جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ضوابط اجرایی تاسیس و فعالیت داروخانه های آموزشی


ضوابط اجرایی تاسیس و فعالیت داروخانه های آموزشی
۱- داروخانه آموزشی ، مؤسسه ای پزشكی كه با اخذ مجوز مخصوص از وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی تحت نظر دانشكده های داروسازی ضمن ارایه خدمات مندرج در ماده یك آیین نامه داروخانه ها به آموزش دانشجویان داروسازی برابر ضوابط ومصوبات ابلاغی توسط شورای آموزشی داروسازی وزارت متبوع مبادرت می نماید.
۲- تقاضای تاسیس داروخانه آموزشی كتباً از طرف ریاست هر دانشكده داروسازی با قیدنوع داروخانه مورد تقاضا به دانشگاه علوم پزشكی مربوطه (مدیریت دارویی ) تسلیم ودانشگاه مربوطه برابر مقررات جهت طرح در كمیسیون ماده ۲۰ به اداره كل نظارت بر ا موردارو ارسال می دارد.
۳- پس از صدور مجوز تاسیس داروخانه آموزشی توسط كمیسیون ماده ۲۰ ، موضوع بهدانشگاه مربوطه ابلاغ می گردد و دانشكده های داروسازی مكلفند در اسرع وقت نسبت بهمعرفی محل داروخانه برابر آیین نامه و ضوابط ابلاغی و همچنین مسؤول فنی واجدالشرایط به دانشگاه علوم پزشكی مربوطه اقدام نماید. بدیهی است پس از تاسیسداروخانه آموزشی دانشكده حق انتقال سرمایه آن به غیر را نداشته و در صورت اعلام عدم نیاز دانشكده ، مجوز داروخانه توسط كمیسیون ماده ۲۰ ابطال می شود.
۴- مؤسس داروخانه آموزشی ، دانشكده داروسازی مربوطه بوده و وظایف مؤسس به عهده نماینده قانونی دانشكده كه از طرف ریاست آن به عنوان مدیر داروخانه منصوب می شود برابر مفاد ماده ۱۳ آیین نامه داروخانه می باشد. بدیهی است مسؤولیت قانونی مسائل مربوط به اداره داروخانه آموزشی نهایتاً متوجه ریاست دانشكده داروسازی خواهدبود.
۵- چگونگی معرفی داروساز مسؤول فنی و تعداد داروساز مورد نیاز هر داروخانه طبق ضوابط ابلاغی از سوی اداره كل نظارت بر امور دارو خواهد بود و مسؤولیت اداره امورفنی داروخانه ها با مسؤول فنی داروخانه وبرابر تبصره ۲۰ ماده ۲۷ آیین نامه داروخانه هامی باشد.
۶- شرایط فنی و وضعیت ساختمانی داروخانه آموزشی به شرح زیر است :
الف - فاصله داروخانه های آموزشی از سایر داروخانه ها برابر ماده ۱۸ آیین نامه داروخانه هاست .
ب - حداقل مساحت (كف ) داروخانه آموزشی روزانه ۶۰ متر مربع و شبانه روزی ۱۰۰مترمربع می باشد.
ج داروخانه باید انبار مناسبی جهت نگهداری داروها مطابق ضوابط علمی و فنی ، جدای از مساحت داخلی داروخانه داشته باشد.
د - داروخانه باید دارای فضای مناسب جهت آموزش وساخت داروهای جالینوسی باشد.
ه¨- داروخانه آموزشی باید دارای فضای مناسب مطالعه و آموزش های لازم باشد .
و - داروخانه علاوه بر محل دریافت و تحویل نسخ می بایست واجد محلی جهت مشاوره دارویی و تحویل داروهای O.T.C به بیماران باشد.
ز - وجود حداقل یك دستگاه رایانه مستقل مجهز به نرم افزارهای علمی و اطلاع رسانی جهت استفاده اساتیدو دانشجویان ضروری است .
ح - سایر شرایط بهداشتی و فنی داروخانه برابر ماده ۳۲ آیین نامه داروخانه ها است .
توافقنامه معاونت محترم غذایی و دارویی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی و رئیس محترم سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع كالا و خدمات به منظور اجرای صحیح و كامل مقررات تعزیراتی اعم از قوانین تعزیرات حكومتی وتعزیرات حكومتی امور بهداشتی ، درمانی و سایر آیین نامه ها و مصوبات مربوط و نیزضرورت هماهنگی و همكار ی دستگاههای مجری ، توافقنامه به شرح زیر بین سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع كالا و خدمات و معاونت غذایی و دارویی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی منعقد گردید تا براساس آن بازرسی و نظارت مشترك از سوی بازرسان سازمان بازرسی و نظارت و بازرسان وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی در خصوص اقلام غیردارویی داروخانه ها(از جمله لوازم بهداشتی و آرایشی )بعمل آید.
بنابراین لازم است ادارات كل بازرسی و نظارت و دانشگاههای علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی استانها مفاد این بخشنامه را دقیقاً به مرحله اجرا در آورند.
۱- مدیران كل بازرسی و نظارت استانها با هماهنگی معاونت درمان و داروی دانشگاههای علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی هر استان بازرسان را جهت بازرسیهای مشترك كه بطور منظم و ادواری توسط دانشگاههای علوم پزشكی انجام می شود، اعزام نمایند.
۲- در مواردی كه انجام بازرسی از داروخانه ها توسط سازمان بازرسی و نظارت لازم تشخیص داده شود، معاونت محترم درمان و داروی دانشگاه علوم پزشكی استان موظف است پس از دریافت درخواست از اداره كل بازرسی و نظارت در اسرع وقت نسبت به اعزام بازرسین در معیت بازرسان اداره كل بازرسی و نظارت اقدام نماید.
تبصره ـ در مورد بازرسیهای ضروری و فوری نیازی به تنظیم درخواست نیست و مدیر كل بازرسی و نظارت استان می تواند شفاهاً از معاونت درمان و داروی دانشگاه تقاضای اعزام بازرس نماید معاونت محترم درمان وداروی دانشگاه علوم پزشكی استان موظف به اعزام بازرس است .
۳- كالاهای موضوع بازرسی تمام اقلام و لوازم موجود مورد فروش در داروخانه ها به استثنای دارو، شیرخشك و غذای كودك می باشد.
تبصره ـ بازرسان سازمان بازرسی و نظارت مسؤولیتی د رخصوص بازرسی از مؤسسات پزشكی درمانگاهها و نیز اقلام دارویی ، شیرخشك و غذای كودك داروخانه ها ندارند.
۴- بازرسان موظفند از فروش لوازم آرایشی - بهداشتی غیراستاندارد و فاقد مجوز ازوزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی جلوگیری نموده و متخلفین را تحت پیگردقانونی قرار دهند.
۵- پرونده اتهامی متخلف با صدور صورت جلسه ای كه در چهار برگ تنظیم و به امضایبازرسان سازمان ودانشگاه علوم پزشكی خواهد رسید تنظیم و حسب مورد به كمیسیونماده ۱۱ قانون تعزیرات حكومتی امور بهداشتی و درمان یا اداره تعزیرات فرستادهمی شود.
تبصره ۱ ـ بازرسان تنظیم كننده پرونده عندالزوم در كمیسیون ماده ۱۱ مذكور جهت ادای توضیح و رفع ابهامات موجود شركت خواهند داد.
تبصره ۲ ـ یك نسخه آن صورت جلسه چهار برگی تنظیم شده به بازرس اعزامی دانشگاهعلوم پزشكی تحویل خواهد شد. همچنین پس از صدور رأی نسخه ای از آن به دانشگاه مربوط ارسال می گردد.
عدم الزام تنظیم سند مالكیت یا اجاره نامه شش دانگی محل داروخانه از سوی متقاضی باتوجه به اینكه در برخی موارد تنظیم سند مالكیت یا اجاره نامه شش دانگ محل داروخانه از سوی متقاضیان تاسیس یا انتقال محل داروخانه مقدور نمی باشد جهت رفع مشكل اینگونه متقاضیان اعلام می نماید: درموارد ویژه كه تنظیم سند فوق الذكر مقدورنمی باشد، در صورت تعهد متقاضی مبنی بر اینكه در هر زمان پاسخگوی هرگونه ادعایی در ارتباط با مالكیت محل داروخانه بوده و در این رابطه هیچگونه مسؤولیتی متوجه دانشگاه علوم پزشكی و اداره كل دارو نخواهد بود، رسیدگی به درخواست ایشان از نظر این اداره كل بلا مانع میباشد.
● دستورالعمل ساخت داروهای جالینوسی
علیرغم تهیه وعرضه اقلام دارویی اساسی و مورد نیاز بیماران توسط كارخانه های داروسازی داخل و خارج كشور و توزیع آنها در داروخانه ها، با توجه به وجود برخی داروهای رسمی كم مصرف در نسخ پزشكان كه تهیه آنها برای كارخانه ها جنبه اقتصادی ندارد و یا نوشته شدن داروهای تركیبی توسط متخصصین بیماریهای پوستی ، ضروری است كه داروخانه ها با تخصیص مكانی ویژه تهیه امكانات ، وسائل و مواد اولیه مجاز ازمنابع معتبر و قانونی ضوابط ذیل را برای ارایه خدمات بهینه به بیماران رعایت نمایند:
۱) داروخانه میبایست دارای مكان ویژه و مناسبی جهت ساخت داروهای تركیبی نسخ وقراردادن مواد اولیه و وسائل مربوطه باشد.
تبصره ـ حداقل مساحت مكان ساخت برای حداكثر ۱۰ نسخه تركیبی در روز ۲ متر مربع بوده و به ازاء هر ۱۰ نسخه تا سقف ۵۰ نسخه تركیبی در روز می بایست یك متر مربع (نهایتاً تا ۵ مترمربع ) به این مكان خاص اضافه گردد.
۲) مواد اولیه باید از منابع مجاز و معتبر مورد تایید اداره كل نظارت بر امور دارو تهیه شده و مشخصات دارو نام كارخانه یا لابراتور سازنده و تاریخ سازنده و تاریخ انقضاء آن روی بسته بندی مربوطه درج گردد.
تبصره ـ فاكتورهای خرید مواد اولیه باید در محل داروخانه نگهداری شده و در موقع لزوم به بازرسین دانشگاه مربوطه یا اداره كل ارایه گردند.
۳) مواد اولیه باید در ظروف مناسب و سربسته و شرایط مناسب از نظر نور،دما و رطوبتنگهداری شده تا از فساد آنها جلوگیری بعمل آید.
۴) بخش ساخت داروهای تركیبی می بایست مجهز به ترازو (حداقل با حساسیت .۱)هاون با حجم مناسب ، ارلن ، بشر، مزور، قیف ، همزن شیشه ای ، اسپاتول مناسب ، پی پت ،دماسنج ، چراغ الكلی و سایر لوازم مورد نیاز از قبیل كاغذ صافی و كاغذ مومی باشد.
۵) بكاربردن آب مقطر برای تهیه كلیه محلولها و داروهای تركیبی الزامی است .
۶) تهیه شیشه ، ظروف پلاستیكی با ظرفیتهای مختلف ، برچسب سفید برای داروهای خوراكی و برچسب قرمز برای داروهای استعمال خارجی ضروری میباشد.
تبصره : درج این عبارت بر روی كلیه برچسب های قرمز لازم می باشد:
" این دارو فقط برای مصرف خارجی است از مصرف خوراكی آن خودداری نمایید"
۷) برچسب یك فرآورده تركیبی باید حاوی اطلاعات ذیل باشد:
نام داروخانه ، نام بیمار، فرمول دارویی ، دستور مصرف ، تاریخ ساخت و در صورت نیازذكر شرایط و مدت نگهداری
۸) بهداشت و نظافت مكان ساخت و لوازم مربوطه می بایست كاملاً رعایت گردد.
تبصره ـ تعبیه ظرفشویی در محل ساخت داروهای تركیبی الزامی است .
۹) داروخانه مجاز به تهیه و انبوه سازی داروهای تركیبی و ارایه به داروخانه های دیگرنمی باشد.
۱۰) تهیه داروهای اسپسیالیته در داروخانه و عرضه آنها به جای داروهایی كه توسط لابراتور یا كارخانه با اخذ پروانه تهیه و توزیع میشود در مواردی خاص و با موافقت دانشگاه مربوطه بلامانع خواهد بود.
۱۱) وجود منابع معتبر علمی در داروخانه جهت ساخت داروهای تركیبی الزامی است .
۱۲) تمامی فرآورده های تركیبی باید در محل داروخانه و توسط مسؤول فنی تهیه و به بیمار ارایه گردد.
۱۳) فعالیت مسؤول فنی در بخش داروهای تركیبی داروخانه نباید مُخل سایر وظایف قانونی و فنی وی باشد.
۱۴) داروخانه مجاز به آماده سازی نسخی كه در آنها فرمول دارویی و مقدار مواد مصرفی نامعلوم است نمی باشد.
۱۵) وجود دفتر داروهای جالینوسی با اطلاعات ذیل در داروخانه ضروری است .
نام بیمار ، نام پزشك معالج ، فرمول دارویی دستور مصرف و تاریخ ساخت .
۱۶) داروخانه هایی مجاز به ساخت داروهای تركیبی میباشند كه كلیه شرایط و مقررات این دستور العمل را رعایت نمایند بدیهی است در صورت عدم رعایت مفاد ایندستورالعمل داروخانه مجاز به ساخت داروهای تركیبی نبوده و در صورت تخلف و اعلام موضوع از سوی دانشگاه برابر ماده ۲۸ آیین نامه اجرایی داروخانه ها رفتار خواهد شد.
این دستورالعمل در شانزده ماده تنظیم و از تاریخ ۷۹.۳.۱ در سراسر كشور لازم الاجرامیباشد.
● چگونگی بسته بندی مجدد دارو در داروخانه
به منظور ارتقاء كیفیت ارایه خدمات دارویی در داروخانه های كشور، كلیه داروخانه‌هاموظفند در زمان بسته‌بندی مجدد داروهایی كه در داروخانه از بسته‌بندی بالك برداشت ودر پاكتهای پلاستیكی و یا كاغذی مناسب كه رعایت بهداشت و نظافت به نحو احسن شده‌باشد بسته‌بندی می‌شوند، موارد ذیل را رعایت نمایند.
۱- بسته بندی مجدد دارو می‌باید همراه با رعایت نكات فنی‌(حساس بودن دارو به نور،رطوبت و ...) صورت گیرد. در خصوص داروهای حساس به نور و رطوبت الزاماً میباید ازظروف شیشه‌ای تیره و عنداللزوم از سلیكاژل استفاده گردد. بهر حال داروساز مسؤول فنی‌می‌تواند نسبت به وارد نمودن هزینه‌های بسته‌بندی مجدد در قیمت تمام شده نسخه اقدام‌نماید.
۲- لازمست بسته‌بندی انجام‌شده در داروخانه دارای برچسب با مشخصات زیر باشد.
الف - نام داروخانه و داروساز مسؤول فنی
ب - نام كامل دارو، دوزاژ دارو و تعداد
ج - دستور مصرف
د - تاریخ انقضاء مصرف دارو
ه¨- سایر دستورات و تذكرات لازم
اجرای مفاد دستورالعمل مذكور مورد تأكید بوده و می‌باید بازرسان محترم آن دانشگاه درزمان بازرسی از داروخانه ها رعایت یا عدم رعایت مفاد این بخشنامه را در متن گزارش‌بازرسی خود تهیه نمایند.
● چگونگی دریافت حق فنی داروخانه های بیمارستانها
چگونگی دریافت حق فنی در داروخانه بیمارستانهای آموزشی و غیرآموزشی به ازاء نسخ‌بیماران بستری ، به اطلاع می‌رساند داروخانه می تواند بابت هر بار ویزیت رسمی پزشك‌و تجویز دارو ، در مقابل تحویل داروهای نسخه شده برای یكبار حق فنی دریافت نماید.
● معرفی حداقل دو داروساز برای پذیرش مسئولیت فنی داروخانه شبانه‌روزی
تاسیس داروخانه‌های شبانه روزی لزوما معرفی سه نفر داروساز بعنوان مسؤول فنی نیازی‌نیست بلكه با معرفی حداقل دو داروساز مشروط به آنكه تمام ساعات شبانه روز با حضورمسؤول فنی نسخ پیچی انجام پذیرد، عملی خواهد بود.
● نصب اجباری اتیكت مخصوص در روپوش مسؤول فنی داروخانه
با توجه به اهمیت نقش مسؤول فنی داروخانه در ارایه خدمات دارویی به بیماران مراجعه‌كننده‌، ولزوم تمایز بین مسؤول فنی و سایر پرسنل داروخانه‌، باید مسؤول فنی داروخانه با نصب اتیكت مخصوص در روپوش خود، از سایر پرسنل‌متمایز گردد.● نامگذاری داروخانه
در خصوص نامگذاری داروخانه ها به اطلاع میرساند داروخانه در صورت عدم وجود نام‌مشابه حتی الامكان به نام مؤسس نامگذاری شود و در صورت وجود نام مشابه و یاتقاضای مؤسس‌،نام داروخانه از بین نام شخصیت های علمی ، فرهنگی ، پزشكی‌، دارویی‌و نامهای مرتبط با حرفه داروسازی و حتی المقدور از واژه‌های فارسی انتخاب گردد.بدیهی است از تاریخ ابلاغ این نامه دانشگاههای علوم پزشكی رأساً می‌توانند در این خصوص اقدام ونتیجه را به این اداره اعلام نمایند.
صدوربرگ‌تشخیص‌صلاحیت فنی‌داروساز بعنوان مسئول فنی برای اولین بار پیرو ابلاغ ضوابط مربوط به آئین نامه داروخانه‌ها (موضوع نامه .۴۰۶۷د مورخ‌.۴.۳۱).
تعدادی از دانشگاههای علوم پزشكی اقدام به ارسال تقاضاهای متعددداروسازان جهت صدور برگ تشخیص صلاحیت فنی به این اداره كل نموده‌اند. شایان ذكراست‌، موارد مطرح شده در نامه مورد اشاره‌، صرفاً شامل داروسازانی میگردد كه بدواًبعنوان مسئول فنی داروخانه معرفی شوند. بدیهی است‌، صدور برگ تشخیص صلاحیت‌فنی برای داروسازانی كه ابتدا به ساكن مسئول فنی داروخانه نمی‌باشند. ضرورتی ندارد.همچنین با توجه به تعداد زیاد همكاران محترم داروساز، بررسی و صدور برگ تشخیص‌صلاحیت فنی آنها در كوتاه مدت امكان‌پذیر نمی‌باشد.
با عنایت به موارد پیشگفت‌، مقررفرمائید، منبعد صرفاً مدارك داروسازانی كه تمایل به پذیرش مسئولیت فنی درداروخانه‌ای خاص را دارند همراه با مدارك خواسته شده در بندهای «ه‌» و «و» ضوابط به‌این اداره كل ارسال گردد. بدیهی است دانشگاههایی كه براساس نامه شماره .۱۲۱۷د مورخ‌.۲.۲۲ معاونت محترم غذاودارو تفویض‌اختیارشده و اعضای كمیسیون‌ماده ۲۰ آنهابه اداره كل‌اعلام گردیده‌است و مجوزامضاء برگ‌تشخیص صلاحیت فنی توسط مدیردارویی دانشگاه از طرف مدیر كل نظارت بر امور دارو و مواد مخدر صادر گردیده است‌،رأساً می‌توانند نسبت به بررسی و صدور برگ تشخیص صلاحیت فنی متقاضیان اقدام‌نمایند.
● تصدی مسؤولیت فنی داروخانه بیمارستانهای دولتی‌
به اطلاع میرساند داروخانه بیمارستانهای دولتی نیز مانند سایر داروخانه ها بوده و جهت‌تصدی مسؤولیت فنی اینگونه داروخانه ها كسب تاییدیه صلاحیت فنی از كمیسیون‌قانونی ماده ۲۰ ضروری می باشد. لذا مقرر فرمایید به بیمارستانهای فوق الذكر ابلاغ گرددمدارك مسؤولین محترم فنی را به دانشگاه علوم پزشكی مربوطه ارسال تا برابر ضوابط ومقررات اقدام گردد.
● تمدید پروانه های مسؤول فنی
جهت كسب پروانه تاسیس داروخانه دارابودن مدرك تحصیلی مرتبط ملاك نمی‌باشد لذاتمدید پروانه‌های تاسیس در هردوره بازآموزی مقدور نبوده و تنها تمدید پروانه‌های‌مسؤولین فنی مورد نظر می‌باشد.
آیین نامه اجرایی بند «د» تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۳۸۰ كل كشور در رابطه با واگذاری داروخانه های بیمارستان‌های آموزشی و غیرآموزشی دولتی‌در راستای اهداف برنامه سوم توسعه مبنی بر بهینه سازی خدمات ارایه شده در واحدهای‌بهداشتی درمانی دولتی وكاهش تصدی دولت در بخش درمان بستری و واگذاری قسمتی‌از وظایف بخشهای مذكور به بخشهای تعاونی وخصوصی‌، با هدف ترویج فرهنگ تعاون‌و استفاده از سرمایه مردمی جهت اجرای برنامه‌های كلان دولت و نیروهای بالقوه آحادمردم به خصوص فارغ التحصیلان رشته های پزشكی و سایر رشته‌های وابسته و همچنین‌ایجاد اشتغال برای اقشار فوق الذكر و در راستای اهداف وزارت بهداشت‌، درمان و آموزش‌پزشكی در جهت بهبود وضعیت خدمات رسانی دارویی در بخش درمان بستری وبیمارستان‌های دولتی‌، ضوابط مربوط به دستورالعمل آیین نامه اجرایی بند «د» تبصره ۱۷قانون بودجه سال ۱۳۸۰ كل كشور ابلاغ میگردد:
الف - با توجه به بند «د» قانون بودجه سال ۱۳۸۰كل كشور، دانشگاهها و دانشكده‌هایعلوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر كشور می‌توانند با تصویب هیأت رئیسه‌دانشگاه یا دانشكده‌، داروخانه بیمارستان یا مراكز پزشكی و درمانی تابع خود را به بخش‌غیردولتی به صورت اجاره با شرایط زیر واگذار نمایند:
۱- واگذاری و اجاره داروخانه نباید هیچ گونه خللی درنحوه خدمات رسانی به بیمارانبستری ومراجعه كننده به آن مركز ایجاد نماید
۲- باتوجه به توافق نامه مورخ ۷۶.۱۰.۲۳ وزارتین تعاون و بهداشت‌، درمان و آموزش‌پزشكی‌، واگذاری‌(اجاره‌) داروخانه الزاماً باید به داروساز یا تعاونی پزشكی كه حداقل‌% اعضای آن داروساز باشد با شرایط ذیل صورت گیرد :
۱- نداشتن تعهدات خدمات قانونی و خدمت نظام وظیفه
۲- ارایه گواهی عدم سوء پیشینه از سازمان نظام پزشكی
۳- عدم صدور هرگونه مجوز مؤسسه پزشكی در خصوص هریك از اعضاء
تبصره ـ واگذاری داروخانه های فوق به افراد استخدام رسمی دولتی و هیئت علمی‌مشمول قوانین جاری كشور می باشد.
▪ كمیته متشكل از نماینده رئیس دانشگاه‌، معاونت پشتیبانی‌، معاونت درمان‌، معاونت‌یامدیریت دارویی‌، رئیس مركز درمانی‌، رئیس مركز درمانی ، كارشناس امور حقوقی وذیحساب دانشگاه بر نحوه واگذاری داروخانه نظارت خواهد نمود و ضوابط مربوط به‌نحوه واگذاری داروخانه های مذكور توسط این كمیته تعیین می‌گردد.
ب - قرارداد اجاره می‌بایست متضمن موارد زیر بوده و به تایید كمیته واگذاری برسد:
۱- واگذاری داروخانه می‌بایست به طور رسمی و براساس آیین نامه مالی و معاملاتی‌دانشگاه و حداكثر تا پایان هر سال با توجه به قوانین جاری باشد.
تبصره ـ در صورت وجود مجوزهای قانونی قرارداد اجاره قابل تمدید خواهد بود.
۲- میزان اجاره بها به قیمت عادلانه روز و براساس امكانات موجود كاشناسی و تعیین‌خواهد شد.
تبصره ۱ـ مستأجر حق واگذاری (اجاره یا فروش‌) داروخانه بیمارستان را به غیر ندارد.
تبصره ۲ ـ در عقد اجاره شرط مباشرت مستأجر در انتفاع از داروخانه و عدم اخذ سرقفلی‌از مستأجر قید شود.
تبصره ۳ـ تعمیرات جزئی و جبران خسارت وارده در حین عملكرد به عهده مستأجرخواهد بود.
۳- مستأجر مكلف به تامین دارو و ملزومات پزشكی مصرفی و لوازم بهداشتی مورد نیازبیماران بیمارستان میباشد.
تبصره ۱ـ بیمارستان باید از ایجاد هرگونه مركزی در داخل یا خارج از بیمارستان‌، جهت‌ارایه هركدام از اقلام فوق توسط هر شخصی خودداری نماید.
تبصره ۲ـ بیمارستان می تواند در صورت عدم توانایی داروخانه در تامین بعضی از اقلام‌موردنیاز در اطاق عمل و بخشها كه در حجم انبوه تهیه می‌شود(از جمله گاز استریل‌، پنبه و...) اقلام مزبور را رأساً خریدرای نماید.
۴- مستأجر موظف به تامین داروها و تجهیزات مورد نیاز بیماران بستری‌، اطاق عمل واستوك بخشهای بیمارستان‌، مطابق مفاد قرارداد با بیمارستان بوده و در مورد اقلام كمبودبه جز مواردی كه كمبود به صورت مشكل كشور باشد، پاسخگو خواهد بود.
۵- پرداخت فوق و مزایای قانونی پرسنل داروخانه‌، حق بیمه و مالیات بردرآمد پرسنل ومكان داروخانه به عهده مستأجر بوده و مستأجر موظف به ارایه تسویه حساب از ادارات‌مربوطه در پایان مهلت اجاره به دانشگاه میباشد.
۶- ارزش كل موجودی داروخانه در ابتدای مدت اجاره با حضور نمایندگان كمیتهواگذاری و مستأجر پس از صورت برداری تعیین و مبلغ ۲۰% كل ابتدا به صورت نقد ومابقی با اقساط مساوی ماهانه تا پایان مدت اجاره از سوی مستأجر به حساب بیمارستان‌واریز خواهد شد.
۷- مستأجر باید جهت تضمین حسن انجام كار و اموال تحویلی‌، تضمین كافی مورد قبول‌دانشگاه را در اختیار كمیته واگذاری قرار دهد تا دانشگاه در صورت عدم اجرای تعهدات‌توسط مستأجر، بتواند مطالبات خود را وصول نماید و این شرط می بایست در قراردادقید گردد.
۸- در صورت عدم انجام تعهدات مستأجر یا عدم رضایت مسؤولین دانشگاه از نحوه‌عملكرد مستأجر دانشگاه می‌تواند پس از اعلام نظر كمیته واگذاری ، قرارداد را یك طرفه‌فسخ و حداقل یك ماه قبل مراتب را به مستأجر اعلام نماید(این شرط نیز در قرار دادقیدگردد) در ضمن سایر موارد مندرج در بند«د» تبصره ۱۷ و آیین نامه اجرایی آن بایدرعایت گردد.
۹- مستأجر بهای داروهای مصرفی بیماران بستری طرف قرارداد با سازمانهای بیمه گردولتی را می‌تواند مطابق صورت حساب های مربوطه كه به تایید رئیس بیمارستان‌میرسد، از سازمانهای بیمه‌گر مطالبه نماید.
۱۰- در مورد بیماران غیربیمه هزینه مربوطه به دارو و ملزومات مستقیماً به حساب‌داروخانه واریز خواهد شد.
۱۱- كمیته واگذاری مسؤول نظارت بر نحوه اجاره و حسن اجرای قرارداد و اعلام مواردفسخ به مسؤولین مربوطه می‌باشد.
● اختیارات حاصل از ماده ۱۹ در آیین نامه داروخانه ها
احتراماً با توجه به پیشنهاد مورخ ۸۰.۲.۲۵ كمیسیون قانونی امور داروخانه ها واختیارات حاصل از ماده ۱۹ آیین نامه داروخانه ها ضوابط مربوط به مسؤل فنی و حداقل‌تعداد داروساز مورد نیاز هر شیفت داروخانه ها بشرح ذیل تعیین و اعلام می گردد:
۱ . كلیه داروخانه های روزانه و شبانه روزی كه در یكی از شیفت های كاری صبح (ساعت‌لغایت ۱۵)، بعد از ظهر (ساعت ۱۵ لغایت ۲۲) ، شب ( ساعت ۲۲ لغایت ۸ صبح روزبعد ) بیش از یكصد و هشتاد نسخه دریافت می دارند. موظف به معرفی "داروساز دوم‌" به‌عنوان "داروساز معین‌" برای شیفت مربوط خواهند بود. نظارت عالی فنی در هر شیفت‌كماكان به عهده مسؤول فنی قانونی همان شیفت است‌.
۲ . تشخیص تعداد نسخه توسط كمیسیون سه نفره موضوع بند ج ماده ۱ آیین نامه‌داروخانه ها است .
۳. تایید "داروسازمعین‌" با معرفی مؤسس داروخانه و پذیرش مدیریت دارویی دانشگاهخواهد بود.
۴ . ضوابط فوق بدواً تا اطلاع ثانوی در مراكز استانهای تهران ، اصفهان ، شیراز ، تبریز ،مشهد اجراء می گردد و در مورد سایر استانها متعاقباً اعلام خواهد گردید.
لزوم رعایت حریم فاصله بین داروخانه ها در شهر تهران
با توجه به كثرت متقاضیان تأسیس داروخانه در تهران و با عنایت به مصوبه كمیسیون‌قانونی امور داروخانه‌ها در جلسه ۸۰.۲.۲۵ مقتضی است دستور فرمائید مراتب زیر موردعنایت قرار گیرد:
۱- كلیه مجوزهای صادره از طرف كمیسیون قانونی امور داروخانه‌ها برای تأسیس‌داروخانه در شهر تهران فقط یكسال از تاریخ اعلام موافقت كمیسیون مزبور توسط دانشگاه‌علوم پزشكی به متقاضیان اعتبار دارد و زمان مزبور بهیچ وجه تمدید نخواهد شد.
۲- با توجه به ظرفیت شهر تهران و امكان تأسیس داروخانه بیشتر مجوز تأسیس داروخانه‌با حفظ حریم فاصله مقرر كماكان ادامه پیدا خواهد كرد و لذا متقضی است نسبت به ارسال‌لیست‌های بعدی اولویت خارج از ظرفیت اعلام شده قبلی توسط آن دانشگاه اقدام شود.
۳- بمنظور جلوگیری از استفاده غیرمتعارف از مجوزهای صادره ترتیبی اتخاذ گردد در ذیل‌مجوز صادره از طرف آن دانشگاه جملات زیر قید شود:
الف‌: كمیسیون قانونی امور داروخانه‌ها از پذیرش و موافقت با واگذاری مجوز صادره یاپروانه داروخانه تازه تأسیس به فرد ثالث تا مدت ۲ سال از زمان افتتاح خودداری خواهدكرد.
ب‌: واگذاری مجوز یا پروانه تأسیس داروخانه به غیر و قبل از موافقت كمیسیون قانونی‌امور داروخانه‌ها وجاهت قانونی نداشته و مستلزم پیگیری است‌. بدیهی است خریداران‌مزبور خود راساً پاسخگوی اقدام غیر قانونی خواهند بود و وزارت بهداشت‌، درمان وآموزش پزشكی هیچ تعهدی در قبال این افراد ندارد.
● ممنوعیت تبلیغات در تابلوی سردرب داروخانه ها
بر اساس ماده ۵ قانون مقررات امور پزشكی دارویی‌، مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب‌سال ۱۳۳۴ و اصلاحیه‌های بعدی آن مواد ذیل در خصوص تابلوی سردرب داروخانه‌هاجهت ابلاغ به داروخانه‌های تحت نظارت آن دانشگاه اعلام می‌گردد:
۱- هرگونه تبلیغات در تابلوی سردرب داروخانه ممنوع می‌باشد
۲- هرگونه تبلیغات برای شركت‌های غیر مجاز توسط داروخانه (اعم از تابلو و یا محیط‌داروخانه‌) ممنوع بوده و سریعاً می‌بایست نسبت به جمع‌آوری اینگونه تبلیغات اقدام‌گردد.
۳- تابلوی سردرب داروخانه می‌بایست تنها حاوی موارد ذیل باشد:
الف - نام خاص داروخانه (در صورت وجود)
ب - نام مؤسس دارای مجوز
ج - آرم داروسازی
د - نام شركتهای بیمه‌گر در صورت تمایل
۴- به مؤسسین داروخانه‌هایی كه تبلیغات شركتهای مجاز در تابلوی داروخانه خود درج‌نموده‌اند تا پایان سال ۱۳۸۰ فرصت داده می‌شود نسبت به جمع‌آوری آنها اقدام نمایند.
۵- درج هر مطلبی خارج از بند ۳ این نامه می‌بایست با مجوز این اداره كل باشد.
بدیهی است دانشگاههای علوم پزشكی مكلفند در اسرع وقت این بخشنامه را به اطلاع‌مؤسسین داروخانه‌های تحت نظارت رسانیده تا از بسته شدن قرار دادهای جدید جلوگیری‌گردد. در صورت عدم رعایت موارد فوق الذكر از طریق مجاری قانونی اقدام می‌گردد.
● ابطال پروانه موسس داروخانه
مجوز تأسیس در واقع تأیید صلاحیت شخص جهت تأسیس داروخانه می‌باشد. لذاچنانچه شخص مذكور به هر عنوان نخواهد به فعالیت ادامه دهد پروانه داروخانه باطل ومجوزبه شخص دارای اولویت كه از طرف دانشگاه علوم پزشكی جهت تأیید صلاحیت بهكمیسیون ماده ۲۰ معرفی گردد اعطاء می‌گردد و مؤسس داروخانه ابطال شده می‌تواندداروهای موجود در داروخانه را به متقاضی جدید و یا هر فرد دیگری زیر نظر دانشگاه‌منتقل نماید و نیازی به ارسال سند صلح نمی باشد. موارد مذكور در خصوص وراث مؤسس متوفی نیز مجری میباشد.
منبع : وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی معاونت غذا و دارو