پنجشنبه, ۲۲ آذر, ۱۴۰۳ / 12 December, 2024
مجله ویستا

بررسی اثرات ورزش در آب در بیماران مبتلا به کمردرد


کمردرد دومین علت مراجعهٔ بیماران به پزشکان عمومی و اولین علت مراجعه به پزشکان متخصص ارتوپدی و جراحی مغز و اعصاب می‌باشد و پنجمین علت منجر به جراحی در بیمارستان است. بیماران مبتلا به کمردرد حداقل ۹ روز از سال در بیمارستان بستری و تخت‌های بیمارستان را اشغال می‌کنند. برآورد زیان‌های اقتصادی ناشی از کمردرد سر به میلیاردها دلار می‌زند. در بین روش‌های درمانی استفاده از ورزش کاملاً مشهود و چشمگیر است ولی منوط به همکاری دقیق و منظم بیمار دارد. از طرف دیگر توان عضلانی و فشارهای وارده به آن در برخی بیماران به‌خصوص زنان باعث تشدید درد در مراحل اولیه شده بنابراین اکثر بیماران با روش فوق همکاری منظم ندارند. لذا بر آن شدیم تا با انجام حرکات ورزشی در آب فشارها و نیروهای وارده به ساختار عضلانی - اسکلتی که از طرف نیروی جاذبهٔ زمین به آن وارد می‌شود با حذف و هم‌زمان با آن از خواص فیزیکی حرکت در آب نیز استفاده شود بدین سبب بر آن شدیم تا مطالعهٔ زیر انجام گیرد.
روش انجام مطالعه: این مطالعه به‌صورت پرسپکیتو بوده و از روش کلینیکی استفاده شده است. در این مطالعه تعداد ۹۰ زن مبتلا به کمردرد با میانگین سن ۳۸ سال مورد مطالعه قرار گرفتند.
کلیهٔ بیماران حداقل به مدت ۹ماه به کمردرد مبتلا بوده‌اند، از تمامی بیماران قبل از مطالعه، گرافی اشعهٔ ایکس و ام‌آر‌آی به‌عمل آمده بود. بیماران به مدت یک‌ماه هر هفته ۳ جلسه و هر جلسه به مدت ۱۵ دقیقه طبق دستورالعمل ورزشی انجمن مدرسین کانادا تحت انجام حرکات ورزشی در آب قرار گرفتند. در بیماران پین‌سی‌آل طبق انچمن متخصصین بی‌هوشی آمریکا ارزیابی شد. داده‌ها براساس تی‌تست استفاده شد، ۴ بیمار به‌علت عدم همکاری و مسافرت از مطالعه حذف شدند. در حین مطالعه هیچ‌گونه داروئی به بیماران تجویز نشد.
بحث و نتایج: در این مطالعه تعداد ۹۰ زن مبتلا به کمردرد با میانگین سنی ۳۸ سال مورد مطالعه قرار گرفتند. ۱۰۰% بیماران قبل از مطالعه به کمردرد مبتلا بودند که پس از مطالعه این درصد به‌صورت معنی‌داری کاهش یافت. ۷۰ نفر (۳۹/۸۱%) بیماران قبل از شروع مطالعه در ام‌آرآی دچار دیسک کمر و درد رادیکولر به اندام تحتانی بودند، که به‌صورت معنی‌داری پس از مطالعه کاهش یافت.
۴۰ نفر بیماران (۵/۴۶%) دچار پارستزی بودند که به‌صورت معنی‌داری پس از مطالعه کاهش یافت.
داده‌ها نشان می‌دهد حرکات ورزشی در آب در بیماران مبتلا به کمردرد به‌صورت معنی‌داری در بهبود کمردرد مؤثر است.