یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا
غذای سلامتی نوش جان کنید
چرا ماهی بهترین غذای مصرفی است چرا ماهی غذای سلامتی است کدام یک از انواع ماهی بهتر است آیا روش های مختلف صید و عرضه بر کیفیت ماهی اثرگذار است آیا اگر ماهی را به هر روشی طبخ کنید، ارزش غذایی آن حفظ می شود روش های شناسایی ماهی تازه چیست و در نهایت این که آیا ماهی مضراتی هم دارد از جمله سؤالاتی است که همواره برای بسیاری افراد هنگام مصرف ماهی پیش می آید. البته خیلی ها نیز توجه چندانی به این قبیل سؤالات مهم ندارند. بنابراین بهتر است درباره این ماده غذایی سالم کمی بیشتر بدانیم.
● چرا ماهی غذای سلامتی است
مصرف ماهی با توجه به نقشی که در تأمین سلامت انسان دارد، به خصوص در سال های اخیر بسیار مورد توجه متخصصان علوم تغذیه قرار گرفته است. هم اکنون بیشتر پزشکان مصرف ماهی را در بیشتر رژیم های غذایی بیماران مختلف تجویز می کنند. بنابراین افرادی که به علت بیماری های مختلف از مصرف گوشت قرمز منع شده اند، می توانند ماهی مصرف کنند. این توصیه ها به علت وجود ماده ای به نام امگا ۳ در چربی ماهی است.
● امگا ۳ و پیوندهای مضاعف آن
امگا ۳ نام گروهی از اسیدهای چرب غیراشباع ضروری است که به وسیله بدن انسان تولید نمی شود و باید از طریق رژیم غذایی یا مکمل ها تأمین شوند.در فرمول شیمیایی امگا ۳ یک گروه «کربوکسیل» و چند پیوند دوگانه وجود دارد و به علت قرار گرفتن نخستین پیوند دوگانه بین اتم های کربن های ۳ و ۴ در فرمول شیمیایی آن، امگا ۳ نام گرفته است. امگا ۳ جزو اسیدهای چرب مرکب تقسیم بندی می شود، چون پیوندهای مضاعف آن بیش از یک عدد است.ماهی ها منابع غنی از این اسید چرب هستند. در واقع این یک سیستم دفاعی بیولوژیک بدن ماهی در برابر دما و تغییرات آن، بخصوص دمای پائین است تا از این طریق بتوانند دمای آب های سرد را تحمل کنند.اسیدهای چرب امگا ۳ در ساختار چربی های غشای سلولی نقش مهمی ایفا می کنند. برخی مطالعات در زمینه امگا ۳ نتایج مهمی داشته اند.دانشمندان عمده ترین نقش امگا ۳ را در افزایش کلسترول خوب خون در برابر کلسترول بد و در نتیجه کاهش ریسک سکته های قلبی می دانند. یک مطالعه روی مردان بین ۴۰ تا ۵۵ سال به مدت ۱۶ سال انجام شده است نشان می دهد افرادی که دارای رژیم غذایی امگا ۳ بوده اند و روزانه حداقل ۳۵ گرم ماهی مصرف کرده اند، به میزان ۴۲ درصد کمتر به سکته قلبی مبتلا شده اند. مصرف امگا ۳ به عنوان روش ساده و مطمئن در پیشگیری از وقوع آریتمی های قلبی کشنده در مطالعات زیادی به اثبات رسیده است.به علاوه اثرات مثبت امگا ۳ در برخی بیماری های روانی از جمله کم توجهی،افسردگی اسکیزوفرنی نیز در مطالعات مختلف مورد تأیید قرار گرفته است و به علاوه اثرات ضدالتهابی امگا ۳ مورد توجه محققان بوده و در مطالعات مختلف تأیید شده است. لذا مصرف این ماده در پیشگیری و درمان بیماری های روماتیسمی و مفاصل و استخوان توصیه شده است.
● ملاحظات ضروری درباره روغن ماهی
با وجود همه خواص و اهمیتی که امگا ۳ موجود در روغن ماهی در سلامت انسان دارد، این ماده بسیار ارزشمند، دارای این نقطه ضعف است که به علت غیراشباع بودن زنجیره در فرمول شیمیایی خود، وقتی در معرض هوا و حرارت قرار می گیرد به راحتی اکسید شده و نه فقط خاصیت خود را از دست می دهد، بلکه به موادی سمی و سرطان زا تبدیل می شود. اینجاست که اهمیت و حساسیت صید، عمل آوری و نگهداری صحیح ماهی و همچنین طبخ آن مشخص می شود. واقعیت آن است که هم اکنون در برخی موارد آنطور که باید به نحو مناسبی از ماهی، این ماده بسیار ارزشمند غذایی استفاده نمی شود.
● تأثیر روش های مختلف صید بر کیفیت ماهی
همه ماهی های پرورشی به شکل تازه به مصرف کنندگان عرضه می شوند، لذا از این نظر مشکلی ندارند.
ماهی های دریایی شمال کشور که قانونی صید می شوند، با روشی موسوم به «پره» انجام می شود، که موجب صید تازه و زنده ماهی به صورت کامل می شود و هیچ گونه نگرانی از این نظر برای مصرف کننده ندارد. زمان صید ماهی نیز در شمال در فصول پائیز و زمستان است. در تابستان نباید در شمال به دنبال ماهی دریایی تازه بود.ماهی های دریایی جنوب کشور که به صورت صنعتی صید می شوند، نیز بلافاصله به سردخانه کشتی منتقل می شوند و لذا مشکلی از نظر تازگی ماهی ندارند.ماهی هایی که با قلاب صید می شوند، از تازگی و کیفیت خوبی برخوردار هستند، اما روشی که صدمه زیادی به کیفیت ماهی می زند «روش گوشگیر» است. این روش در جنوب و آب بندان های داخل کشور و به صورت غیرقانونی در شمال کشور رایج است. در این روش تور برای مدت طولانی و گاهی تا ۱۲ ساعت در آب انداخته می شود و پس از آن از آب بیرون آورده شده و ماهیان جمع آوری می شوند. در این روش صید، ماهی هایی که در ساعات اولیه تورریزی به دام افتاده اند، تلف و حتی فاسد می شوند.
● حفظ ارزش غذایی ماهی
روغن ماهی در اثر حرارت بالا اکسید می شود. بنابراین توصیه می کنیم ماهی با حرارت ملایم طبخ شود و تا حد امکان از روش های بخارپز استفاده شود. در صورت سرخ کردن در روغن، ضمن آن که به کیفیت روغنی که ماهی را در آن سرخ می کنید، توجه دارید، باید از سرخ کردن بیش از اندازه و سوخاری شدن آن اجتناب کنید شاید در برخی موارد متوجه بوی بسیار تند و زننده ماهی هنگام سرخ کردن شوید. این همان بوی اسید چرب است که اکسید شده است و این ماهی نخوردنش بسیار بهتر است. به یاد داشته باشید که ماهی تازه هیچ وقت بوی تند و زننده ای ندارد.در نهایت باید تأکید کرد که ماهی غذای سلامتی است، اگر تازه باشد و به روش مناسب طبخ شود. ماهی غذای مفیدی نیست چنانچه کهنه باشد و ماهی مضر است چنانچه با صید و حمل و نقل نادرست، کهنگی بیش از اندازه و طبخ نامناسب اسید چرب آن اکسیده شود.
محمد مظلومی ارجق
کارشناس شیلات
کارشناس شیلات
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست