جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

رایکارد د بزرگراه بن‌ بست


رایکارد د بزرگراه بن‌ بست
پس از پایان «ال‌کلاسیکو» چهره فرانک رایکارد سرشار از یاس و نامیدی بود. او فصلی سخت و مصیبت‌بار را تجربه کرد.
نگاه‌های او به بازیکنان پس از پایان دیدار حرف‌های زیادی داشت. او در سانتیاگو برنابئو در هم شکسته شد و پس از شکست ۴ بر یک تیمش مقابل رئال حرفی برای گفتن نداشت.
سرمربی هلندی بارسا شاید در این اندیشه بود که روزی در همین ورزشگاه با درخشش رونالدینیو ۳ گل به رئال زده و ۲ سال پیش جام قهرمانی اروپا را بالای سر برده بود.
به هر حال فوتبال فراز و نشیب‌های زیادی دارد. رایکارد در این فصل به سرعت سقوط کرد و دیگر محبوبیتی در بین کاتالان‌ها ندارد. سایت باشگاه ساعتی پس از پایان این دیدار اعلام کرد که جوزپه‌ گواردیولا در پایان فصل جانشین رایکارد خواهد شد. اگر چه این شایعه در هفته‌های اخیر به گوش می‌رسید، اما شکست در برنابئو تیر خلاصی برای این مربی هلندی محسوب می‌شد. در سایت بارسا آمده است: «خوان لاپورتا رئیس باشگاه رسما اعلام کرد که در پایان فصل ۲۰۰۸ـ۲۰۰۷ دوران مربیگری رایکارد در بارسا به پایان می‌رسد و پس از آن او هیچ مسوولیتی در این تیم ندارد و پپ گواردیولا مربی تیم B بارسا به عنوان جانشین او معرفی می‌شود.»
● انتقاد از انگلیسی‌ها
رایکارد که از اواسط فصل جاری جایگاه خود در نیوکمپ را متزلزل می‌دید، پس از شکست مقابل منچستریونایتد در نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا فهمید که دیگر جایی روی نیمکت مربیگری بارسا ندارد. او پس از این مسابقه از نمایش تیم‌های انگلیسی در لیگ قهرمانان انتقاد کرد و گفت که آنها به دنبال ارائه فوتبال جذاب و تماشاگرپسند نیستند.
شاید او یاد گرفته باشد که ارائه فوتبال زیبا نمی‌تواند تضمین‌کننده کسب جام باشد. او می‌داند که در تیم آینده‌اش این همه ستاره تکنیکی نخواهد داشت و در نتیجه نمی‌تواند از آنها انتظار داشته باشد که مثل آبی‌و‌اناری‌ها بازی کنند. تجربه حضور در بارسا برای این سرمربی جوان بسیار ارزشمند خواهد بود و به‌طور حتم او نکات فراوانی از این تجربه خواهد آموخت. برای رایکارد، فصل با تلخی فراوان به پایان رسید و از اواسط فصل مشخص بود که در بزرگراهی بن‌بست قدم برمی‌دارد و در نهایت برکنار خواهد شد.
● فقط یک شیوه
او روی سیستم ۳-۳-۴ تیمش اصرار می‌ورزید و این یکی از دلایل اصلی عدم موفقیت بارسا در این فصل بود. تمام رقبا با شکل بازی این تیم آشنا بودند و این باعث می‌شد آنها در مواجهه با رقبا دچار مشکل شوند.
سرالکس فرگوسن سرمربی منچستر پیش از دیدار برگشت تیمش مقابل بارسا گفته بود که این تیم فقط با یک شیوه بازی می کند و اگر راه مقابله با آن را بلد باشی، شکست دادن آنها دور از دسترس نیست.
این می‌تواند دلیل اصلی موفقیت تیم‌های انگلیسی در سطح اروپا باشد چرا که آنها در مقابل تاکتیک‌های مختلف انعطاف‌پذیری بیشتری دارند و حالا می‌بینیم که هر دو تیم فینالیست انگلیس هستند.
شاید این اظهارنظر عجیب رایکارد باعث شد فردای آن شب دو تیم چلسی و لیورپول یک ماراتن ۵ گله را برگزار کنند آن هم در حالی در ۷ مسابقه قبلی آنها تنها ۴ گل به ثمر رسیده بود. جذابیت دیدار دو تیم بسیار بیشتر از اکثر دیدارهای بارسا در فصل جاری بود و این نشان می‌دهد که بارسلونایی که ۲ فصل پیش یکی از آماده‌ترین تیم‌های اروپا بود، دیگر آن صلابت و اقتدار گذشته را ندارد.
رایکارد اینگونه از یونایتدها و فوتبال انگلستان انتقاد می‌کند اما واقعاً در دو دیدار خود مقابل این تیم چند خطر روی دروازه حریف ایجاد کرد و فن‌درسار (سنگربان منچستر) چند واکنش جدی برای حفظ دروازه‌اش انجام داد؟
هافبک‌های بزرگ بارسا مثل ژاوی، دکو و اینی‌یستا آیا در برابر خط دفاعی مستحکم یونایتدها حرفی برای گفتن داشتند؟ و آیا لیونل مسی که بسیار باتکنیک است، توانست برای منچستر دردسرساز شود؟
● تک مهاجم
رایکارد در خط حمله از یک مهاجم استفاده می‌کرد و شاید به همین دلیل بود که در برابر تیم‌های دفاعی اکثرا ناکام بود. ساموئل اتوئو فصل خوبی را پشت‌سر نگذاشت و هرگاه که او سرحال نبود یا زمانی که در جام ملت‌های آفریقا حضور داشت و یا مصدوم بود، بارسا در خط حمله با مشکل روبه‌رو می‌شد و مهاجمان جانشین او نتوانستند جای خالی اتوئو را پر کنند.
سرمربی هلندی، مهاجم باتجربه‌ای مثل آنری را در گوش چپ به بازی می‌گرفت و با وجود اعتراض‌های مکرر این مهاجم فرانسوی کمتر از او به عنوان فوروارد هدف استفاده می‌کرد.
آنری پس از مدت‌ها تلاش مسوولان بارسا در ابتدای فصل به نیوکمپ آمد و در نخستین تجربه‌اش در این تیم ناموفق بود. هرگاه اتوئو نبود آنری به‌جای او به میدان می‌رفت و در غیر این صورت او در جناح چپ به بازی گرفته می‌شد حتی گودیانسن هم که در چلسی یک مهاجم نسبتاً موفق و گلزن نشان داده بود، در سیستم رایکارد به خط میانی منتقل شد تا بسیاری از توانایی‌های او به هدر برود.
● رونالدینیو، بدون جانشین
مشکلات بارسا به همین‌جا خلاصه نمی‌شد و قسمتی از ناکامی مهاجمان مربوط به کمبودهایی بود که این تیم در هافبک‌های نفوذی‌اش داشت. فراز و نشیب‌هایی که رونالدینیو در طول فصل داشت سبب شد تا بارسا نتواند همانند گذشته تهاجمی و زیبا بازی کند. هرگاه این برزیلی تکنیکی سرحال بوده هواداران بارسا فوتبالی جذاب را شاهد بوده‌اند اما این فصل او یکی از بدترین دوران بازی‌اش را پشت‌سر گذاشت و همین باعث نزول این تیم شد.
بارسا در شیوه بازی‌اش به بازیکنی نیاز داشت که با عبور از مدافعان حریف و فرستادن پاس‌های دقیق مهاجمان را در موقعیت گلزنی قرار دهد و با مصدومیت رونالدینیو این امکان از بارساگرفته شد. در ۱۴ دیدار اخیری که او مصدوم بوده است بارسا ۳ برد، ۶ تساوی و ۵ شکست را تجربه کرده است تا نقش برجسته او در تیم بیش از پیش مشخص شود.
در غیاب «رونی» بارسا از وجود یک هافبک تهاجمی خوب محروم شد و به همین دلیل توپ‌ها با سختی به مهاجمان تیم می‌رسید یافتن جانشینی برای او بسیار دشوار بود و حتی مسی هم نتوانست نقش او را به خوبی ایفا کند اگرچه از لحاظ تکنیکی این ۲ بازیکن شباهت زیادی به هم دارند اما قدرت بازیسازی و پاس‌های دقیق رونالدینیو او را در موقعیت بهتری قرار می‌دهد.
حتی ژاوی هافبک بارسا نیز معتقد است که این هافبک برزیلی بدون جانشین است، بارسا که در ۸ دیدار نخست خود در لیگ قهرمانان ۱۶ گل به ثمر رسانده بود در ۴ مسابقه بعدی‌اش تنها ۲بار دروازه حریفان را گشود تا مشخص شود این تیم کمبودهای زیادی دارد و باید تغییر و تحولات اساسی در باشگاه ایجاد شود و رفتن رایکارد شاید مقدمه این تغییرات باشد.
● تغییرات در بارسا
بارسا برای فصل بعد باید برای رسیدن به مرحله گروهی لیگ قهرمانان در دور مقدماتی حضور یابد و در نتیجه فرصت کمتری برای استراحت بین دو فصل خواهد داشت و باید تمرینات خود را زودتر از سایر تیم‌ها آغاز کند.
«تکسیکی بگیریستین» مدیر ورزشی این تیم در ابتدای سال بازیکنانی مثل آنری، میلیتو و آبیدال را به ترکیب تیم اضافه کرد اما آنها نتوانستند تیم را از بحران خارج کنند و در فصل نقل‌وانتقالات احتمالا شاهد تغییرات زیادی در این تیم خواهیم بود.
بازیکنان پا به سن گذاشته‌ای مثل آنری، گودیانسن، دکو، تورام و زامبروتا در اندیشه ترک نیوکمپ و حضور در تیم دیگری هستند، حتی رونالدینیو هم در فکر جدایی از بارسا است و شاید فصل آینده تیمی متفاوت را در لباس آبی و اناری ببینیم.
● شناخت از تیم
رایکارد ۴۶ ساله پس از ناکامی در بارسا این تیم را ترک کرد و باید دید گواردیولا با چه نقشه و اهدافی پا به این تیم می‌گذارد. آنچه مهم است، او به‌واسطه حضور چندین ساله در بارسلونا با عنوان بازیکن و همچنین سرمربی (در تیم B باشگاه) شناخت خوبی از فضای تیم دارد و این شاید اصلی‌ترین دلیل انتخاب او توسط لاپورتا و ترجیح او به گزینه‌ای مثل مورینیو است.
لاپورتا می‌گوید: «ما باور داریم که گواردیولا می‌تواند ما را به اهداف ورزشی‌مان برساند. او دانش، تجربه و شناخت خوبی از باشگاه دارد و می‌تواند بارسا را به اوج بازگرداند.
به‌نظر می‌رسید بازیکنان از مربی حرف‌شنوی لازم را ندارند و به همین دلیل به یک شوک نیاز داشتیم. ما بهترین بازیکنان دنیا را در اختیار داریم و اینگونه ناکامی‌ها شایسته بارسا نیست».
منبع : روزنامه تهران امروز