چهارشنبه, ۱۴ آذر, ۱۴۰۳ / 4 December, 2024
مجله ویستا
شواهد جدیدی از انرژی سیاه
یك تیم ستاره شناسِ بینالمللی كه دانشمندان دانشگاه منچستر آنرا هدایت می كنند، شواهد جدیدی ارائه داده اند دالّ بر اینكه اكثر انرژیهای موجود در جهان به حالت انرژی سیاه مرموزی می باشند.
این شواهد جدید از یك سرشماری ۱۰ سالهی آسمان بدست آمده است. به عنوان مثال عدسیهای گرانشی هنگامی یك كهكشان را نشان خواهد داد كه این كهكشان نور را از فاصلهی یك كوآزار خم كند، تا چندین تصویر از همان فاصلهی كوآزاری تشكیل دهد. با مرتبط كردن و تطبیق دادن تعداد تصویرهای یافت شده با آخرین گزارشات از تعداد كهكشانها، دانشمندان توانایی استنباط این امر را دارند كه بیشتر انرژی موجود در جهان تقریباً نامرئی هستند، و شاید هم حالتی ناشناخته دارند.
انرژی سیاه با نظریهی بقای جهان هستیِ انیشتین كه حدود ۸۰ سال پیش عنوان شده تا حدودی رابطه دارد اما اكثر منجمان و ستاره شناسان، حتی خودِ انیشتین، همیشه در واقعیت و موجودیت انرژی سیاه شك داشته اند. به هر حال، در پنج سال گذشته، چندین گروه مستقلِ نجومی مداركی را گردآوری كردهاند كه نشان می دهد انرژی سیاه وجود دارد و می تواند كاملاً بر همهی انرژیهای جهان سلطه داشته باشد، انرژی سیاه فقط روی متعلقات جهان هستی آنسوی فاصلههای دوردست، تأثیر می گذارد.
به عنوان نتیجه، یك سری از مشاهداتی كه حضور آنها بسیار حساس و مهم می باشد، در مطالعات خاصی بدست آمدهاند، این مطالعات خاص در مورد انفجار ستارگان در فواصل بین كهكشانها می باشد كه همگی نزدیك به محدودیت قابلیتهای روان میباشند. ستاره شناسان از این جهت مشتاق هستند كه از آزمایشهای زیادی بهره ببرند و به مرحلهی اجرا در آورند. دكتر یان برون(Ian Brown) خاطر نشان ساخته است:«جدید ترین آزمایشهای عدسیهای گرانشی روی مبتحث كاملاً متفاوت فیزیكی پایه گذاری شدهاند. این مباحث فیزیكی با نمونههای مشابه قبلی و همین مدارك مستقل وجدا در قبول انرژی سیاه متفاوت است.»
یك یا چند تصویر از عدسیهای گرانشی در فاصلههای چند كوآزاری همراه با یك كهكشان داخلی، تهیه می شود اما آنها به سختی به عنوان تصاویر كمتر از جدایی هزار
درجه تشخیص داده میشوند. بنابراین این تیم،چندین رادیو تلسكوپ قوی جهان را به كار گرفته است تا عكسهایی رادیویی را دز فواصل هزار كوآزار تهیه نمایند، پروفسور پیتر ویلكینسون(Peter Wilkinson) خاطر نشان ساخته است كه: « ما انتخاب شدهایم تا رادیو تلسكوپها را برای تحقیق خودمان استفاده كنیم تا زمانی كه این رادیو تلسكوپها بتوانند جزئیات بسیار دقیق تری نسبت به تلسكوپهای اُپتیكالی(Optical) (مانند تلسكوپ فضایی هابل) مشخص سازند، سرشماری ها نشان می دهند كه حدود هر ۷۰۰ كوآزار یك كهكشان در زمینهی جلویی كشف شده اند.
برای محاسبهی كمیت انرژی موجود در جهان كه انرژی سیاه هستند، دكتر كیو هیون چاء (Kyo Hyun Chae) از دانشگاه منچستر، آمارهای گرفته شده از عدسیهای جاذبهای را با آخرین آمار تعداد كهكشانهای موجود در جهان گرفته شده توسط تلسكوپهای اُپتیكالی را با هم تركیب كرده است.
نتایج بدست آمده عبارتند از حدود ۳/۲ انرژی جهان، انرژی سیاه به نظر میاید و ۳/۱ باقیمانده، از مادهی سیاه ناشناخته وهمچنین مادهی سیاه عادی كه ستارگان و سیارات را شامل می شود، تشكیل شده است، برای هر دوی این بخشهای انرژی، شكلها و حالتهای گرانشی مادهی سیاه به طور عادی و جالب ایفای نقش می نمایند.
در مقایسهی انرژی سیاه یك طیف دافعهای متعلقاتی بلند را دارد كه هم اكنون به عنوان عامل سرعت انبساط جهان پدیدار شده است كه كمتر از سرعتی است كه از آن انتظار میرفت (اگر جاذبه را یك نیروی مسلط محسوب كنیم). هنگامی كه منجمان هیچ نظریهای در مورد ماهیت انرژی سیاه ندارند، این شواهد جدید به تحقیقات در حال پیشرفت آنها اضافه شده است و این مضوع را استنباط می كند كه انرژی سیاه واقعیت دارد.
مترجم: محسن شبانی
منبع : انجمن نجوم آماتوری ایران (IAAS)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست