پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا

رایحه درمانی


رایحه درمانی
استفاده از گل، عطر و عصاره گیاهان شفابخش از دیرباز در طب سنتی و درمان‌های خانگی هم به عنوان دارو درمان و هم رایحه درمان کاربرد فراوانی داشته و دارد، اما آنچه که مهم است.
گیاه درمانی نیز همانند سایر روش‌های درمانی بایستی تحت نظر و یا توسط پزشک و یا افراد باتجربه متخصص انجام پذیرد
اگرچه درمان‌های طبیعی و موادی (گل و گیاه و مواد طبیعی معدنی و فرآورده‌های جانوری که در این قبیل درمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند) که در این نوع درمان‌ها چه به صورت خوراکی و یا بخور و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرند، بسیار مفید بوده و در طول تاریخ در طب سنتی از آنها بهره فراوان می‌برده‌اند .(هم‌اکنون نیز در جهان غرب شرکت‌های بزرگ دارویی از دستاوردهای حکیمان بزرگ ایرانی مانند ابوعلی سینا و رازی استفاده می‌کنند و فرآورده‌های دارویی برگرفته از نسخه‌ این پزشکان طب سنتی ایران را در قالب تقویت‌کننده، مسکن‌ها و درمان‌های طب گیاهی (طب کل‌نگر) مورد استفاده قرار می‌دهند .
و باعث خوشحالی است که در سال‌های اخیر نیز شرکت‌های معتبر سازنده داروهای گیاهی اقدام به ساخت داروهای گیاهی در قالب شربت، قطره، قرص و ... نموده‌اند.
دانشگاه تهران نیز در چند سال اخیر اقدام به احیای طب سنتی و سایر انواع روش‌های درمان طبیعی نموده و در قالب کلاس‌های آزاد به آموزش رشته‌های طب کل‌نگر از جمله طب سنتی نموده است که جای تقدیر و تشکر دارد.
اما نکته‌ای که در مصرف داروهای گیاهی حائز اهمیت است، اگرچه این داروها فواید بی‌شماری دارند، اما در موارد خاص منع مصرف نیز دارند.
موارد منع مصرف این داروها به جهت ناسازگاری با بعضی از طبایع و مزاج‌ها دارد، علاوه بر آن بعضی از داروهای گیاهی بالابرنده و یا پایین‌ آورنده فشارخون، قندخون و... می‌باشند که اگر مواردی از این قبیل در مصرف این داروها مورد توجه قرار نگیرد اثربخشی این داروها نه تنها مفید نبوده بلکه ممکن است عارضه‌هایی را نیز به همراه آورد.
در رایحه درمانی‌ها، اطلاعاتی که درباره هر یک از گیاهان از جنبه دارو درمانی داده می‌شود، برای استفاده از خوددرمانی نبوده بلکه برای کاربردهای درمانی گیاهان باید از راهنمایی‌های افراد متبحر استفاده نمود. اما در رایحه درمانی و حمام‌درمانی این مساله کمتر مشکل‌ساز است.
نکته: افرادی که مشکلاتی مانند آلرژی و حساسیت‌های پوستی دارند نیز باید با احتیاط و زیر نظر متخصص از عطرها، بخورها و حمام‌درمانی استفاده نمایند.
● رایحه‌درمانی در منزل
شاید شما نیز در نمایشگاه‌ها و بعضی از فروشگاه‌ها میزهای شیشه‌ای تزئینی که در زیر شیشه آن گل ها و گیاهان رنگارنگی را با طرح و هنر و سلیقه خاصی در کنار هم قرار داده‌اند و ترکیب زیبایی به وجود آورده‌اند دیده باشید یا خود یکی از این میزها یا تابلوهای مشابه آنها را در خانه داشته باشید.
اخیرا این هنر گسترش زیادی یافته و گل‌های زینتی در واقع گیاهان دارویی را درون ظرف‌های شیشه که گاه به صورت سیب و گلابی یا تنگ و گلدان و اشکال دیگری از ظرف‌های شیشه لایه به لایه با تناسب و رنگ‌بندی‌های زیبا به بازار آمده که بسیاری از آنها صرفا جنبه تزئینی دارد.
اما کسانی که مایل هستند از این ظروف شیشه‌ای تزئینی استفاده مفیدتری داشته باشند خودشان می‌توانند با تهیه ظرف شیشه‌ای و به فراخور مصرف و کاربرد گیاهان معطر شفابخشی که در رایحه‌درمانی معرفی می‌گردد اقدام به تهیه «عطردان طبیعی زیبا» نمایند.
در تهیه این عطردان‌ها می‌توانید یک یا چند گل معطر را ترکیب نمایید. بهتر است ظرف شیشه‌ای دارای در باشد.برای استفاده بیشتر و بهتر می‌توانید از عصاره همان گیاه (خشک) چند قطره بر روی آن بپاشید و در مواقع خاصی هر از گاهی برای چند دقیقه در آن را بردارید تا عطر آن در فضا پخش شود.
همچنین می‌توانید به جای عصاره گیاه، مقداری آب به روی گل‌های خشک بپاشید و آن را روی رادیاتور (شوفاژ) قرار دهید، تا گرمای آن باعث تبخیر آب شده و عطر گل را در فضا پراکنده سازد.
دکتر معصومه رفیقی‌مرند
روانشناس بالینی و پژوهشگ
منبع : روزنامه تهران امروز