دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
ایمنی، رانندگی و سالمندی
با افزایش سن و پیر شدن تعداد روزهایی که یک فرد قادر به رانندگی است کم و کمتر میشود. محدودیتهای جسمی بر رانندگی افراد تاثیر میگذارد. بهتر است این نکات ایمنی را به کار گیرید تا هنگام رانندگی کمتر دچار مشکل و محدودیت شوید:...
با افزایش سن، عضلات به تدریج ضعیفتر میشوند، مفاصل سفت شده و میزان انعطافپذیری آنها کاهش مییابد. واکنشهای بدن کاهش یافته و مجموعه این عوامل رانندگی را سختتر میکند اما آماده نگهداشتن بدن به کاهش مشکلات حین رانندگی کمک میکند. این آمادگی جسمانی قدرت و انعطافپذیری عضلات شانه، بازوها و پاها را افزایش داده و رانندگی را برای شما تسهیل میکند. انجام فعالیتهایی مانند پیادهروی، دوچرخهسواری و بازی تنیس هم به ایمنی رانندگی کمک میکند. اگر دچار بیماری هستید و محدودیت حرکتی دارید درباره شروع ورزش حتما با پزشک خود صحبت کنید.
● داروهایتان را بشناسید
داروهایی که از سوی پزشک برای بیماران تجویز میشوند و داروهای بدون نسخه ممکن است سبب گیجی و یا کند کردن زمان عکسالعمل هنگام رانندگی شده و ایمنی را در رانندگی کاهش دهند. افراد با پیر شدن به آثار جانبی داروها حساستر میشوند بنابراین همیشه پیش از مصرف دارو برچسب روی داروها را بخوانید. آنتیهیستامینها یا ضدحساسیتها، آرامبخشها، داروهای درمانکننده افسردگی و دیابت و مسکنهای قوی از جمله داروهایی هستند که در صورت مصرفشان هنگام رانندگی باید دقت بیشتری کرد بنابراین سعی کنید پیش از رانندگی آنها را مصرف نکنید و از پزشک خود بخواهید در صورت امکان داروی دیگری را برایتان تجویز کند.
● کنترل منظم بینایی و شنوایی
قدرت شنوایی و بینایی بهخصوص بینایی در شب با افزایش سن کاهش مییابد. آسیبهای شنوایی توانایی شنیدن بوق خودروهای دیگر را کاهش داده و خطرات زیادی به دنبال دارد. اختلالات بینایی هم دید کامل همه خودروها و دوچرخهها و عابران را با اشکال مواجه میکند. برخی مشکلات شایع که رانندگی را با خطر همراه میکند عبارتاند از:
▪ کاتاراکت یا آب مروارید: بیماری کاتاراکت یا آب مروارید همان تیره شدن لنز چشمهاست. این بیماری سبب اشکال در درست دیدن میشود و حتی ممکن است موجب حساسیت بیش از اندازه به نور شود و رانندگی در شب را با مشکل مواجه کند.
▪ گلوکوم یا آبسیاه: این بیماری که همان فشار بالای درون کره چشم است سبب کاهش دید محیطی میشود و مانع دیدن عابران پیاده و وسایل نقلیه موتوری میشود که از اطراف حرکت میکنند.
▪ تخریب ماکولا: در این بیماری بخش مرکزی میدان بینایی تخریب میشود. با وجود این اختلال دیدن عابران پیاده و یا اشیایی که به طرف ما میآیند مشکل است بنابراین بهتر است از پزشک بخواهید تا یک برنامه منظم برای معاینه شما طرحریزی کند حتی اگر فکر میکنید شنوایی و بینایی شما بدون مشکل است حتما به طور منظم برنامه معاینه داشته باشید. مشکلات در مراحل اولیه راحتتر درمان میشوند.
● شناخت محدودیتها
با افزایش سن و بروز برخی مشکلات جسمی، سالمندان مجبورند داروهای خاصی مصرف کنند و این رانندگی را مشکل میکند. بیماریهایی که روی رانندگی اثر میگذارد عبارتاند از:
▪ آرتریت یا آرتروز: مفاصل دردناک موجب محدودیت در توانایی سالمندان برای مشاهده همه جانبه آینهها، نگاه به اطراف، حرکت گردن و شانه برای مشاهده عقب و خم شدن زانوها برای کنترل پدال گاز و ترمز میشود.
▪ دیابت: بیماری دیابت یا قند یا همان اختلال در کنترل قند اعصاب دستها، چشمها و پاها را دچار آسیب میکند و زمان واکنش نشان دادن به حوادث احتمالی را کند کرده و محدودیت زیادی در بینایی ایجاد میکند. با وجود بیماری دیابت اگر قندخون ناگهانی افت کند راننده دچار گیجی و گاه شوک میشود و هوشیاری خود را از دست داده و ممکن است حوادث بدی هنگام رانندگی اتفاق بیفتد.
▪ بیماری پارکینسون: بیماری پارکینسون یک بیماری اعصاب است که سبب کند شدن حرکات و لرزش میشود. این بیماری که موجب تعادل نداشتن میشود توانایی فرد را در گرداندن فرمان و واکنشهای سریع را که گاه در رانندگی لازم است کاهش میدهد.
▪ سکته: سکته که به دلیل کاهش یا قطع خونرسانی به مغز ایجاد میشود موجب آسیب به بافتهای مغزی شده و سبب مشکلاتی در تعادل افراد بیمار میشود. همچنین ممکن است بینایی فرد دچار مشکل شده و کنترل عضلات یک یا هر دو طرف بدن نیز با مشکل مواجه شود بنابراین بهتر است آن دسته از سالمندانی که به این بیماریها مبتلا هستند درباره بیخطر بودن و ایمن بودن رانندگی با پزشک خود مشورت کنند و محدودیتهای خود را بیشتر بشناسند.
● کنترل وضعیت سلامت
با رعایت توصیههای پزشک، وضعیت سلامت خود را در در حد ایدهآل نگهدارید و بیماری خود را تحت کنترل درآورید. برای مثال اگر مبتلا به دیابت هستید، حتما طبق دستورات پزشک با مصرف صحیح دارو و غذا قند خون خود را کنترل کنید. با این کار زمانی که پشت فرمان هستید، قندخونتان افت خواهد کرد و رانندگی ایمنی خواهید داشت بدون اینکه خطری شما را تهدید کند.
● رانندگی در شرایط خوب
در صورتی که امکان دارد، در روز و زمانی که هوا خوب است رانندگی کنید. کمتر در جادههای شلوغ رانندگی کنید و بیشتر در خیابانهایی رفت و آمد کنید که برایتان آشنا است. در آب و هوای بد و بارانی رانندگی نکنید. زمانی که خستهاید و یا عصبانی هستید رانندگی نکنید. سعی کنید در هنگام رانندگی از گوش کردن به رادیو، خوردن و یا صحبت کردن با تلفن همراه یا فرد دیگر در خودرو خودداری کنید.
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست