شنبه, ۱۱ اسفند, ۱۴۰۳ / 1 March, 2025
مجله ویستا

اثر شوری بر غلظت و پراکنش یون‌های پتاسیم، سدیم و کلر در پیوندک لیموشیرین روی پنج پایه مرکبات


اثر شوری بر غلظت و پراکنش یون‌های پتاسیم، سدیم و کلر در پیوندک لیموشیرین روی پنج پایه مرکبات
این پژوهش به منظور بررسی اثر شوری بر غلظت یون های پتاسیم، سدیم و کلر تحت تاثیر کلرید سدیم در اندام های هوایی و ریشه نهال های لیموشیرین پیوند شده روی پنج پایه مرکبات شامل بکرایی (لیموشیرین × نارنگی) لیمو آب، ولکامریانا و لیموشیرین به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در گلخانه به اجرا درآمد. براساس نتایج، نوع پایه تاثیر زیادی بر غلظت یون ها داشت. غلظت و پراکنش یون های پتاسیم، سدیم و کلر در تیمار شاهد و سایر سطوح شوری با هم تفاوت معنی دار داشت. شوری غلظت سدیم و کلر را در ریشه و شاخساره افزایش داد ولی میزان افزایش بسته به نوع پایه متفاوت بود. کمترین غلظت کلر و سدیم در شاخساره پیوندک روی پایه ولکامریانا وجود داشت. بر اثر شوری غلظت پتاسیم در شاخساره پیوندک روی پایه نارنج و بکرایی افزایش و روی سایر پایه ها کاهش یافت و هم چنین غلظت پتاسیم در ریشه ها به جز لیموآب افزایش یافت.
عبدالحسین ابوطالبی
عنایت اله تفضلی
بهمن خلدبرین
نجف علی کریمیان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی