چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


«بهشت مادران» زیر پای بانوان


«بهشت مادران» زیر پای بانوان
درددلی را در وبلاگی خواندم که آقایی نوشته بود: چرا این کار را کردید، من عضو پیست دوچرخه سواریِ آن بوستان بودم، حالا کجا بروم دوچرخه‌سواری، آقای قالیباف از شما انتظار چنین کاری را نداشتم!»
اما جالب بود نه برای آنکه او دیگر نمی‌توانست دوچرخه‌سواری کند، به این خاطر که حالا یک بوستان هست که ورود آقایون به آن ممنوع است!
آدرس از طریق جست‌وجوی اینترنتی خیلی سریع به دست آمد: بوستان بهشت ‌مادران که در تقاطع اتوبان رسالت و حقانی قرار دارد و نام سابق آن بوستان نشاط است.
اطلاعات مفید دیگر اینکه: در برخی دیگر از نقاط کشورمان مانند تبریز چنین بوستان‌هایی وجود دارد، و دیگر اینکه بوستان ورودی نمی‌گرفت و مثل بقیه مکان‌های عمومی هر زمانی که دوست داشتی می‌توانستی به آن وارد یا از آن خارج شوی.
نظرات موافق و مخالف در رد یا پذیرش ساخت چنین بوستان‌هایی زیاد بود، آقایانی که ترسیده بودند امثال این بوستان زیاد بشود و کم کم خیابان‌ها هم برای ورود آنها ممنوع شود! خانم‌هایی که نگران بودند که حالا کجا با خانواده می‌توانند به دامن طبیعت پناه ببرند! دخترانی که نگران بودند که نکند در آینده‌ای نه چندان دور بوستان‌هایی ایجاد شود که ورود خانم‌ها ممنوع باشد! و پسرهایی که دیگر نمی‌توانستند بروند در پیست و دوچرخه‌سواری کنند!
صحبت‌های آقای دکتر قالیباف شهردار تهران، در دفاع از ساخت چنین بوستان‌هایی قانع‌کننده بود، او در افتتاحیه این بوستان (بهشت مادران) گفته‌ بود: یکی از تغییرات شرایط فعلی جامعه که کمتر به آن توجه شده، رسیدگی به نیازهای ۵۰ درصدی جامعه یعنی زنان است. زنان و دختران در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد از فضاها و مراکز آموزشی را در سطوح عالی در یک رقابت کاملاً مساوی با مردان از آن خود کرده‌اند.
شهردار تهران به اعتراض‌های برخی آقایان به او درباره گرفتن فضاهای سبز و ورزشی صرفاً برای زنان اشاره می‌کند و می‌گوید: «به من اعتراض کردند که ۱۲۰ سالن ورزشی برای زنان ساخته‌اید؛ اما اجازه دهید که زمان اختصاص آن برای زنان، حداقل صبح تا ظهر باشد تا مردان هم از آن استفاده کنند؛ اما من به آنها تاکید کردم که این اتفاق نخواهد افتاد؛ چرا که مردان در همه محیط‌‌های دیگر امکان ورزش و تفریح را دارند، اما بانوان از این محیط‌های مناسب‌سازی شده برای تفریح و ورزش محروم بوده‌اند.»
● افتتاحیه
حدود یک ماه از افتتاح بهشت، می‌گذشت و به احتمال زیاد باید حداقل کمی از شرایط برای پذیرایی از مادران و دختران آماده باشد!
بوستانی که فقط برای خانم‌ها باشد‌ دیدن دارد!
خیابان شهید کاویانی هنوز تمام نشده بود که تابلوی بوستان بهشت مادران را دیدیم، جای بوستان ماشین‌ها و روی دیوار هم نصب‌العین‌مان صحبت‌های آیت‌الله مکارم‌شیرازی در حمایت از ساخت چنین بوستان‌هایی.
جلوی در ورودی بوستان یک آقا با لباس نگهبانی ایستاده بود و به اکتفا از شنیده‌ها فقط در ۴ در خروجی ۴ نگهبان مرد وجود داشتند، بقیه بوستان زنانه بود!‌
از کنار در ورودی کلی تبلیغ برنامه‌های متنوع بوستان با عنوان مخصوص بانوان را دیدیم، کلاس آموزش تیراندازی، آموزش ورزش‌های رزمی و نیز کلاس‌های رایگان ورزش صبحگاهی.
پیچ اول را که رد کردیم رسیدیم به میدانی که نام سابقش(قبل از فتح توسط مادران) آب‌نما بود، چند تلفن عمومی در کنار حوض‌ها با فواره‌های کوچک بود.
خیلی دوست داشتیم که خودمان از بهشت سر در بیاوریم نه مثل اماکن توریستی کسی راهنما باشد، به‌خاطر همین پیاده راه ‌افتادیم تا به امکاناتش برسیم!
تابلو، پیست مخصوص دوچرخه‌سواران حرفه‌ای! را نشان می‌داد و زمین‌ها هم برای دوچرخه‌سواری جدول‌بندی بود و ما برای حفظ امنیت از پیاده‌رو حرکت کردیم اما هرچه رفتیم، نه دوچرخه‌ای دیدیم و نه دوچرخه‌سواری!
خانم‌ها با پوشش راحتی که داشتند امنیت بوستان را به ما یادآور می‌شدند.
کنار سرویس بهداشتی نوشته بود مخصوص آقایان، با ترس نزدیک شدیم؛ مگر آقایی هم حضور دارد که اینجا مخصوص آقایان است؟ اما ترسمان بی‌مورد بود، هنوز ظواهری از نظام سابق در بوستان حاکم بود! ولی با این وجود چندان هم بوستان قابل اعتماد نبود، دید داشت!‌ از همان‌جا که ما ایستاده بودیم اگر کسی در طبقه چهارم ساختمانِ مجاور می‌ایستاد می‌توانست بدون چشم مسلح ما را ببیند.
به گوشه‌‌های بوستان که رسیدیم پل عابرپیاده در کنارمان قرار داشت، یعنی اگر کسی می‌خواست صدایمان کند، خیلی توجیه‌پذیر، می‌توانست روی پله‌ها بایستد و ما را ببیند!
البته در هر محوطه‌ای شاید به حساب سرانگشتی هر ۵۰ متر چند مامور خانم که همه روپوش سرمه‌ای پوشیده ‌بودند بدون هیچ حرفی، امنیت بوستان را به ما گوشزد می‌کردند.
به پیست مخصوص نیمه‌حرفه‌ای‌ها رسیدیم، یک فاصله‌ای بود که اگر می‌خواستی از آسفالت بروی خیلی طول می‌کشید، به پیشنهاد من از جاده خاکی رفتیم و از ارتفاعات بدون هیچ اِبایی، پریدیم، همه جا آرام و ساکت بود، البته چند نفر دانشجو کنار هم روی ارتفاعات نشسته بودند و داشتند درس می‌خواندند، از کنارشان با احتیاط گذشتیم که نکند صدای قدم‌هایمان تمرکزشان را به هم بریزد، کمی بالاتر، در بلندترین سطح بوستان که طوری تعبیه شده بود که ظاهراً سابقاً سالن تیراندازی بود، نشستیم، باد مهربان و دوست‌داشتنی به صورتمان می‌خورد، به سمت غرب که نگاه می‌کردی تمام ظواهرِ خیابان بخارست را می‌توانستی ببینی! حتی ایستگاه مترو حقانی هم زیر چشمت بود! از آن طرف برج میلاد هم نمود اجتماعی خودش را داشت!
‌● یک جای دنج
به وسط‌های بوستان که رسیدیم درختان آنقدر بزرگ بودند که دیگر از اطراف چیزی دیده نمی‌شد، از این فرصت استفاده کردیم و برای اولین بار به بالای درختان توتِ کنار مجموعه ورزشی شهیده محبوبه دانش رفتیم، باورکردنی نبود، می‌توانستی بروی بالای درخت!
وقتی لیوان‌هایمان پر از توت‌های رسیده شد، دل از درخت کندیم و پای برهنه به آبخوری نزدیک شدیم.
همان نزدیکی‌های پیست نیمه‌حرفه‌ای، خانه فرهنگی هم بود که اتفاقاً‌ چند نفر هم در آن مشغول فعالیت بودند، یک نمایشگاه به همراه یک کتابخانه کوچک مکمل خانه بودند، روی یکی از شیشه‌ها ورقه‌ای چسبانده بودند: «به علت اختصاص این بوستان به بانوان اعضای پیست دوچرخه سواری می‌توانند برای استفاده به بوستان چیتگر مراجعه کنند!» خیلی خوشحال شدم که آن آقا خیلی هم محروم نشد، می‌توانست برود و در چیتگر رکاب بزند، چیتگر، هم بزرگ‌تر بود هم بهتر!
برای پیداکردن نمازخانه دچار مشکل شدیم، نه تابلویی نه نشانی‌ای، البته مسوولین بوستان خیلی با حوصله و صدالبته با اشتیاق راه‌ را نشانمان می‌دادند، کنارِ خانه سلامتِ بوستان که اتفاقا برنامه‌های رایگانِ مشاوره هم روی دیوارهای آن قرار داشت، نماز را که خواندیم ضعف ناهار غالب شد، اما هنوز بوفه افتتاح نشده، انگار قبلی‌ها بوفه را هم برده‌بودند!
در گوشه‌هایی از بوستان سکوهایی برای نشستن ساخته بودند و منقل‌هایی برای کباب پختن که علی‌الظاهر قبلا خانواده‌ها می‌آمدند در آنجا و ناهاری، شامی کنار هم زیر سایه‌های درختان بلند بوستان، وقتی را خوش بودند، که الان فقط روز جمعه این سکوها پر می‌شود از خانواده‌های شاد و خوشحال!
البته به ما وعده داده‌اند که بوستان مادر آزادگان و نرجس در تیرماه سال جاری افتتاح و آماده بهره‌برداری می‌شود که محدودیت‌های این بوستان را نخواهد داشت.
● پارک بانوان در ایران
▪ پارک بانوان بروجرد، اولین پارک ویژه زنان در ایران است. این پارک در سال ۱۳۸۰ در زمینی به مساحت بیش از ۴۰هزار مترمربع طراحی و به بهره‌برداری رسید. این پارک در باغی با درختان کهنسال در حاشیه کوچه‌باغی در بروجرد بنا شده است. این پارک، سالن بدنسازی، پیست اسب‌دوانی، پیست دوچرخه‌سواری، سالن تنیس روی میز، کتابخانه و ویدئوکلوپ دارد.
▪ مسوولان فرهنگی ارومیه نیز در ۱۷ اردیبهشت‌ماه سال گذشته موظف شدند که احداث پارک بانوان را پیگیری کنند. پارک بانوان بهار نیز در تبریز افتتاح شد. در این پارک از انرژی خورشیدی استفاده می‌کنند و سالن چندمنظوره ورزشی هم آنجا احداث شده است.
▪ در سمنان نیز پارک بانوان در بلوار ۱۷ شهریور سمنان راه‌اندازی می‌شود.
▪ چهار پارک ویژه بانوان هم در قم افتتاح خواهد شد.
● پارک بانوان در جهان
چندی پیش حدود ۲۰۰ بانوی مسلمان در آمریکا در نامه‌ای از فدراسیون تربیت‌بدنی خواستند تا ساعت‌هایی را در روز در پارک‌ها به آنها اختصاص دهند تا بتوانند به‌راحتی به تمرینات ورزشی خود بپردازند.
سرانجام پس از پیگیری‌های مداوم و تلاش‌های فراوان، آنها توانستند ساعت‌هایی از روزهای خاصی در هفته را برای تمرین و ورزش به‌دست آورند.
یکی از این مکان‌ها، «دیربون» است که در روزهای دوشنبه، چهارشنبه و جمعه به تمرین زنان مسلمان اختصاص دارد.
مکانی دیگر که می‌توان به آن اشاره کرد، پارک لینکولن است که در روزهای سه‌شنبه به این بانوان تعلق گرفته است که البته این قرارداد در حال حاضر هنوز هم با مشکلاتی همراه است.
● روز شمار پارک بانوان :
▪ ۳۳۹ روز پیش (۱۹/۴/۸۶)
مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز تهران خبر داد:
بهره‌برداری از دو بوستان اختصاصی بانوان تا پایان امسال
مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهر تهران با اشاره به بهره‌برداری از بوستان مادر آزادگان به عنوان نخستین بوستان اختصاصی بانوان در آذرماه امسال گفت: تا پایان سال جاری امکان استفاده بانوان تهرانی از دو بوستان اختصاصی زنان فراهم خواهد شد.
▪ ۲۱۴ روز پیش (۲۱/۸/۸۶)
اولین بوستان مادر تا نیمه دوم دی‌ماه افتتاح می‌شود
شهردار تهران از افتتاح نخستین بوستان مادر تا نیمه دوم دی‌ماه خبر داد.
▪ ۱۳۵ روز پیش (۱۰/۱۱/۸۶)
مدیرکل تربیت‌بدنی استان تهران در نشست خبری:
اولین پارک ورزشی بانوان در دهه فجر گشایش می‌یابد
مدیرکل تربیت‌بدنی استان تهران گفت: در بخش عمرانی پارک‌های ورزشی بانوان در سراسر کشور هدایت می‌شوند. قصد داریم اولین پارک ورزشی مخصوص بانوان را در دهه فجر در پارک فدک اسلامشهر افتتاح کنیم.
▪ ۶۱ روز پیش (۲۵/۱/۸۷)
دانشجو، استاندار تهران در اولین جلسه شورای برنامه‌ریزی استان تهران در سال ۸۷:
۳۰ پارک ویژه بانوان در سال جاری احداث می‌شود
دانشجو گفت: حداقل ۳۰ پارک ورزشی و تفریحی ویژه بانوان با همکاری شهرداری‌ها در سال ۸۷ ساخته می‌شود.
▪ ۵۵ روز پیش ۳۱/۱/۸۷
مدیرعامل سازمان پارک‌ها خبر داد:
افتتاح اولین پارک مخصوص بانوان؛ ۲ ماه دیگر
مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز تهران گفت: پارک مادر آزادگان که اولین پارک مخصوص بانوان است، ۲ ماه دیگر افتتاح می‌شود.
▪ ۴۴ روز پیش
مشاور شهردار تهران خبرداد:
افتتاح اولین پارک بانوان همزمان با ولادت حضرت زهرا(س)
مشاور شهردار و مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران از افتتاح نخستین بوستان طراحی شده مختص بانوان پایتخت همزمان با ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) خبر داد.
▪ ۳۰ روز پیش ۲۵/۲/۸۷
مشاور وزیر کشور در امور بانوان:
ایجاد «پارک زنان» از راهکارهای مبارزه با افسردگی زنان خانه‌دار است
مشاور وزیر کشور در امور بانوان گفت: ایجاد پارک زنان از راهکارهای مبارزه با افسردگی زنان خانه‌دار است.
▪ سردار رادان
نگهبانان محله امنیت پارک ویژه بانوان را برعهده دارند
رئیس پلیس تهران با بیان اینکه اشکالات پارک ویژه بانوان را اعلام کرده‌ایم درباره چگونگی امنیت این پارک گفت: شرکت‌های انتظام و نگهبانان محله نسبت به تامین امنیت این پارک اقدام می‌کنند.
زهرا باقری
منبع : روزنامه تهران امروز