پنجشنبه, ۱۵ آذر, ۱۴۰۳ / 5 December, 2024
مجله ویستا

کوههای سرگردان منظومه شمسی تا درخشش پروین


کوههای سرگردان منظومه شمسی تا درخشش پروین
● دنباله دارهای خورشید
كوههای سرگردان منظومه شمسی تا درخشش دلربای پروین در تازه‌ترین شماره ماهنامه نجوم، گروه بین‌المللی از نویسندگان مقاله‌ای دربارهٔ دنباله‌دارهای خورشید‌خراش ارائه كرده‌اند. این كوه‌های یخ سرگردان چنان به‌خورشید نزدیك می‌شوند كه در فشار تابش و گرمای آن نابود می‌گردند و چون تیری به‌دل گازهای بیرونی خورشید می‌روند. اخترشناسان حرفه‌ای و آماتور با بررسی تصاویر فضاپیمای خورشیدشناس سوهو این دنباله‌دارها را كشف می‌كنند. اخترشناس آماتور جوان ایرانی در جمع نویسندگان این مقاله نیز موفق به‌كشف یكی از این دنباله‌دارهای خورشید دوست شده است.
«افسونگری پروین» نام مقاله دیگری در این شماره نجوم است كه از دید تاریخی، ادبی و نجومی به‌بررسی زیباترین خوشه ستاره‌ای آسمان، یعنی پروین یا عِقد ثریا می‌پردازد. اما مأموریت اخیر فضاپیمای ژاپنی، هایابوسا، در كاوش یك سیارك سبب نگارش مقاله «دیدار با كوه سرگردان» در این نشریه شده است. شهرام یزدان‌پناه، كارشناس پژوهشگاه هوا-‌فضا، یافته‌های این مأموریت كم‌نظیر فضایی را مرور می‌كند.
در ستون ثابت ابراهیم ویكتوری، نویسنده علمی كه كارشناس بازنشسته سازمان فضایی ناساست، مفهوم یك سیاره و مشكلات اخترشناسان در سنجش ماهیت اجرام تازه پیدا شده در دوردست‌های منظومه شمسی بررسی می شود.
در صفحه رصدخانه ملی ایران، طرحی كه قرار است طی چند سال آینده به بهره برداری برسد، این بار معرفی رصدخانه های بزرگ كوهستان پامیر در ازبكستان موضوع اصلی است.
برای دوستداران آسمان شب، صفحات آسمان در این ماه نجوم راهنمای پدیده های آسمان در ماه های بهمن و اسفند است. نقشه آسمان شب در این ماه ها و مقاله هایی درباره رصد عطارد، پیك تیزپای آسمان، و پنهان شدن ستارگان پروین در پشت ماه، مطالب دیگری در این بخش تازه ترین شماره نجوم است.
منبع : آموزش و پرورش استان خراسان