دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
فراز و نشیب های قرض الحسنه
به نظر نمی رسد در ادبیات حقوقی ما تعریفی از قرض الحسنه وجود داشته باشد; هرچند در بند ۲ اصل چهل و سوم قانون اساسی به اعطای وام بدون بهره به کسانی که قادر به کارند ولی وسایل کار ندارند(در شکل تعاونی) اشاره شده است ولی به نظر می رسد، تقبل بهره این وام ها جزو وظایف دولت محسوب شده باشد.
در قانون مدنی اشاره ای به قرض الحسنه نشده است، ولی تعریفی که از قرض ارائه شده، می تواند تا حدودی راهگشا باشد. طبق این تعریف، «قرض عقدی است که به موجب آن احد طرفین مقدار معینی از مال خود را به طرف دیگر تملیک می کند که طرف مزبور مثل آن را از حیث مقدار و جنس و وصف رد نماید و در صورت تعذر در مثل، قیمت یوم الرد را بدهد.» اگر ویژگی دیگر یعنی تعیین مدت معینی برای بازپرداخت قرض به تعریف فوق اضافه کنیم، قاعدتا باید به یک تعریف حقوقی از قرض الحسنه برسیم. اینکه چرا قرض الحسنه نمی تواند عندالمطالبه باشد، بدیهی به نظر می رسد; زیرا فرض بر این است که گیرنده قرض الحسنه پول استقراضی را برای رفع نیاز خود به کار برده است و بنابراین بازپرداخت آن موکول به زمانی است که قرض گیرنده با توجه به امکانات خود با آن توافق کرده است. با فرض پذیرش تعریف تکمیل شده فوق نکات زیر قابل مطالعه و بررسی است:
۱) اصولا اطلاق صفت قرض الحسنه به سپرده های دیداری(جاری و پس انداز) در قانون بانکداری بدون ربا از مفهوم قرض الحسنه تبعیت نمی کند، زیرا:
▪ فرض براین است که قرض گیرنده، قرض الحسنه را برای رفع نیاز خود به کار گیرد; بنابراین قرض گیرنده کسی است که نیازمند وام است. حال با توجه به اینکه بانک ها اصولا یکی از منابع عمده تامین مالی اشخاص نیازمند به وام هستند، لذا نمی توانند در عین حال خود نیازمند تلقی شوند.
▪ طبق تعریف قرض در قانون مدنی قرض دهنده مقدار معینی از مال خود(پول خود) را به قرض گیرنده تملیک می کند.
از آنجا که خاصیت حساب های دیداری آن است که در هر لحظه کم و زیاد شود، بنابراین اطلاق مقدار معین به وجوه ناشی از سپرده های دیداری بی معنا است، مگر آنکه در هربار تغییر در مانده این حساب ها، طرفین، عقد قرض را مجددا منعقد کنند که می دانیم این کار در عمل در حکم محال است.
▪ طبق ماده ۱۹۱ قانون مدنی «عقد محقق می شود به قصد انشا» به شرط مقرون بودن به چیزی که دلالت بر قصد کند.» به نظر نمی رسد حداقل در افتتاح حساب جاری در بانک ها دارنده حساب جاری، قصدی به اعطای قرض به بانک داشته باشد; بنابراین در مورد این حساب ها عقد قرض محقق نمی گردد.
▪ اگر بپذیریم که زمان یکی از اصول بنیادی قرض الحسنه است، بنابراین با توجه به اینکه صاحب حساب در هر زمان می تواند بدون اخطار قبلی سپرده خود را بعضا یا کلا دریافت کند، لذا از این جهت نیز اطلاق صفت قرض الحسنه به این حساب ها خالی از اشکال نیست.
▪ اگر به هر حال بپذیریم سپرده های دیداری قرض تلقی می شوند، آنگاه بانک موظف است در هنگام بازپرداخت، مثل مال را(از حیث مقدار و جنس و صفت) رد نماید. سوال اساسی اینجا است که یک اسکناس هزارتومانی که مثلا یک سال قبل به بانک قرض داده شده باشد، آیا در شرایط تورم ۲۰درصدی در هنگام بازپرداخت از حیث مقدار و صفت می تواند مثلی داشته باشد؟ بدیهی است با وجود تورم ۲۰درصدی مقدار اسکناس ۱۰۰۰ تومانی بعد از گذشت یک سال حدود ۸۰۰ تومان است; بنابراین این اسکناس دیگر مثل اسکناس قرض داده شده نیست.
در مقابل اگر قرض دهنده پولی را که دارای ارزش ذاتی است(مانند سکه، طلا یا نقره که در زمان های گذشته رایج بود)، به قرض گیرنده تملیک کند، در آن صورت در هنگام بازپرداخت سکه ای هم شکل، هم اندازه و هم عیار، سکه قرض داده شده به عنوان مثل پذیرفته می شود. با این حساب در شرایط تورمی کنونی امکان رد مثل برای قرض گیرنده وجود ندارد و طبق صراحت قانون مدنی قرض گیرنده باید قیمت یوم الرد را بپردازد. قیمت یوم الرد مبلغی است که قدرت خرید پول قرض داده شده را دلالت کند.
۲) با توجه به مراتب فوق اگر نتوان حساب های دیداری را قرض الحسنه تلقی کرد، آنگاه باید دید از نظر قانون مدنی این حساب ها با کدام یک از عقود مندرج در قانون مدنی همخوانی بیشتری دارد. از آنجا که طبق ماده ۶۲۳ قانون مدنی، منافع حاصله از ودیعه مال مالک است، بنابراین اگر حساب های دیداری را سپرده دیداری فرض کنیم، صاحبان حساب جاری باید در منافع به کارگیری این وجوه توسط بانک شریک باشند ; حال آنکه طبق برداشتی که تاکنون از ماده ۵ قانون عملیات بانکی بدون ربا شده است، منابع حاصل از حساب های جاری و پس انداز، جزو منابع بانک محسوب شده است و همین مساله باعث گردیده تا مجلس و دولت های ما منابع حساب های جاری و پس انداز در بانک های دولتی را منابع خود تلقی نموده و برای این منابع نقشه های گوناگون بکشند.
این برداشت دولت از حساب های دیداری فقط با تعریف عقد عاریه همخوانی دارد که به موجب آن «عاریه عقدی است که به موجب آن احد طرفین به طرف دیگر اجازه می دهد که از عین مال او مجانا منتفع شود.» و اما آنچه که در چند سال اخیر به برکت وجود بانک های خصوصی در بانک های کشور در زمینه به کارگیری حساب های جاری و پس انداز اتفاق افتاده است، با مفهوم استنباطی بانکداری متعارف از این حساب ها همخوانی داشته است یعنی بانک ها منابع ارزان قیمت(بدون بهره) حساب های جاری و پس انداز را برای تعدیل قیمت تمام شده پول مورد استفاده قرارداده اند. برای مثال اگر در یک بانک خصوصی قیمت تمام شده منابع سپرده های بلند مدت ۲۵درصد بوده باشد و سهم منابع ارزان قیمت در این بانک ها ۱۰ درصد فرض گردد، در آن صورت با ترکیب وزنی منابع ارزان قیمت با منابع گران قیمت، بهای تمام شده خود را به نفع گیرندگان تسهیلات به ۲۳درصد رسانده اند. این موضوع البته در مورد بانک های دولتی تاثیر بیشتری داشته است; زیرا منابع ارزان قیمت بانک های دولتی به دلیل گستره شعب آنها و همچنین سپرده های دولت نزد آنها نزدیک به ۵۰درصد بوده است; بنابراین در شرایط عادی(بدون تحمیل ریسک از بیرون) بهای تمام شده پول در بانک های دولتی در حدود ۱۰درصد می باشد; به همین دلیل امکان پرداخت تسهیلات با نرخ های حدود ۱۴درصد برای بانک های دولتی وجود داشته است. حال با این استدلال ها، اگر باز هم دولت بر جداسازی منابع حساب های جاری و پس انداز(به غلط مصطلح قرض الحسنه) از سپرده های مدت دار اصرار داشته باشد، اتفاقی که خواهد افتاد آن است که نرخ تسهیلات برای گیرندگان آن از منابع سپرده گذاری بلند مدت(چه در بانک های دولتی و چه در بانک های خصوصی) بالاتر از ۲۵درصد و برای فعالان اقتصادی خوش اقبالی که بتوانند از محل منابع سپرده های دیداری تسهیلات دریافت کنند، حتی کمتر از ۱۰درصد خواهد بود.
یعنی دولت با این اصرار خود به بعضی از فعالان اقتصادی اجحاف کرده و به برخی دیگر امتیاز ویژه اعطا می نماید. حال آنکه اگر منابع حساب های دیداری به عنوان منابع تعدیل کننده بهای تمام شده پول در بانک های دولتی و خصوصی پذیرفته شود، نرخ بهره تسهیلات در بانک های خصوصی حدود ۲۴ درصد و در بانک های دولتی حدود ۱۴درصد خواهد بود و اگر اجازه رشد به بانک های خصوصی داده شود، طی چند سال به دلیل گسترش شعب و در نتیجه افزایش سهم منابع ارزان قیمت در کل منابع آنها به تدریج نرخ بهره تسهیلات در این بانک ها به بانک های دولتی نزدیک تر خواهد شد.
غلامرضا سلامی
منبع : روزنامه ابتکار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست