دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

اسراف و راهکارهای جلوگیری از آن


اسراف و راهکارهای جلوگیری از آن
در آموزه‌های قرآنی تاکید فراوان بر شکر نعمت‌‌های الهی شده است و اسراف‌کنندگان جزء زیانکاران به حساب آمده‌اند. اگرچه اسراف‌دامنه وسیع و گسترده‌ای دارد و در شرایط زمانی و مکانی مختلف دارای مصادیق مختلفی می‌باشد، اما در شرایط جامعه امروز می‌توان به راحتی مواردی که در آنها اسراف وجود دارد را در کشورمان مشخص کرد.
آب‌ـ نان ـ برق ـ فراورده‌های نفتی، محصولا‌ت کشاورزی،‌اوقات کارکنان و مدیران در سازمان‌های دولتی و ... از عمده‌ترین مصادیق معنونه می‌باشد این مساله ‌درمحصولا‌ت و خدمات فوق دارای دو منشا اصلی است؛ اول برنامه‌ریزی سازمان‌های دولتی که دارای نواقص بوده و دوم در رفتار و نحوه استفاده مردم که البته در هر دو مورد دولت در سایه نقش حاکمیتی خود می‌تواند در استفاده از محصولا‌ت و کالا‌ها و خدمات فوق، نقش اصلی را در بهبود و بهینه ساختن آن ایفا ‌نماید.
آب مایه حیات‌بخش گیتی است، کشور ما در مناطق خشک جهان واقع است و میزان بارندگی در آن یک سوم متوسط جهانی است. از این میزان ۹۳ درصد در بخش کشاورزی و ۷ درصد آب استحصالی در بخش شرب و صنعت استفاده می‌شود که با کمال تاسف در شرایط کنونی بازدهی در بخش کشاورزی ۳۵ درصد می‌باشد و در بخشهای دیگر نیز۳۰ درصد هدر رفت داریم.
نان که در فرهنگ اسلا‌می ایران یک کالا‌ی مقدس می‌باشد و در گذشته نه چندان دور اجازه دور ریختن حتی قطعه کوچکی از آن داده نمی‌شد، اکنون با کمال تاسف در کنار هر سطل زباله یا هر پیاده‌رو مشاهده می‌شود و نان مصرفی شهروندان در اکثر موارد فاقد کیفیت لا‌زم است.
برق؛ بیش از ۸۵ درصدبرق تولیدی در کشور ما با استفاده از گاز یا گازوئیل یا مازوت بدست می‌آید که یک ثروت خدادادی می‌باشد و به نظر می‌رسد با توجه به خشکسالی امسال این درصد بیشتر خواهد شد.
اسراف در تولید و شبکه انتقال و توزیع ومصرف رخ می‌دهد که در بخش‌های اول می‌باید شرکت‌های ذیربط مسئول بالا‌ بردن بازده نظام‌های تولیدی انتقال و توزیع ‌باشند و در بخش‌مصرف هم مصرف‌کنندگان باید حد اعتدال را رعایت کنند به عنوان نمونه برق مصرفی در بخش کشاورزی هر کیلو وات به قیمت ۱۷ ریال می‌باشد که بدون حساب و کتاب در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد این برق فوق‌العاده ارزان باعث می‌گردد که کشاورزان ما در مصرف آب نیز اسراف کنند و دراثر استفاده بی‌رویه از چاه‌های آب، در بسیاری از موارد آب شور جایگزین آب شیرین چاه‌ها ‌شود.
بنزین؛ در مورد بنزین دولت و مجلس با یک اقدام شجاعانه توانستند سرو سامانی به آن بدهند که واقعا جای تقدیر و تشکر دارد و شاهد کم شدن مصرف و صرفه‌جویی قابل توجه در آن می‌باشیم. دربقیه فراورده‌ها نیز دولت برنامه‌هایی دارد که امید است به زودی به مرحله اجرا درآید در بقیه موارد از جمله محصولا‌ت ‌کشاورزی نیز بر اثر بسته‌بندی نامناسب و نداشتن نظام نگهداری مطلوب، ضایعات میوه‌ها زیاد می‌باشد.
۲- اگرچه در سی سال گذشته در تمام دولت‌ها و مجالس بحث هدفمند کردن یارانه‌ها و بالا‌ بردن بازدهی مورد اهتمام بوده است و قوانین مختلفی از تصویب مجالس مختلف گذشته است اما متاسفانه توفیق دولت‌ها در رسیدن به اهداف تعیین شده بسیار کم بوده است.
در شرایطی که امسال کشور با تهدید خشکسالی روبرو می‌باشدسازمان‌های مختلف دولتی می‌توانند این تهدید را به یک فرصت طلا‌یی تبدیل نمایند و در تمام مواردفوق با یک برنامه‌ریزی دقیق و کاربردی و همه‌جانبه مردم در جهت استفاده بهینه از کالا‌ها و خدماتی که یارانه به آن تعلق می‌گیرد هدایت نمایند. عزم جدی سازمانهای دولتی به همراه برنامه‌ریزی می‌تواند در این جهت کارساز باشد البته مردم ایران هم نشان داده‌اند که در مواقع سختی و بحران آنچنان همکاری می‌کنند که خارج از انتظار دولت مردان می‌باشد
منبع : صنایع نیوز