پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
وقتی رنگ ها جیغ می زنند
قدم زدن در آغازین هفته های فصل جدید در فروشگاه ها و بوتیک های لباس که در شمار چشم نوازترین مراکز خرید پایتخت به حساب می آیند حسی پرشور، هیجانی با چاشنی جیغ در روح القا می کنند. کافی است درپی تغییر ذائقه هنری ناخنکی به کتاب های هنری زده باشیم بی برو برگرد یاد تابلوی جیغ می افتیم. شاهکار ادوارد مونش، نقاش نروژی که در آن انسانی با دهان باز که از شدت هیجان با صورتی درهم ریخته مشغول فریاد زدن است. این مرد بر جاده ای که انبوه رنگ های تند و به خصوص سرخ و نارنجی او را فراگرفته اند، ایستاده و روبه روی مخاطب بیرونی فریاد می زند.
تابلوی اکسپرسیونیستی مونش در این روزها، نمونه جالبی است از واکنش آدم هایی که برای خرید لباس با ویترین های انتزاعی روبه رو می شوند.
شاید جملات فوق چندان خوشایند نباشد اما حقیقتی است که این روزها در شاپینگ سنترها و لباس فروشی ها زیاد به چشم می خورد. ویترین بوتیک های پایتخت پر شده از انواع و اقسام مدل مانتوهای بنفش جیغ، زرد جیغ و سبز جیغ که یکی در میان کنار هم قرار گرفته اند. (البته ذکر این نکته ضروری است که در رنگ شناسی واژه جیغ معنی ندارد و به جای آن از واژه های تهاجمی یا تند استفاده می شود؛ و نگارنده در اینجا به قصد پررنگ نشان دادن وضعیت اسفناکی که بر سر مد آمده است استفاده کرده است.) در سال های اخیر که بحث مد در کشور به طور جدی تری نسبت به گذشته مطرح شده است، بیش از آنکه شاهد طراحی های خلاقانه هنرمندانه کشورمان باشیم، نمونه های کپی شده از کشورهای دیگر را پشت ویترین مغازه ها نظاره گر هستیم. گرچه در مملکت ما خریدار حق انتخاب ندارد و این تولید کننده است که با تولید و دوخت مدل های یکسان و یکرنگ که اصولاً هیچ تطابقی هم با اصول مد و زیبایی شناسانه ندارند، برای مشتری تعیین می کند که چه رنگ و چه مدلی بپوشد ولی واقعاً آدم از برخی سلیقه ها می ماند که در میان انبوه لباس های پشت ویترین چه آنها که تولید کننده به خورد خریدار می دهد یا آنها که از نتیجه ماه ها تلاش طراحان پاریسی الگوبرداری و تولید شده اند دست به چه انتخاب هایی می زنند.
البته ناگفته نماند که این عدم زیبایی شناختی تنها در مملکت ما رایج نیست که در قلب آمریکا هم زیبایی معنا و مفهوم خود را از دست داده است و به گفته اندی وارهول، هنرمند پاپ آرت، نقش مایه ها و مضامین بنیادی زیبایی شناسی مرده اند. اندی وارهل در یادداشت های خود در باب زیبایی می نویسد: «برداشت های هرکس از زیبایی با دیگری متفاوت است. وقتی من کسانی را در لباس های جلفی که به تنشان مناسب است می بینم، سعی می کنم لحظه ای که آنها دارند آن لباس را می خرند، مجسم کنم. وقتی که با خودشان می گویند فوق العاده است، خوشم می آید، برش می دارم . آدم نمی تواند تصور کند مغز آنها چگونه کار می کند که پارچه های پولی استر احمقانه، شلوار های گل میخ دار یا تاپ های بندی که روی آن کلمه میامی با اکلیل نوشته شده را می خرند . پس آنها چه چیزی را زشت می دانند؟» در اصول روانشناسی رنگ ها، بنفش از دیرباز رنگ ملکه ها بوده است و رنگ رازگونه به شمار می رود اما همین رنگ که بسیار هم رمانتیک خوانده می شود اگر به تنهایی و برای طولانی مدت استفاده شود نوعی حس غریبانگی به فرد القاء می کند که حتی اگر رنگ های شادی مثل نارنجی، زرد و سبز در کنار آن باشند همچنان خاصیت حزن و اندوه خود را از دست نمی دهد. رنگ های زرد و سبز نیز هر کدام به همین ترتیب حسی مستقل از خود ارائه می دهند.
مثلاً رنگ سبز رنگ آرامش و نشاط، باروری بوده و زرد رنگ توجه و نیز شادمانی است اما استفاده کردن مداوم آن موجب خستگی، آشفتگی و عصبانیت می شود. اما آنچه که اهمیت دارد این است که این رنگ ها خاصیت خود را با تنالیته های مختلف از دست می دهند. نظیر اینکه سبز پررنگ یا همان جیغ برخلاف سبز روشن باعث گرفتگی و حس مالیخولیایی در فرد می شود. بنفش پررنگ نیز اعتدال ذهنی را برهم می زند و تماس دائم با آن باعث برانگیختن حس مالیخولیایی در فرد می شود. در اصول هماهنگ کردن لباس های رنگی علاوه بر اینکه دانستن این موضوع که چه نوع رنگی به صورت فرد می نشیند و او را زیبا جلوه می دهد، به خاطر سپردن این نکته که رنگ ها در زنان و مردان تاثیر همسانی ندارد نیز اهمیت خاصی دارد. یکی از پرطرفدارترین رنگ ها نزد دو جنس رنگ آبی است. اما این رنگ بیش از آنکه برای زنان جلب زیبایی کند از زیبایی آنها می کاهد.
پوشیدن پیراهن آبی از خشکی چهره مرد می کاهد و او را مهربان تر و قابل اطمینان تر نشان می دهد اما همین رنگ در زنان حالتی از سردی، بی اعتنایی و بی تفاوتی در چهره آنها پدیدار می سازد و از آنجا که داشتن روحیه آرام و با نشاط در زیبایی و جذاب جلوه دادن فرد تاثیر گذار است بنابراین رعایت این نکات ریز عامل مهمی در خوش پوشی و زیبایی خواهد بود. در اصول طراحی لباس آمده که لباس بنفش، سبز یشمی و فیروزه ای به آدم هایی با پوست تیره یا آنها که پوستشان را در این فصل برنزه می کنند، نمی آید.
بعضی افراد پوست و رنگ مویی دارند که مکمل رنگ هایی است که امروز دربازار پوشاک زیاد دیده می شود اما بعضی افراد با پوشیدن این رنگ ها، رنگ پریده و بی حال به نظر می رسند. اگر شما جزء دسته دوم هستید، ولی به پوشیدن این رنگ ها علاقه دارید، راه هایی وجود دارد که با وجود اینکه ظاهرتان با این رنگ ها تناسب ندارد، بتوانید ظاهری زیبا برای خود درست کنید. پوشیدن بلوز تیره که طرح های روشن دارد، انتخاب بلوز یا پیراهن روشن با دامن یا شلوار تیره و پوشیدن لباس های دو رویه که ترکیب زیرین آنها رنگی روشن داشته باشد می تواند در همسان سازی رنگ با پوست صورت شما کمک کننده باشد. افراد تیره پوست معمولاً دارای چشمان و موهای مشکی یا قهوهای تیره هستند؛ بنابراین باید لباسی را انتخاب کنند که با رنگ های تیره مغایرت داشته باشد.
این مغایرت چهره را از یکنواختی بیرون آورده و باعث جذابیت بیشتر می شود. صورتی، سفید، خاکی، آبی ملایم و طوسی روشن مناسب ترین رنگ ها برای این گروهند. بژ، آبی، بنفش یاسی، مشکی و صورتی نیز رنگ های مناسب افراد با پوست های معمولی به شمار می روند. برای افرادی که پوست روشن دارند نیز رنگی مناسب است که با رنگ پوست تضاد داشته باشد. رنگ هایی نظیر آبی، قهوه ای، سبز پررنگ، زرد، سرخابی و بنفش یاسی. در این گروه به طور کلی باید از رنگ های خشن و روشن استفاده کرد تا تضاد کافی با رنگ پوست به وجود آید. اگر با پوشیدن رنگ های روشن این فصل راحت نیستید و احساس خوبی ندارید از لوازم جانبی رنگی مانند کمربند رنگارنگ یا کفش و کیفی همرنگ یا به رنگ روشن که با لباس شما متناسب است و آن را آراسته می کند، انتخاب کنید. فراموش نکنید یکپارچگی بیش از حد باعث انگیزش بسیار پایین و پیچیدگی افراطی نیز باعث انگیزش بیش از حد خواهد شد. در این میان، هارمونی و هماهنگی تعادل پویا خواهد بود.
اگر شما علاقه زیادی به رنگ خاصی دارید، می توانید از آن به عنوان رنگ هسته که معمولاً برای ما ایرانیان مانتو به شما می رود، استفاده یا آنها را با لباس هایی با رنگ های سه گانه اول در چرخه رنگ (قرمز، آبی و زرد) یا رنگ های سه گانه دوم (نارنجی، سبز و بنفش) ترکیب کنید. اگر هم تمایلی به ایجاد هارمونی ندارید، می توانید از رنگ های متمم استفاده کنید.این رنگ ها، رنگ هایی هستند که در چرخه رنگ کاملاً متضاد و روبه روی هم قرار گرفته اند. وقتی این رنگ ها در کنار یکدیگر قرار بگیرند، یکدیگر را تشدید کرده و یکدیگر را روشن تر نشان می دهند.
رنگ های سبز و قرمز مقابل همدیگر قرار گرفته اند به همین دلیل است که لباس های با رنگ سبز ارتشی و زرشکی، آبی و نارنجی، طلایی و سبز زنگاری زیبا به نظر می رسد. برای تیپ خنثی نیز بهترین پیشنهاد پوشیدن لباس هایی با سایه های سفید، سیاه، خاکستری است. از رنگ های خنثی می توان در ترکیب با همه رنگ ها یا ترکیب با خودشان استفاده کرد.
شلوار خاکی، مانتوی سفید و یک روسری خاکستری، مجموعه ای از رنگ های خنثی را ایجاد می کند. درست است که رنگ های خنثی اگر باهم استفاده شوند پویا نخواهند بود اما ظاهری زیبا را به وجود می آورند. با تمامی اینها که گفته شد، نمی توان از دلپذیری رنگ غالب مغازه های لباس فروشی کاست. به هر حال بنفش رنگ زیبایی است و امسال هم مد شده و اتفاقاً از رنگ های مورد علاقه نگارنده نیز هست ولی باید توجه داشت که این رنگ با ترکیباتی مثل زرد جیغ همخوانی ندارد. اگر به طبیعت و گل های زنبق نگاه کنید تلفیقی از آبی سوسنی یا بنفش یاسی با لیمویی می بینید. الگو گرفتن از طبیعت برای ست کردن لباس مطمئناً شیوه خوبی خواهد بود تا هم تصویر تابلوی جیغ ادوارد مونش را زمانی که پشت ویترین بوتیک ها به تماشای البسه زرد و بنفش و سبز جیغ ایستاده ایم در ذهن پاک کنیم و هم از این روزمرگی رنگی که در این فصل گرفتارش شدیم، رهایی یابیم.
بهاره مهرنژاد
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست