شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا


منطقه حفاظت شده باهوکلات (گاندو) ، بلوچستان


این منطقه در منتهی‌الیه گوشه جنوب شرقی كشور، در طول مرز ایران و پاكستان قرار دارد. این منطقه از كوه‌های كم آب و بیابانی تشكیل شده كه تا رودخانه سرباز در بلوچستان گسترده شده است. منطقه مزبور، مأمن تمساح تالابی و منحصر به فرد ایرانی است كه در آبگیرهای كم عمق مسیر رودخانه زندگی می‌كند. این حیوان در مواقع خشكی تا چند متر در زیر آبگیرها نقب زده و در داخل آنها زندگی می‌كند. اگر اقدامات به موقع حفاظتی سازمان محیط زیست و نظارت بر صید نبود؛ نسل این تمساح‌ها تاكنون از بین رفته بود. همچنین شرایط خاص اكوسیستم رودخانه‌ای این منطقه امكانات زندگی نوعی ماهی عجیب به نام ماهی گِل خور با نام علمی Perio phthalinuse فراهم آورده است كه قادر به زیست در آب‌های كم عمق و بستر گِلی رودخانه‌هاست.
اقدامات حفاظتی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد نواحی پیرامون باهوكلات به منظور حفظ بخش نمونه‌ای از گیاهان بلوچی (كه تا حدودی بیابانی - سندی است) و نیز جاندارانی كه با اقلیم و گیاهان مزبور ارتباط زیستی دارند،‌ ضروری است. این جانداران عبارت‌اند : جبیر، سنجاب نخلی شمالی، راسوی خاكستر هندی، هوبره، دراج، سوسمار و نیز بسیاری از انواع پرندگان كه خاص شبه قاره هند می‌باشد.
خط ساحلی دریای عمان كه مرز جنوبی این منطقه را تشكیل می‌دهد، ناحیه قشلاقی پرندگان آبزی است و نیز، محل مهمی برای تخم‌‌گذاری لاك‌پشت سبزدریایی به شمار می‌آید.