یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

شرحی بر حدیث ولایت


شرحی بر حدیث ولایت
● عوامل استمرار انقلاب اسلامی
سخنان مقام معظم رهبری در سالروز رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی که ابعاد ویژه و کم نظیری داشت سرشار از مسایل عمیق و حساب شده و مدبرانه و آینده‌نگرانه بود. آنچه در این مقال بدان می‌پردازیم، عوامل استمرار انقلاب است که مورد تاکید و تبیین معظم له قرار گرفت. ایشان عوامل استمرار را اینگونه برشمردند:
۱) پایبندی به مبانی اسلام
۲) مشروط بودن مشروعیت قوانین به انطباق با اسلام
۳) رهبری پایبندی مردم، مسئولان ورهبری نظام اسلامی به احکام و مبانی اسلامی یکی از مهمترین عوامل استمرار انقلاب اسلامی و بلکه موتور محرک آنست. پیامبر عظیم‌الشان اسلام برای استقرار جامعه نبوی در مسیر تکوین ملت سالها تلاش و مبارزه کرد تا توانست مردم را به احکام و دستورات الهی فرا خواند و جامعه‌ای مبتنی بر مبانی مکتب اسلام بنا نماید لذا:
الف) پایبندی مردم به مبانی اسلامی موجب عملی شدن اسلام در زندگی فردی واجتماعی مردم و احترام آنان به قوانین منبعث از اسلام خواهد شد.
ب) پایبندی نمایندگان مردم به مبانی اسلامی موجب تطبیق برنامه و قوانین با اسلام و پیدا کردن راهکارهای اسلامی برای مشکلات و معضلات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خواهد شد. هر گاه کندی و سستی‌ای در حرکت انقلاب اسلامی بسوی آرمانهای آن مشاهده شده ناشی از ضعف در پایبندی مردم یا منتخبین آنها به مبانی اسلامی بوده. ارزیابی دولتها و مجلس‌ها را می‌توان با میزان پایبندی عناصر آن به این مبانی انجام داد. به هرمیزان که عناصر دولتی به مبانی اسلام پایبندتر و از اعتقادات محکم‌تری برخوردارند، گرایش اجرایی کشور بسوی ارزشها و دین محوری و دینمداری بیشتر و تقویت مبانی اسلام در جامعه جدی‌تر است وهر مقدار که از دین و مبانی فاصله گرفته‌اند، مخالفین دین و ضدارزشها بیشتر تقویت شده‌اند.
چطور می‌شود که در یک دولت ایثارگری ارزش است و در یک دولت ضد ارزش می‌شود. چطور می‌شود که در یک دولت کمک به ترویج موسیقی و تخت جمشید ارزشی است و در دولتی دیگر کمک به مساجد و هیات مذهبی و آستان قدس رضوی؟
این تفاوت‌ها را باید در میزان پایبندی به مبانی اسلامی جستجو کرد.
طبق اصل چهارم قانون اساسی، کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی و اداری فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیره اینها باید بر اساس موازین اسلامی باشد. و مسئول تطبیق این قوانین با اسلام و قانون اساسی شورای نگهبان است. طبق این اصل تمام احکام و قوانین عادی و دستورالعمل‌ها باید با اسلام منطبق باشد و یا حداقل با اسلام مغایر نباشد. آنچه تاکنون عمل شده بیشتر عدم مغایرت با اسلام در قوانین بوده نه تطبیق کامل با اسلام زیرا وقتی قانونی با اسلام قابل تطبیق است که ضوابط و چارچوب آن از متن اسلام استخراج شده باشد و یا الگویی قابل ارایه در تاریخ اسلام وجود داشته باشد.
بنظر می‌رسد که ناکارآمدی بعضی قوانین در حل مشکلات جامعه و مردم که تحقق آرمانهای انقلاب را در بعضی مسایل به تاخیر انداخته این است که مجالس قانونگذاری به تصویب قوانین فاقد مغایرت با اسلام اکتفا کرده‌اند و بدنبال استخراج قوانین ازمتن اسلام و قرآن و سنت نبوده‌اند. اگر این اصل و عامل مورد توجه بیشتر قرار گیرد و مرکز پژوهشهای مجلس یکی از وظایف خود را استخراج راه حلهایی قانونی از سنت وسیره نبوی و علوی و متون قرآنی و فقه اسلامی قرار دهد یقینا بجای عدم مغایرت با اسلام در قوانین،‌انطباق کامل با اسلام را می‌توان تضمین کرد.
طرح حکومت اسلامی بر مبنای ولایت فقیه که از ابتکارات امام خمینی (ره) که ولایت امرو امامت مستمر را محقق و رهبری فقیه جامع الشرایطی را که از طرف مردم به عنوان رهبر شناخته می‌شود آماده می‌کند ضامن عدم انحراف سازمانها و قوای مختلف از وظایف اصیل اسلامی خود قرار داده است.
عدالت و تقوا و بینش صحیح سیاسی و اجتماعی و تدبیر و شجاعت و مدیریت وقدرتی که برای رهبری جامعه در ویژگی‌های رهبری طبق قانون اساسی قرار داده شده از ولایت فقیه، نگهبان و مرزبانی قوی وبصیر و مقتدر وآگاه برای طی مسیر انقلاب اسلامی ساخته که از هرگونه انحراف انقلاب از مسیر اصلی ومبنایی خودش باز می‌دارد و به قوای سه گانه اجازه نمی‌دهد، ساز ناهماهنگی با اسلام و آرمانهای آن بزند. مجلس خبرگان رهبری که مسئولیت معرفی چنین رهبری به جامعه را دارندو بر عملکرد او نظارت می‌کنند، ملاک ارزیابی‌شان در عملکرد رهبری، حساسیت رهبری در جلوگیری از انحراف انقلاب از مسیر اسلام و مبانی آن است.
اگر رهبری در برابر انحراف قوه مجریه ازمسیر اسلام و مبانی دینی نایستد و تذکر ندهد و حتی از حکم حکومتی استفاده نکند، باید مورد سئوال قرار گیرد. اگر رهبری در برابر تصویب قوانینی بر خلاف اسلام و مبانی انقلاب نایستد و مجلس را از آن بر حذر ندارد باید مورد سئوال خبرگان قرار گیرد. بنابر این رهبری به هر میزان در پایبندی به اسلام و مبانی آن قوی‌تر و قاطع‌تر باشد استمرار انقلاب در مسیر مبانی اسلامی ممکن‌تر و میسرتر خواهد بود.
حمیدرضا ترقی
منبع : آتی بان