دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

بانو منشار


● همسر دانشمند یک فاضل
بانو منشار، دختر «آیت‌الله شیخ‌ علی منشار شیخ‌الاسلام اصفهان» و همسر علامه شیخ‌ بهایی بود.
او زنی عالم و فاضل بوده که فقه، حدیث و تفسیر را تدریس می‌کرده است. او چهار هزار جلد کتاب موروثی در اختیار داشت و از آنها استفاده می‌کرد. بعد از فوت شیخ‌ بهایی او به علم آموزی مشغول بود.
پدر بانو منشار، کتابخانه عظیمی از هند آورده بود که چون او تنها فرزندش بود این میراث به منشار رسید.
بسیاری از عالمان زمانش نیز او را در علم و دانش ستوده‌اند و در کتاب «فواید الرضویه» نیز از وی به عنوان یک بانوی دانشمند تقدیر شده است.
همچنین در کتاب‌های ریحانه الادب و ریاحین الثریعه نیز از دختر شیخ‌ علی منشار تقدیر شده است.
و در بیشتر جاهایی که نام شیخ علی منشار آورده شده است از دانش و فضل دخترش نیز سخنی به میان آمده است.
● نواب خانم نجفی اصفهانی مترجم نهج‌البلاغه به فارسی
نواب خانم نجفی اصفهانی، دختر مرحوم میرزا محمد‌حسن نجفی اصفهانی، یکی از علمای بزرگ اصفهان بود. مادرش نیز دختر میرزا محمد‌باقر نواب بود که وزارت آغامحمد‌خان قاجار و فتحعلی شاه را بر‌عهده داشت.
او نهج‌البلاغه را به فارسی نوشته است و با تحقیق فراوان تفسیری نیز بر قرآن مجید نوشته است، که در چهار جلد قصص و حکایات، احکام و دستورات، مواعظ و اندرز‌ها و معارف و حکمت است.
این نوع دسته‌بندی آیات، یک نوع تفسیر موضوعی است که امروز عالی‌ترین نوع تفسیر متداول قرآن شمرده می‌شود.
● آذرمیدخت پادشاهی برای ۴ ماه
آذرمیدخت دختر خسرو پرویز پادشاه ساسانی و خواهر پوراندخت بود. او در جریان هرج و مرجی که بر کشور و دربار ایران حاکم بود توسط بزرگان کشور به پادشاهی رسید اما پادشاهی او چهار ماه بیشتر طول نکشید و در مدتی که بر تخت پادشاهی بود هیچ قدرتی از خود نداشت. همزمان با جلوس او سپاهیانی که در گذشته تحت فرمان براز بودند، هرمز پنجم را بر تخت نشاندند.آذرمیدخت هم با خدعه او را کشت و گرفتار انتقام پسر او شده و از سلطنت برکنار شد.راجع به پایان کار او می‌گویند که دو چشم او را کور کردند و سپس او را کشتند.
منبع : روزنامه تهران امروز