویا از این دست را دارید بهتر است از سی صرفنظر کرده وبه سراغ زبانهای دیگری بروید که وقت شما را با کدهای پیچیده تلف نکند وبتوانید راحت تر به جزئیات برنامه تان برسید.
برنامه نویسی غیر سیستمی را می توان به سه بخش تقسیم کرد:
۱) برنامه نویسی برای انواع کامپیوترها
۲) اینترنت
۳) روی سیستمهای سخت افزاری فاقد سیستم عامل قدرتمند مانند:موبایلها
برنامه نویسی روی PC ها خود به دو قسمت نیز می تواند قابل تقسیم باشد یکی برنامه نویسی روی سیستم عامل ویندوز رایج ترین سیستم عامل برای کامپیوترهای شخصی و دیگری برنامه نویسی روی سیستمهای متن باز مثل لینوکس . زبانهای برنامه نویسی متنوعی نیز برای هرکدام از اینها وجود دارد.
در حوزه ویندوز زبانهای گوناگونی مثل دلفی وویژوالها ونسخه بروزشان دات نت وجود دارد.وهرکدام قابلیتهای خاص خود را دارد.اما آنچه مسلم است که پیروزی در این حوزه از آن دات نت است زیرا این زبان رابطه تنگاتنگی با سیستم ویندوز دارد وبرنامه هایی که در این زبان برای ویندوز نوشته می شوند درنسخه های مختلف ویندوز دچار مشکل نمی شوند.وهمچنین برنامه های نوشته شده در این ساختار از سرعت بیشتری هنگام اجرا در محیط ویندوز برخوردارند.ویژوال استودیو دات نت به شکلهای گوناگون از جمله Basic,C++,C#,ASP است اما در اصل اینها فقط ظاهر ماجراست ودات نت از یک زبان اسمبلی تشکیل شده که زبان میانی مایکروسافت نامیده می شود در واقع کاربر کدها را به یکی از چهار شکل بالا می نویسد وکامپایلر این زبانها، دستورات را تبدیل به زبان میانی می کند و آن دستورات را به زبان ماشین در می آورد به همین دلیل شما در دات نت می توانید مثلا قسمتی از برنامه را با بیسیک ودیگری را با سی بنویسید وآنها را با هم ترکیب کنید . در حقیقت بیسیک وسی که در دات نت مواجه می شوید تنها شکل ماجراست وفرقی نمی کند که شما با کدامیک از این ساختارها کارکنید چون نتیجه همان خواهد بود زیرا اینها تنها شکل ماجراست ودات نت در اصل یک زبان اسمبلی است که شکل هوشمندانه بیسیک وسی را برای راحتی کار با آن به خود گرفته است.
اما در حوزه لینوکس وضعیت کمی متفاوت است. برخلاف آنچه در ویندوز است وزبانهای مایکروسافتی حرف اول را برای برنامه نویسی می زنند اما در لینوکس تقریبا هیچ زبان مایکروسافتی قابل قبول ارایه نشده و آنهایی هم که ارایه شده مانند نسخه ای از بیسیک چندان قابل تعریف نیست.بنابراین به دلیل حضور کمرنگ مایکروسافت در لینوکس دست سایر شرکتها در این حوزه کاملا باز است .و زبانهای برنامه نویسی متنوعی برای این حوزه عرضه شده اما بیشک توانایی هیچ یک از آنها به پای python نمی رسد شاید به این دلیل که این زبان ،زبان اختصاصی لینوکس است وکلا برای برنامه نویسی روی این سیستم شکل گرفته اما سایر زبانها اغلب تغییر شکل یافته زبانهای سایر سیستمها مانند ویندوز هستند که برای نوشتن برنامه روی لینوکس محیا شده اند وبه همین دلیل کارایی کافی را ندارند.
و بلاخره نوبت به اینترنت می رسد جایی که به نظر می رسد در آینده ای نه چندان دور اغلب برنامه ها برای این سیستم نوشته خواهند شد.اینترنت به دلیل ساختارهای خاص سخت افزاری خود در ابتدا نیاز به زبانی داشت که با سیستمهای سخت افزاری ارتباط تنگاتنگی برقرار کرده وبتوان به هرشکلی برنامه روی آن ساخت به همین خاطر در ابتدای تشکیل صفحات وب اغلب برنامه نویسان به سراغ جاوا(تغییر یافته C++) رفتندواصلا باید گفت که اینترنت به وسیله جاوا بوجود آمد.اما با رشد روز افزون دنیای مجازی وبا بوجود آمدن سیستمها وساختارهای جدید،به تدریج پای سایر زبانها نیز به این فضا باز شد و گسترش برنامه نویسی دراین ساختار شرکتها را مجبور ساخت تا زبانهای کامپایلری نیز برای آن تعریف کنند بدین سان زبانهای برنامه نویسی دیگری مثل Php بوجود آمدند که این مسئله باعث کمرنگ تر شدن نقش جاوا در اینترنت شد بطوریکه دیگر امروز نمی توان جاوا را زبان منحصر به فرد اینترنت دانست دلیل آن هم اینست که جاوا یک زبان برنامه نویسی مشتق شده ازC++ است که برخلاف سایر زبانها فاقد کامپایلر بوده ومفسر آن بصورت باینری وبایت به بایت دستورها را ترجمه می کند به دلیل آنکه جاوا فاقد کامپایلر است به راحتی می توان با آن برای هر سخت افزار قابل برنامه ریزی برنامه نوشت.البته همین مزیت جاوا یک نوع عیب نیز برای آن محسوب می شودونبود کامپایلر در آن باعث می شود که برنامه های نوشته شده تحت آن از سرعت کمتری برخوردار باشند.وبه همین دلیل جاوا قادر به رقابت با سایر زبانهای برنامه نویسی در محیطهایی که سیستم عامل قدرتمندی وجود دارد نیست و زبان خوبی برای سیستمهایی نظیر ویندوز محسوب نمی شود.اما در محیطهایی که سیستم عامل آنچنانی وجود نداشته و در نتیجه زبانهای کامپایلری حرفی برای گفتن ندارند بهترین زبان محسوب می شود.به همین خاطر در ابتدای تشکیل اینترنت که هنوز ساساختارها وسیستمهای نرم افزاری آنچنانی روی آن تعریف نشده بود جاوا زبان اول اینترنت بود اما با گذشت زمان وپیشرفت ساختارهای جدید وب ، پای سایر زبانهای برنامه نویسی نیز به این عرصه باز شد وجاوا طبق معمول جای خود را به دیگران داد که از زبانهای نامدار در این عرصه می توان به Php,ASP.NET اشاره کرد که بین این دو نرم افزارهایی که با استفاده از Php تشکیل می شوند امنیت بیشتری دارند اما کار کردن با ASP آسانتر است و بهمین خاطر طرفداران بیشتری دارد اما باید قبول کرد که امنیت اطلاعات در اینترنت حرف اول را می زند پس باید زبان برتر اینترنت را Php دانست.
وسرانجام سومین ساختار یعنی برنامه نویسی روی سیستمهای سخت افزاری فاقد سیستم عامل قدرتمند مانند موبایلها.
همانطور که گفته شد بهترین زبان برنامه نویسی برای سیستمهای سخت افزاری که سیستم عامل قدرتمندی در آن موجود نیست جاوا است .کلا وقتی هر سخت افزاری بوجود می آید همه برای نوشتن برنامه روی آن قبل از هر چیز به سراغ C++,Java می روند.در مورد موبایلها هم این مسئله صدق می کند و امروزه نرم افزارهای موبایلها بیشتر با جاوا ساخته می شوند.و حتی موبایلهایی که سیستم عاملهایی چون سیمبیان و ویندوز موبایل درآنها شکل گرفته اند. باز نقش جاوا بارزتر از سایر زبانهای برنامه نویسی است. وبه همین خاطر شرکتهایی که برای موبایلها نرم افزار می سازند بصورت گسترده ای از زبان برنامه نویسی جاوا استفاده می کنند.
در آخر بصورت کلی می توان گفت که از بین هزاران زبان برنامه نویسی که برای کارهای گوناگونی ساخته شده اند. می توان C را به عنوان بهترین زبان برای کارهای سیستمی ، دات نت برای ویندوز ، Php زبان برتر اینترنت ، python زبان مخصوص لینوکس و جاوا بهترین زبان برای نوشتن برنامه هایی روی محیطهای فاقد سیستم عامل قدرتمند دانست.
حسین حسین
منبع:
www.profan.blogfa.com
منبع : آروین تاژ آفرین