یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

مذاکره با ایران


مذاکره با ایران
با پیروزی مسلم اصولگرایان در دور اول انتخابات مجلس شورای اسلامی و قطعی شدن آرایش سیاسی مجلس هشتم تا حدودی از فشارهای سیاسی خارجی بر کشور کاسته شده و کشورهای غربی بخصوص آمریکا متمایل به مذاکره مستقیم با ایران شده‌اند.
فردای انتخابات ایران کیسینجر اعلام کرد: «یک طرف باید برای مذاکره آماده شود و من فکر می‌کنم ما باید آماده مذاکره با ایران باشیم.» چند روز بعد پاول نیز درباره ایران گفت: «مذاکره با دشمن سخت است ولی نباید راه مذاکره را بست.»
فایننشال تایمز در تحلیل نتایج انتخابات مجلس هشتم نوشت: «شاید آمریکا در اقدامی جدید برای مذاکره با ایران وارد صحنه شود.» سرهنگ توماس ریلی وابسته سابق نظامی آمریکا در روسیه با انتشار مقاله‌ای تحت عنوان «زمان مذاکره با ایران فرا رسیده است» نوشت: واشنگتن باید این واقعیت دردناک را بپذیرد که پس از حمله آمریکا و متحدانش و اشغال عراق، ایران تنها فاتح راهبردی این جریان از کار درآمد. همچنین مادلین آلبرایت وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در کتابی با عنوان «یادداشتی به رئیس جمهور منتخب» با تاکید بر این که اسلام دشمن کشورش نیست، رئیس جمهوری آتی آمریکا را به انجام گفتگوهای محرمانه و مستمر با ایران فرا خواند. باراک اوباما نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز خواستار مذاکره واشنگتن با تهران درباره عراق شد. اوباما در سخنان خود اعلام کرد برقراری امنیت در عراق بدون کمک ایران غیر ممکن است. در نهایت در هفته‌ای که گذشت آمریکا درخواست برگزاری دور جدید مذاکرات سه جانبه با ایران و عراق را ارائه و علت تعویق برگزاری دور چهارم مذاکرات را مسائل فنی اعلام کرد. همچنین وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد اعضای ۱+۵ اواسط آ‌وریل درباره استراتژی در قبال ایران مذاکره می‌کنند.
به نظر می‌رسد نتایج مرحله اول انتخابات و پیروزی قاطع اصولگرایان تاثیرات زایدالوصفی را بر سیاست‌های منطقه‌ای و بخصوص رویکرد دولتمردان آمریکایی به‌جا گذاشته است. اهمیت پیروزی اصولگرایان در انتخابات مجلس هشتم تاکید بر تداوم و استمرار سیاست‌های مقتدرانه و داهیانه‌ جمهوری اسلامی در عرصه سیاست خارجی بود. پر واضح است چنانچه اکثریت این مجلس به دست افراطیون دوم خردادی‌ می‌افتاد علاوه بر آنکه مشکلات فراوانی برای نظام و کشور پدید می‌آمد، فشارهای خارجی علیه ایران نیز تشدید می‌شد و تحریم‌ها از شداد و غلاظ بیشتری برخوردار می‌شد و این از آنجاست که دوم خردادی‌ها بنا بر تجارب گذشته مقاومتی که اصولگرایان در برابر فشارهای غربی دارند از خود نشان نمی‌دهند. اصلاح‌طلبان در تعامل با غرب بیشتر متمایل به مدارا هستند. این روحیه ضعیف امکان هرگونه سوء استفاده‌ای را به غربی‌ها می‌داد و آنها به سادگی می‌توانستند خواسته‌‌های نامشروع و غیر قانونی خود را مبنی بر تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای به ایران تحمیل کنند. روند فشارها مسلما به همین جا محدود نمی‌شد و غربی‌ها خواستار تجدید نظر ایران در سیاست های خود در قبال عراق، افغانستان، لبنان، فلسطین و ...می‌شدند. این فشارها می‌توانست اعم از تحریم‌های اقتصادی، تهدید به جنگ و حمله نظامی و یا افزایش فشار از طریق سازمان‌های بین‌المللی باشد. بخصوص که دوم خردادی‌ها بارها اعلام کرده بودند که در صورت تصاحب اکثریت کرسی‌های مجلس هشتم هر آنچه که در مجلس ششم نتوانستند اجرا کنند مصمم هستند که عملی نمایند. اما بصیرت انتخاباتی ملت ایران در برهه حساس کنونی کلیه تهدیدها را تبدیل به فرصت نمود. مجلس هشتم مجلسی است که قاطبه آن را اصولگرایان تشکیل می‌دهند که هرگونه مداخله‌جویی از جانب دشمنان را با پاسخی محکم جواب خواهند داد. اصولگرایان در رابطه با حقوق مسلم ملت ایران به هیچ وجه مسامحه و مدارا را نمی‌پذیرند و طی چند سال گذشته که بر سریر قدرت حضور دارند به بهترین شکل و کم‌خطرترین نحو ممکن پیگیر حقوق ملت ایران علی‌الخصوص در موضوع هسته‌ای بوده‌اند. آمریکایی‌ها با مشخص شدن نتایج انتخابات مجلس هشتم که به تعبیر رهبر معظم انقلاب «آزمون عظیم ملی برای افزایش اقتدار وعزت ملت ایران ونظام اسلا‌می » بودچاره‌ای جز مذاکره و کوتاه آمدن در مقابل اراده آهنین ملت ایران ندارند. نتایج انتخابات مجلس هشتم و حضور غرور آفرین ملت ایران پای صندوق‌های رای عزت کشور ایران را در عرصه‌های بین‌المللی دو چندان نموده است و مجلس هشتم ان‌شاء‌الله خاری در چشم دشمنان انقلاب اسلامی خواهد بود که همواره آنها را آزار می‌دهد.
صالح اسکندری
منبع : روزنامه رسالت