یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

بـحــران هـویـت در ارتش اسرائیل


بـحــران هـویـت در ارتش اسرائیل
« یجیل لیفی » استاد دانشگاه اسرائیلی بئرالسبع در پژوهشی درباره ترکیب و ساختار ارتش اسرائیل نسبت به ضعف انگیزه یهودیان اشکنازی (یهودی غربی ) در طبقه اول و دوم جامعه اسرائیلی برای پیوستن به ارتش هشدار داد. لیفی در تحقیق خود به نام « تصویری از اوضاع » که در فصلنامه دانشگاه منتشر شد نوشته است : این گروه بر خلاف گذشته از آن جهت که دیگر برای به دست آورن جایگاه حقوق و سرمایه به ارتش نیازی ندارند حاضر به پذیرش خدمت نظامی نیستند.
این کارشناس در تحقیق خود آورده است که بررسی هویت قربانیان ارتش درجریان انتفاضه دوم نشان می دهد که فرزندان طبقه اجتماعی دیگری غیر از طبقه اول و دوم که شامل مهاجران جدید ساکنان حومه ها و شهرک های در حال توسعه (شهرکهای بدون امکانات ) مذهبی ها و مستعمره نشینان می شوند به تدریج جایگزین فرم سابق ساختار ارتش خواهند شد که پیشتر از رده های اول و دوم جامعه یعنی اشکنازی ترکیب شده بود. این در حالی است که واحدهای جنگنده اسرائیل که احتمال کشته شدن آنها بیشتر است از یهودیان آفریقایی امریکای جنوبی شرق اروپا و کشورهای منشعب از شوروی تشکیل شده اند.
بر اساس این تحقیق تنها نظامیانی که برای خدمت داوطلبانه در واحدهای جنگنده و خط مقدم ارتش اسرائیل اعلام آمادگی کرده اند ساکنان کیبوتس ها (مجتمعهای مسکونی تعاونی یهودیان ) بوده اند. این تحقیق مشارکت بی نظیر کیبوتس نشینان در ارتش را به تاسیس مدرسه ای لائیک برای آمادگی نظامی مرتبط دانست و آورده است که ۱۸ تن از ساکنان این مناطق در جنگ با لبنان کشته شدند . در این تحقیق آمده است که ۲۵ درصد از داوطلبان پیوستن به ارتش در سال ۱۳۸۶ از تصمیم خود منصرف شده اند و ۱۷ درصد از جوانان نیز خدمت وظیفه ۳ ساله خود را بر اساس قانون به پایان نبرده و به نحوی از خدمت گریخته اند .
و در حالی که « گابی اشکنازی » رئیس جدید ستاد مشترک ارتش به محض انتصاب در این سمت نام « ارتش ملت » را به نام « نصف ملت » تغییر داد در کتاب « تارهای عنکبوت » که پس از جنگ با لبنان منتشر شد آمده است که ارتش به دلیل افزایش طبیعی متدینان اصولگرا که به بهانه تحصیل دینی در ارتش خدمت نمی کنند با کاهش میزان نظامیان به خدمت گرفته شده مواجه شده است .
این کتاب که نوشته دو روزنامه نگار هاآرتض « عاموس هارئیل » و « آفی سخاروف » است به افزایش معافیت متدینان اصولگرا از خدمت نظامی اشاره کرده و آورده است که در ۵ سال این آمار از ۹ درصد به ۱۱ درصد رسیده است و در صورت ادامه این وضعیت در سال ۱۳۹۸ میزان معاف شدگان از خدمت به ۴۰ درصد خواهد رسید که ۲۳ درصد آنها از متدینان اصولگرا (یهودیان افراطی ) خواهد بود.
این دو نویسنده گرچه که برای اطمینان خاطر جامعه صهیونیستی گفته اند که صحبت از بحران معافیت متدینان مبالغه آمیز است ولی گفته اند پدیده خطرناک دیگری بعنوان فرار جوانان طبقات سطح بالا از خدمت نظامی رخ نموده است که خطرناک تر است و می بینیم که ساکنان تل آویو مرکز سرمایه داران اسرائیل با سهم کمتری از قربانیان در جبهه جنگ مواجه بوده اند.
این دو نویسنده معتقدند که تمایل نداشتن طبقه های اول و دوم جامعه اسرائیل برای حضور در خط مقدم باعث فقدان ذخیره کیفی در ارتش شده و گذشته از آن ارتش هماهنگی قوا را از دست داده و با داشتن تنها یک پشت جبهه معمولی « خط مقدم ویرانگر » که همیشه مورد توجه فرماندهان بود از کار می افتد و بتدریج توان ارتش به صفر می رسد. این دو نویسنده همچنین اشاره کرده اند که با خروج طبقه های بالای جامعه از ارتش و باقی ماندن متدینان ملی گرای ساکن مستعمره ها و مناطق دیگر سلطه خاخامها در زمان بحران بر نظامیان بیشتر از سلطه فرماندهان خواهد بود و مشکلی نظیر عدم فرمانبری نظامیان از سران خود را نظیر آنچه که در تخلیه غزه رخ داد درپی خواهد داشت .
● تغییر معادله
آمار و ارقام تعدادی از مراکز آمار صهیونیستی افزایش قابل ملاحظه تعداد نظامیان کشته شده صهیونیستی در خلال سالهای انتفاضه اول در سال ۱۳۶۶ و انتفاضه الاقصی در سال ۱۳۷۹ را فاش ساخت که همراه با کاهش درصد شهدای فلسطینی در مقایسه با صهیونیستهای کشته شده تا نزدیک به برابر شدن می باشد .
در این آمار آمده است : درصد اسراییلی های کشته شده در انتفاضه سال ۱۳۶۶ ۲ ۵۱ درصد در مقایسه با درصد شهدای فلسطینی است که ۹۷ ۵۰ درصد بوده است . این مقایسه با انتفاضه الاقصی در سال ۱۳۷۹ درصد صهیونیستهای کشته شده را ۲۲ درصد (یعنی ده برابر) و درصد شهدای فلسطینی را ۷۸ درصد نشان می دهد .
« شائول موفاز » وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی در سال ۱۳۸۴ گفت تعداد صهیونیستهای کشته شده به ۹۸۹ نفر رسیده است و وزارت خارجه این رژیم تعداد کشته شدگان صهیونیستی را در پایان سال ۱۳۸۵ هزار و هفت نفر اعلام کرد . رئیس شورای شهرک نشینان کرانه باختری و نوارغزه فاش ساخت که طی دو سال گذشته ۱۳۰۳ صهیونیست کشته شده اند . در سال ۱۳۸۷ درصد کشته شدگان صهیونیست نسبت به تعداد شهدای فلسطینی یک به ۲ ۷۳ است
این تغییر معادله در هفته های اخیر نیز با انجام سه یا چهار عملیات از سوی فلسطینی هاشتاب بیشتری گرفته است . به گونه ای که مبارزان فلسطینی توانسته اند با انجام عملیات زمینی به عمق رژیم صهیونیستی ویا نصب کمین در درون نوار غزه از جمله عملیاتهای ناحال عوز (سه کشته اسراییلی ) اردوگاه جبالیا (سه کشته اسراییلی و انهدام دو تانک ) عملیات اردوگاه البریج (دو کشته اسراییلی ) و درگیری گذرگاه کرم ابو سالم (یک کشته اسراییلی ) نسبت کشته اسراییلی را به مراتب بیشتر از سالهای گذشته افزایش دهند.
● افزایش بزهکاری
بر اساس آمارهای منتشره از سوی پلیس رژیم صهیونیستی و اداره مرکزی آمار این رژیم تعداد پرونده های مربوط به جوانان در اداره پلیس اسرائیل در ۱۰ سال گذشته افزایش یافته است . بر اساس این آمار از هر ۲۵ نوجوان اسرائیلی در سنین بین ۱۲ تا ۱۸ سال یک نفر و از هر یک کلاس آموزشی به طور میانگین دو دانش آموز در پلیس اسرائیل پرونده جنائی دارند.
« اهرون ملامید » قاضی بازنشسته که در گذشته سمت رئیس دادگاه نوجوانان را بر عهده داشت گفت : « از سال ۱۳۷۹ شاهد افزایش بزهکاری در میان نوجوانان هستیم به گونه ای که پرونده های موادمخدر و چاقوکشی بسیار افزایش داشته است » .
گفتنی است دو ماه پیش پلیس اسرائیل در سدیروت در پاسخ به شکایت اهالی این مستعمره مبنی بر سرقت از منازل آنان سعی کرد آنها را به بازپس گیری شکایت و عدم گشودن پرونده ای جدید متقاعد سازد.
بررسی هویت قربانیان ارتش درجریان انتفاضه دوم نشان می دهد که فرزندان طبقه اجتماعی دیگری غیر از طبقه اول و دوم که شامل مهاجران جدید ساکنان حومه هاو شهرک های در حال توسعه (شهرکهای بدون امکانات ) مذهبی ها و مستعمره نشینان می شوند به تدریج جایگزین فرم سابق ساختار ارتش خواهند شد که پیشتر از رده اول و دوم جامعه یعنی اشکنازی (یهودی غربی ) ترکیب شده بود .
آمار و ارقام تعدادی از مراکز آمار صهیونیستی فاش ساخت افزایش قابل ملاحظه ای در تعداد نظامیان کشته شده صهیونیستی در خلال سالهای انتفاضه اول در سال ۱۳۶۶ و انتفاضه الاقصی در سال ۱۳۷۹ صورت گرفته است به گونه ایکه ارقام صهیونیست های کشته شده بتدریج با تعداد شهدای فلسطینی به یکسان شدن نزدیک می شود .
درصد اسراییلی های کشته شده در انتفاضه سال ۱۳۶۶ ۲ ۵۱ درصد در مقایسه با درصد شهدای فلسطینی است که ۹۷ ۵۰ درصد بوده است . این مقایسه با انتفاضه الاقصی در سال ۱۳۷۹ درصد صهیونیستهای کشته شده را ۲۲ درصد (یعنی ده برابر) و درصد شهدای فلسطینی را ۷۸ درصد نشان می دهد .
با خروج طبقه های بالای جامعه از ارتش و باقی ماندن متدینان ملی گرای ساکن مستعمره ها و مناطق دیگر سلطه خاخامها در زمان بحران بر نظامیان بیشتر از سلطه فرماندهان خواهد بود و مشکلی نظیر عدم فرمانبری نظامیان از سران خود را نظیر آنچه که عقب نشینی از غزه رخ داد درپی خواهد داشت .
بر اساس تحقیق « یجیل لیفی » استاد دانشگاه اسرائیلی بئرالسبع تنها نظامیانی که برای خدمت داوطلبانه در واحدهای جنگنده و خط مقدم ارتش اسرائیل اعلام آمادگی کرده اند ساکنان کیبوتس ها (مجتمع های مسکونی تعاونی یهودیان ) بوده اند. این تحقیق مشارکت بی نظیر کیبوتس نشینان در ارتش را به تاسیس مدرسه ای لائیک برای آمادگی نظامی مرتبط دانست و آورده است که ۱۸ تن از ساکنان این مناطق در جنگ با لبنان کشته شدند .
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی