چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
بایستههای نمایندگی مجلس
الف) مجلس مورد نیاز مردم
شکلگیری مجلس شورای اسلامی آنگونه که مورد نیاز مردم و کشور باشد مستلزم ورود نمایندگانی با ویژگیهای خاص آن است. مجلس مورد نیاز مردم مجلسی است که ساختارهای جامعه را برای پیشرفت در جهت آرمانهای آن بهبود بخشد و با شناخت و تصویب قوانین و مقررات مسیر حرکت قوای مجریه و قضاییه را مشخص کند. شکلگیری مجلسی با تواناییها و قابلیتهایی اینچنین، نیازمند انتخاب نمایندگانی منطبق با ویژگیهای خاص آن است.
اگرچه طبق قانون انتخابات نامزدهای نمایندگی مجلس میبایست دارای برخی حداقلها باشند اما توجه به جایگاه مجلس به عنوان قوه عاقله و مدبر در تمامی امور کشور ویژگیهایی بس فراتر را برای داوطلبان ورود به مجلس میطلبد.
ب) صالح یا اصلح
هنر مردم در انتخابات نیز این است که از میان افرادی که طبق قانون حداقل شرایط داوطلبی ورودشان به مجلس از سوی وزارت کشور احراز و به تایید شورای نگهبان رسیده است برترینها را برگزینند و به عبارتی دیگر <نماینده اصلح> را انتخاب کنند.
بدون شک مجلسی که از نمایندگان <اصلح> تشکیل شود به مراتب کارآمدتر از مجلسی است که از افراد <صالح> شکل بگیرد.
ج) ویژگیهای نماینده اصلح
در ادامه به برخی از ویژگیهای <نماینده اصلح> اشاره میکنیم؛
۱) دینداری و اعتقاد به کارآمدی دین: از جمله مهمترین مؤلفههای داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی، دینداری و اعتقاد به کارآمدی دین در اداره امور فردی و اجتماعی است.
بدیهی است نمایندهای که به کارآمدی دین در عرصه حکومت اعتقاد ندارد هیچگاه نخواهد توانست عضو شایسته و کارآمدی برای یکی از ارکان قدرت در نظام جمهوری اسلامی ایران که بر مبنای تعالیم اسلام ناب و سیره پیشوایان دینی(ع) شکل گرفته است، باشد. بنابر این داشتن روحیه تلاش برای کارآمدی دین در عرصه اجتماعی با نگرش دینی به دور از تحجر و التقاط از مهمترین ویژگیهای یک داوطلب نمایندگی مجلس شورای اسلامی به شمار میرود.
۲) صداقت: صداقت و اخلاص نیز از ملاکهای مهم در انتخاب نماینده اصلح میباشد. فرد صادق و بااخلاص هیچگاه خود را در موقعیتی که شایسته آن نیست قرار نمیدهد. او در معرفی خود به مردم اغواگری نمیکند و خویشتن را بیش از آنچه هست نمینمایاند.
از طرفی یک نماینده بااخلاص در عمل به وظایف خویش تنها به رضای خداوند و خدمت به مردم میاندیشد و سود و زیان و خوشنودی و خشم قدرتمندان و ثروتاندوزان برای او اهمیتی ندارد.
۳) تخصص: نماینده قوه قانونگذار کشور نیازمند تخصص در این امر است. او باید به قوانین و شیوه اداره کشور احاطه داشته باشد و تکمیل کننده تخصص مورد نیاز مجلس باشد. از این رو داوطلب نمایندگی مجلس میبایست حداقل در یکی از امور مورد نیاز جامعه از جمله فرهنگ، بهداشت، اقتصاد، جامعهشناسی، امنیت و ... از تخصص کافی برخوردار باشد.
۴) کلاننگری: بر اساس اصل هشتاد و چهارم قانون اساسی هر نماینده مجلس در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر نماید.
هر نماینده برای انجام وظایف نمایندگی خود باید نگاه کلان به مسائل کشور داشته باشد و بداند که با انتخاب وی از هر گوشه و کنار کشور در مجلس شورای اسلامی، عضو یکی از ارکان سهگانه نظام است و تصمیمات او باید فرامحلی و با نگاه ملی باشد.
کلاننگری علاوه بر حوزه انتخابیه در حوزه تخصص نماینده مجلس نیز لازم است. اگرچه طبق قانون، داوطلبان نمایندگی مجلس باید از حداقل مدرک کارشناسی ارشد و یا معادل آن بهره مند باشد اما یک نماینده متخصص، کلاننگر نیز باید باشد.
مجلس شورای اسلامی محل بررسی و تصمیمگیری در مهمترین امور کشور است و لذا علاوه بر تخصص در یک مورد خاص میبایست نگاه درستی به تمامی حوزهها داشته باشد چراکه رای او در تصمیمات مجلس تاثیرگذار است.
۵) شجاعت: مجلس شورای اسلامی علاوه بر شان قانونگذاری، یک نهاد عالی نظارتی نیز است که طبق اختیارات خویش در قانون اساسی میتواند بر تمامی امور کشور نظارت داشته باشد.
از سوی دیگر عرصه تقنین و نظارت، شجاعت و جسارت در عمل را میطلبد چراکه در مقابل هر تحول، فشار و در برابر هر نظارت و عیبیابی، تهدید و تطمیع وجود دارد. از این رو یک نماینده مجلس باید آماده حضور در میدانهای مختلف باشد و هرکجا کجی و انحرافی دید با شجاعت آن را گوشزد نماید.
۶) سادهزیستی و توجه به محرومان: سادهزیستی و پرهیز از تجملگرایی همواره یکی از ملاکهای انتخاب مسئولان در نظام اسلامی است. مردم کشورمان نیز هنوز شیرینی دوران شهید رجاییها را بخوبی دریاد دارند و این امر را در انتخاباتهای اخیر نشان دادهاند.
نمایندهای که تجملگرا باشد، شناخت درد مردم برایش میسر نیست. از این رو داوطلب نمایندگی مجلس میبایست به دور از تجملگرایی، دردمند مردم و دردشناس آنان باشد تا بتواند با ارائه طرحها و تذکرات و پیشنهادات لازم، مشکلات مردم را برطرف کند.
سیدعلیرضا میرمحمدی
منبع : روزنامه سیاست روز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست